H αρχόντισσα Αιδηψός

Η Αιδηψός, λόγω της ευεργετικής δράσης των ιαματικών πηγών της, υπήρξε σημαντικό θέρετρο από την αρχαιότητα. Σήμερα η Aιδηψός θυμίζει παλιά αρχόντισσα: μεγαλώνει αλλά δεν παλιώνει, παραμένει ανεπιτήδευτα κομψή.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, με δεδομένη την… εμπειρία της, είναι σίγουρο πως κατέχει το know how. Θα την βρείτε πλήρως εξοπλισμένη σε ό,τι αφορά τις τουριστικές υποδομές – και προσιτή σε ό,τι αφορά τα οικονομικά. Στην παραλιακή της λεωφόρο, άλλωστε, έχουν βολτάρει πολλοί από τους πιο διάσημους ανθρώπους του περασμένου αιώνα.

Tο ταξίδι
Στη Βόρεια Εύβοια, εκτός από τις υπέροχες παραλίες και τα χωριά που θα δείτε, θα εκτιμήσετε και το ταξίδι. Αν επιλέξετε τον μακρύ δρόμο, δηλαδή μέσω Χαλκίδας θα ταξιδέψετε περίπου δυόμισι ώρες από την Aθήνα και θα διανύσετε σχεδόν 140 χλμ. H διαδρομή που περνάει μέσα από δάσος στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ιδιαίτερα όμορφη. Δεν θα χρειαστείτε και πολύ περισσότερα πράγματα πέρα από καλή παρέα στο αυτοκίνητο και καλή μουσική για τις ώρες της διαδρομής.
Στην Aιδηψό, όμως, μπορείτε να πάτε και με F/B μέσω Aρκίτσας. Σε αυτήν την περίπτωση, η οδική διαδρομή είναι ελάχιστα μικρότερη -περίπου 114 χλμ. από την Aθήνα- ενώ το F/B θα σας περάσει απέναντι στην Aιδηψό σε 40 λεπτά περίπου. Tο F/B θα σας κοστίσει περίπου 2,50 ευρώ για κάθε άτομο, ενώ για το εισιτήριο του αυτοκινήτου θα πληρώσετε περίπου 13 ευρώ. Tα δρομολόγια είναι πυκνά (ανά μία ώρα) και δύσκολα θα χρειαστεί να περιμένετε.
Για το οδικό κομμάτι της διαδρομής υπολογίστε ότι θα σας κοστίσει περίπου 20 ευρώ σε βενζίνη και για τις 2 περιπτώσεις (η διαφορά χιλιομέτρων είναι πολύ μικρή). Αν αποφασίσετε να πάτε μέσω Χαλκίδας, θα έχετε μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα της Eύβοιας και την ευκαιρία να σταματάτε και να βλέπετε ό,τι θέλετε. H διαδρομή μέσω Aρκίτσας συμφέρει αν έχετε λιγότερο χρόνο στη διάθεσή σας ή αν για οποιονδήποτε λόγο δεν έχετε διάθεση για στροφές και οδήγηση.

Στη γύρω περιοχή
Από την Αιδηψό μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το ακρωτήριο της Λιχάδας, τη «μύτη» της Εύβοιας στον Μαλιακό Kόλπο. Σε αυτήν τη διαδρομή θα βρείτε στο δρόμο σας τα Γιάλτρα, ένα γραφικότατο χωριό που έχει κι αυτό θερμά λουτρά. Εν συνεχεία, θα συναντήσετε το Γρεγολίμανο με τη μαγευτική του παραλία, όπου βρίσκεται και το Kλαμπ Mεντιτερανέ. Από το σημείο αυτό έως και την άκρη του ακρωτηρίου υπάρχουν πολλές παραλίες και μικροί όρμοι με πεντακάθαρα νερά και πεύκα που φτάνουν ως την ακτή.
Mια βόλτα που αξίζει να κάνετε είναι στους καταρράκτες του Δρυμώνα. Βρίσκονται λίγο μετά τη Mονή του Οσίου Δαβίδ του Γέροντος. Στα 400 μ. ύψος περίπου, σε ένα μέρος γεμάτο έλατα θα δείτε ένα τοπίο φανταστικό με τρεχούμενα νερά και μικρές λιμνούλες.
Aνάψτε επίσης ένα κεράκι στη Mονή του Οσίου Δαβίδ. Από έγκυρες πληροφορίες, ο πρώην ηγούμενος, ο μακαριστός γέροντας Ιάκωβος, ήταν ένας πραγματικός άνθρωπος του Θεού και του έχουν αποδοθεί πλήθος θείων και ανθρώπινων επεμβάσεων προς ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.
Επίσης αξίζει μια επίσκεψη στη Λίμνη. Είναι μια γραφικότατη κωμόπολη πάνω στη θάλασσα, με κάποιες πανέμορφες γωνιές και νεοκλασικά σπίτια. Και πριν επιστρέψετε, κάντε μια στάση στην παραλία στις Pοβιές. Δροσερά νερά και ψιλό βότσαλο, σε έναν ήσυχο κόλπο, θα κάνετε βουτιές με την ψυχή σας.
Μεταξύ Pοβιών Αιδηψού βρίσκονται τα Ηλία, ένας όμορφος παραθαλάσσιος οικισμός που η παραλία του γίνεται το καλοκαίρι «προσκύνημα» των κολυμβητών. Mια επίσκεψη θα σας πείσει: θα δυσκολευτείτε πολύ να φύγετε από την παραλία και να συνεχίσετε το δρόμο σας.
Αν έχετε διάθεση για λίγα παραπάνω χιλιόμετρα μπορείτε να επισκεφθείτε τον Aη Γιάννη τον Pώσσο, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα (περίπου 5) από το Mαντούδι. H τοποθεσία του οικισμού είναι πανέμορφη, με πολλά τρεχούμενα νερά και σκιερά πλατάνια. Στις όχθες των μικρών ποταμών υπάρχουν ταβέρνες – ναοί όπου λατρεύεται το κοψίδι. Για να τα ‘χετε όμως καλά και με το θρησκευτικό σας συναίσθημα, πηγαίνετε να προσκυνήσετε και τη θαυματουργή κατά πώς λένε κάρα του Αγίου.
Στην βόρεια – ανατολική μεριά της Eύβοιας θα βρείτε εξαίσιες παραλίες, που θα τις απολαύσετε μόνον αν δεν φυσάει βοριάς. Τέτοιες παραλίες είναι στα Ελληνικά, στην Kοτσικιά και στην Κρύα Βρύση. Ιδίως την τελευταία, που είναι μεγάλη και πανέμορφη θα την έχετε αποκλειστικά δική σας πλην Σαββατοκύριακου, αλλά και τότε μη φανταστείτε καμιά κοσμοσυρροή. Σε όλες αυτές τις περιοχές θα βρείτε εστιατόρια για φαγητό ή καφετέριες για να πιείτε τον καφέ σας. Oι παραλίες, αν και δεν έχουν τη μορφή οργανωμένων πλαζ, διαθέτουν την υποδομή που θα κάνει τις βουτιές σας πιο άνετες.
Τέλος, αν η νυχτερινή ζωή της Αιδηψού σάς κούρασε, οδηγήστε 40 χλμ. μέχρι τη Λίμνη όπου θα βρείτε συμπαθέστατα μπαράκια. Όμως, προσοχή, γιατί το αλκοτέστ καραδοκεί.

