Τα «δώρα» του χειμώνα σε φρούτα και λαχανικά

Αν και καθυστερημένα, ο χειμώνας πλέον έχει φτάσει, με τον υδράργυρο να πέφτει και τις βροχοπτώσεις να αυξάνονται.

Πρόκειται για μια εποχή κατά την οποία πολλά καρποφόρα φυτά μπαίνουν σε λήθαργο, με κάποια από αυτά να ρίχνουν τα φύλλα τους για να προστατευτούν από το κρύο. Τα εν λόγω φυτά να χρειάζονται προσεκτικό κλάδεμα, το οποίο συνήθως ξεκινά μέσα στο Δεκέμβριο. Ταυτόχρονα, τα φυτά που δε ρίχνουν τα φύλλα τους χρειάζονται ακόμα περισσότερη προσοχή και προστασία από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Από την άλλη, ο χειμώνας είναι και ιδανικός για τη φύτευση και τη συγκομιδή μιας σειράς από νόστιμα και γευστικά φρούτα και λαχανικά εποχής, τα οποία θα δούμε παρακάτω.

Χειμώνας και φυτά – Τι πρέπει να προσέχουμε

Σε γενικές γραμμές, οι βασικοί κανόνες του επίδοξου κηπουρού για το χειμώνα συνοψίζονται στους εξής βασικούς άξονες:

  • Προσεκτικό κλάδεμα των φυλλοβόλων καρποφόρων (βερικοκιές, αμυγδαλιές, ροδιές κτλ) για να ενισχύσουμε τη βλάστηση της επόμενης χρονιάς.
  • Μειώνουμε το πότισμα, καθώς η βροχή καλύπτει ένα μέρος της ανάγκης των φυτών μας σε βροχή. Σε περίπτωση που διατηρούμε φυτά μέσα στο σπίτι, τότε το πότισμα ίσως χρειαστεί να αυξηθεί λίγο, καθώς η θέρμανση μπορεί να ξηράνει την ατμόσφαιρα.
  • Διακόπτουμε τη λίπανση, εφόσον οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν στα δέντρα μας να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά.
  • Απομακρύνουμε τα ζιζάνια που εμφανίζονται, για να προστατεύσουμε τα λαχανικά από τα σαλιγκάρια
  • Βελτιώνουμε την ποιότητα του χώματος των λαχανικών προσθέτοντας κοπριά και κομπόστ
  • Μετακινούμε τα φυτά που βρίσκονται στο μπαλκόνι μας σε πιο προστατευμένες θέσεις
  • Χρησιμοποιούμε σακούλες ή αντιπαγετικά δίχτυα για να προστατεύσουμε τα καλλωπιστικά και καρποφόρα φυτά μας
Ποια φυτά φυτεύουμε το χειμώνα

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και ιδίως του Δεκεμβρίου φυτεύονται καρποφόρα δέντρα, καθώς και θάμνοι, τα οποία είναι γυμνόριζα, δηλαδή δενδρύλλια που το ριζικό τους σύστημα δεν διαθέτει χώμα.

Στην Ελλάδα, τα πιο συνηθισμένα από αυτά τα φυτά είναι οι μηλιές, οι αχλαδιές, οι ροδιές, οι βερικοκιές, καθώς και οι δαμασκηνιές.

Τα φρούτα και λαχανικά του χειμώνα

Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου μπορούμε να βρούμε στην εποχή τους μια σειρά από φρούτα και λαχανικά, χωρίς την ανάγκη του θερμοκηπίου ή της εισαγωγής από χώρες του εξωτερικού.

Όσον αφορά τα λαχανικά, θα απολαύσουμε τα πρώτα λάχανα και μαρούλια της εποχής, ενώ συχνά θα βρούμε και εποχιακό σπανάκι, πράσο, φρέσκο κρεμμυδάκι, αντίδια, λόλα, αγκινάρα, σέσκουλα, ρόκα και ραπανάκια. Παράλληλα, αυτή την περίοδο υπάρχουν φρέσκα σταυράνθη λαχανικά εποχής (κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών). Τέλος, στη Νότια Ελλάδα, όπου το κλίμα είναι και πιο ζεστό, γίνεται η συγκομιδή της πατάτας κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου.

Τα φρέσκα φρούτα που ωριμάζουν το χειμώνα περιλαμβάνουν εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, κλημεντίνες, γκρέιπφρουτμήλα και αβοκάντο, ενώ θα μπορέσουμε να απολαύσουμε και τα τελευταία ρόδια της εποχής.
 
 
 
 
 
 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο