Τα φυσίγγια του καλοκαιριού

 Ένας σοβαρός λόγος που δεν χρειαζόμαστε φυσίγγια διασποράς στο κυνήγι των ορτυκιών είναι ότι πλέον με τα σκυλιά ανοικτής έρευνας που κυνηγάει η πλειοψηφία, δεν προλαβαίνουμε συνήθως να πάρουμε θέση βολής κοντά στον σκύλο.

 

Εννοείται  πως στο τρυγόνι  η γόμωση θα πρέπει να εξασφαλίζει μεγάλες συγκεντρώσεις γιατί χρειάζονται τουλάχιστον 7 σκάγια και άνω στο σώμα του θηράματος για την κάρπωση.

 Ξεκινώντας την εφετινή κυνηγετική χρονιά, μου ζητήθηκε να προτείνω οικονομικές αλλά  αποτελεσματικές  γομώσεις για την έναρξη.

Μετά από μεγάλη απουσία από τα κυνηγοτόπια τα σκυλιά μας είναι πάλι ελεύθερα στους κάμπους.

Επειδή η μεγάλη απραξία τα έχει επηρεάσει, όπως και εμάς τους ίδιους, θα πρέπει:

1) Το φυσίγγι που θα γράψει το καλό αποτέλεσμα μιας φέρμας, να είναι βλητικά αποτελεσματικό, σε συνθήκες   καλοκαιριού

2) Να βοηθήσει σκοπευτικά λάθη  δικά μας, λόγω της μεγάλης απραξίας τόσων μηνών.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα στα δυο δημοφιλέστερα κυνήγια της έναρξης, ΟΡΤΥΚΙ και ΠΕΡΙΣΤΕΡΟΕΙΔΗ (φάσσα, τρυγόνι και αγριοπερίστερο-στα νησιά μας), αναλυτικά για το κάθε είδος πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τα εξής:

Ορτύκι

Για την “μικροπέρδικα του κάμπου” , η επαγγελματική μου εμπειρία μου δίδαξε ότι  δεν  χρειαζόμαστε φυσίγγια διασποράς ή σκάγια πιο χοντρά από Ν.9 με Ν.10.

Ένας σοβαρός λόγος που δεν χρειαζόμαστε φυσίγγια διασποράς είναι ότι πλέον με τα σκυλιά ανοικτής έρευνας που κυνηγάει η πλειοψηφία, δεν προλαβαίνουμε συνήθως να πάρουμε θέση βολής κοντά στον σκύλο.

Το αποτέλεσμα είναι μακρινές βολές και τραυματισμένα πουλιά που διαφεύγουν με το “πόδι” και χάνονται, τρελαίνοντας τους σκύλους, προς τα πυκνά, καλάμι ή  κανάλια με οργιώδη βλάστηση … άλλωστε βλητικά το ορτύκι είναι ευάλωτος στόχος-πέφτει εύκολα.

Μια γόμωση από 28 έως 31 γρ. σε Ν.9 ή 10 είναι αρκετή και εξαιρετικά αποτελεσματική για βολές από 10 έως 25 μ που λόγω των καλών καιρικών συνθηκών  δεν χρειάζεται να είναι με πανάκριβες πυρίτιδες.

Όπως είπαμε, σαν ευάλωτο θήραμα πολλοί το κυνηγούν με CAL.20-πέφτει εύκολα φτάνει να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό 5 έως 7 σκαγιών για να καταβληθεί.

Σκάγια Ν. 11 ή 12 τα αποκλείω γιατί γεμίζουν σκάγια το θήραμα και δεν μπορείς να το απολαύσεις στο πιάτο. Τα πιο πάνω νούμερα είναι επινόηση των Ιταλών κυρίως για σιταρήθρες και άλλα μικρόπουλα που κυνηγούν με μικρά διαμετρήματα CAL. 20, 28 και 410.

Επίσης το Ν.8 δεν το συνιστώ διότι μειώνει δραστικά τον αριθμό των σκαγιών που θα δεχθεί το θήραμα και καταστρέφει την υφή του.

Περιστεροειδή

Αυτό που κυνηγιέται κατά κύριο λόγο στην έναρξη, είναι το τρυγόνι και λιγότερο η φάσσα και το αγριοπερίστερο στα νησιά.