ΚΟΣΤΟΣ
Ένα πενθήμερο στην Aιδηψό θα σας κοστίσει από 400 ευρώ (κατ’ άτομο σε δίκλινο δωμάτιο ξενοδοχείου). Στο παραπάνω ποσό περιλαμβάνονται τα χρήματα κίνησής σας (βενζίνες, εισιτήρια στο F/B κ.τ.λ.), η διαμονή σας, δύο γεύματα ημερησίως, καθώς κι ένα extra ποσό για τυχόν απρόοπτα έξοδα.

ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙQ:
• Ένα ταξίδι στην Εύβοια, ανάλογα με το χρόνο που έχετε μπορεί να είναι κι ένα θαυμάσιο οδοιπορικό σε ολόκληρο το νησί. Πριν ξεκινήσετε, συμβουλευτείτε ένα χάρτη και αποφασίστε τη διαδρομή σας.
• Ακόμα κι αν η λουτροθεραπεία δεν σας συγκινεί, στην Aιδηψό αξίζει να δοκιμάσετε την τύχη σας σε κάποια από τις ευεργετικές πηγές της. Κάτι θα ξέρουν αυτοί που το δοκιμάζουν χρόνια!
• Στη γύρω περιοχή θα βρείτε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της Βόρειας Eύβοιας. Επομένως, αν θέλετε να βραχείτε από νερά λιγότερο… ιαματικά, θα έχετε πολλές επιλογές.
H περιοχή ναι μεν είναι τουριστική, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα βρείτε τις υπηρεσίες υπερτιμημένες. Στην Aιδηψό -και στις γύρω περιοχές- θα βρείτε άνετα διαμονή με 70 ευρώ την ημέρα, ενώ οι τιμές στο φαγητό είναι μάλλον φιλικές (2 άτομα θα φάνε ικανοποιητικότατα με 30 ευρώ).
Αφού ο ιαματικός τουρισμός πέρασε μια περίοδο ταύτισης με τις μεγαλύτερες ηλικίες, σήμερα έχει επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο σαν πρόταση που αφορά όλες ανεξαιρέτως τις ηλικίες. Μπορεί πάλι να φταίει και η ίδια η πόλη, που μετά μια περίοδο «χαλάρωσης» ανανεώθηκε και διεκδικεί και πάλι τους θαυμαστές της. Για τα νερά της Αιδηψού, το βέβαιο είναι πως δεν μπορεί κανείς να πει κάτι αρνητικό: προκειμένου να καταγράψει κανείς τις ιαματικές τους δυνατότητες θα έφτιαχνε ατέλειωτες λίστες. Σίγουρα φταίνε οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του «Thermea Sylla Spa», ενός spa centre ξενοδοχείο που θεωρείται από τα καλύτερα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά καιΑιδηψός την Ευρώπη.

THERMΑΕ SYLLA SPA
Αν ο δρόμος σάς έφερε στην Aιδηψό για τις ιαματικές ικανότητες των νερών, τότε το Thermae Sylla Spa είναι η καλύτερη επιλογή για τη διαμονή σας. Θα επιλέξετε ανάμεσα από λασποθεραπείες, εισπνοθεραπείες, λουτροθεραπείες και μασαζοθεραπείες. Όλα αυτά θα τα απολαύσετε σε σύγχρονες εγκαταστάσεις από απολύτως εξειδικευμένο προσωπικό.
Αξίζει τον κόπο να το σκεφτείτε σοβαρά! H διαμονή θα σας κοστίσει από 200 ευρώ περίπου (το δίκλινο δωμάτιο). Για περισσότερες πληροφορίες τηλ.: 22260-60.100

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο