Μετά την σύλληψη δυτών στα Πολιτικά, είχαμε και άλλη μια περίπτωση στη Χαλκίδα. Σε έλεγχο που διενεργήθηκε, απογευματινές ώρες την Παρασκευή 19 Φλεβάρη, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Χαλκίδας, εντοπίστηκε ένας 39χρονος να διενεργεί υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία δολωμάτων.
Συνολικά ευρέθησαν και κατασχέθηκαν οκτακόσια σαράντα οκτώ (848) ζωντανά άτομα του είδους “ολοθούριο”, το οποίο είναι απαγορευμένο παντελώς στην ερασιτεχνική αλιεία.
Αυτό είναι το χρυσάφι της θάλασσας
Παρά την αηδιαστική του όψη, το «αγγούρι της θάλασσας» κοστίζει έως 3.000 ευρώ το κιλό! Ο ψωλιάγκος ή ολοθούριο, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, κοστίζει περισσότερο από το βάρος του σε χρυσάφι και ο λόγος είναι σχετικά απλός: οι Κινέζοι το θεωρούν έναν εκλεκτό μεζέ και τα ακριβά εστιατόρια της Ασίας πληρώνουν αδρά, αρκεί να το συμπεριλάβουν στο μενού τους.
Συνήθως τα «αγγούρια της θάλασσας», σύμφωνα με το cnn.gr, προσφέρονται αποξηραμένα σε ξύλινες συσκευασίες πολυτελείας σε κινεζικά ντελικατέσεν.
Η «μανία» για το «αγγούρι», η οποία έχει φτάσει μέχρι και σε θανάτους δυτών, πλέον έχει εξαπλωθεί σε διάφορες πλευρές. Ενώ πριν αποτελούσε το «διαμάντι» για τους σεφ, πλέον υπάρχει ένα νέο ενδιαφέρον από δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες. Έτσι, όλο και περισσότερες χώρες εξάγουν μεγάλες ποσότητες του ολοθούριου.
Από το 1996 έως και το 2011, ο αριθμός των χωρών που εξάγουν το… πολυπόθητο «αγγούρι» αυξήθηκε από 35 σε 83. Δυστυχώς, δεν μπορούν όμως όλες οι χώρες να διαχειριστούν το «πάθος» τους!
Για παράδειγμα, στο Γιουκατάν του Μεξικό, οι δύτες έχουν δει σημαντική μείωση της συγκομιδής τους κατά 95%, μεταξύ 2012 και 2014, πράγμα που αποδεικνύεται ιδιαίτερα καταστροφικό, από πολλές πλευρές. Πρώτον επειδή όσα περισσότερα «αγγούρια της θάλασσας» αλιεύονται, τόσο πιο σπάνια και πιο ακριβά γίνονται. Η μέση τιμή τους έχει αυξηθεί κατά 17% σε όλο τον κόσμο μεταξύ 2011 και 2016.
Ως τώρα, σχεδόν 40 δύτες έχουν πεθάνει στο Γιουκατάν στην προσπάθειά τους να μαζέψουν «αγγούρια της θάλασσας». Από τη μεγάλη ζήτηση έχει επηρεαστεί και το είδος των ψωλιάγκων, καθώς πλέον επτά είδη τους ταξινομούνται στον κατάλογο με τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη.
Στην Ελλάδα, υπάρχουν αρκετοί ψωλιάγκοι αλλά η πλειονότητα των ψαράδων τους χρησιμοποιεί ως δόλωμα.