Επειδή αναφερόμαστε σε ένα θήραμα με  εξαιρετική αντοχή στις ντουφεκιές, πρέπει εξαρχής να παραδεχτούμε την πιο κάτω αρχή, την ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ–ΣΟΚ (SOCK). Σε αυτή την αρχή βασίζεται η επιτυχημένη κάρπωση όλων των θηραμάτων  ιδιαίτερα   των περιστεροειδών. Η αποτελεσματική γόμωση για αυτό το κυνήγι δεν πρέπει να ξεπερνά τα 33 γρ., όμως για καλοκαίρι πάντα σε Ν.8 ή Ν.9 και σπάνια σε Ν.7,  ακόμη και στις φάσσες! Εννοείται ότι η γόμωση θα πρέπει να εξασφαλίζει μεγάλες συγκεντρώσεις γιατί χρειάζονται τουλάχιστον 7 σκάγια και άνω στο σώμα του θηράματος για την κάρπωση. Προσοχή στις γομώσεις πυρίτιδας, μιας και η υπερβολική ζέστη δίνει ανεξέλεγκτες ταχύτητες, ιδιαίτερα όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 25ο C. Έτσι ένα φυσίγγι με κανονική  μέση γόμωση 32 γρ. που έχει δώσει ένα καλό αποτέλεσμα όλο τον χρόνο, τώρα μπορεί να είναι  ακατάλληλο  και εκρηκτικό, να δίνει πιέσεις 780-850 BARS και παράλληλα ‘τρελές’ εκτροπές των σκαγιών. Το ίδιο φυσίγγι τον χειμώνα-μέση θερμοκρασία 18ο C υγρασία 50%- δίνει 580-650 BARS. Έτσι, βιώνεις το απολύτως παράδοξο, ελαφριά φυσίγγια να έχουν άριστη απόδοση και φονικότητα σε συνθήκες καλοκαιριού!

 Μια αξέχαστη εμπειρία

Δεν θα ξεχάσω μια απίστευτη εμπειρία πριν λίγα χρόνια σε κυνήγι τρυγονιού στο CACAK στην SERBIA. Ενώ κυνηγούσαμε σε σταροχώραφο απόγευμα τα τρυγόνια, περνούσαν μικρά κοπαδάκια 5-8 φάσσες. Ο συνάδελφος κυνηγός Πιτταούλης Ξενοφών, άριστος σκοπευτής, πρώην Εθνική Ομάδα Σκοποβολής, κυνηγούσε με ελαφριές γομώσεις 31 γρ. με φυσίγγι Ιταλικό Ν.8. Κατόρθωσε και έκανε μερικές εξαιρετικές τουφεκιές στα 30-35 μ και πήρε πουλιά “ξερά” και εντυπωσίασε κάποιον ο οποίος είπε “με ΜΑΓΚΝΟΥΜ τους ρίχνεις?” Κι όμως αν είχε ΜΑΓΚΝΟΥΜ να είστε σίγουροι ότι εξ αιτίας της ζέστης-είχε 34 C-θα έπαιρνε πολύ λιγότερες φάσσες! Ένα άλλο περιστατικό σε προσωπικό κυνήγι αγριοπερίστερου στην Κίμωλο στα βράχια πάνω από την θάλασσα-άρα και τεράστιες αποστάσεις βολών, είχαμε υψηλό δείκτη επιτυχίας με τσοκ IMPR.MODIFY ** φυσίγγια JK-6 και σκάγια Ν.8. Είχαμε επιλέξει αυτά, γιατί τα πουλιά την πρώτη μέρα περνούσαν 15-25 μ. με  μεγάλη ταχύτητα, και καταλήξαμε σ’αυτή τη λύση. Όμως την δεύτερη φορά που πήγαμε μετά δυο μέρες, τα πουλιά ήταν λιγότερα, πετούσαν με διπλάσια ταχύτητα και πολύ μακρύτερα, στα 35-50 μ. και μερικές φορές μακρύτερα . . δεν είχαμε επιλογή αλλαγής φυσιγγίου . . το καΐκι που μας άφησε στα βράχια είχε φύγει. Αυτό που έγινε δεν το πιστεύαμε, αυτό το πολύ σκληρό πουλί, να καταβάλλεται σε τέτοιες αποστάσεις… επιχειρούσαμε βολές στα 35, 40 και 50 μέτρα, κάποιες φορές παραπάνω! Συνειδητοποιήσαμε τι είχαμε κάνει όταν ήρθε ο βαρκάρης και μάζευε απ τη θάλασσα κάποια πουλιά, όταν βλέπεις σε πραγματικό μέγεθος τον άνθρωπο συνειδητοποιείς την απόσταση. 

Συνοψίζοντας:

Για τα ορτύκια ελαφριές Ν.9 και 10 γομώσεις 28-31 γρ. και κατά προτίμηση όχι   διασποράς, και για τα τρυγόνια Ν.8 και 9 σε 31-33 γρ. με αναγνωρισμένες πυρίτιδες όμως για μεγάλα ποσοστά συγκέντρωσης-άνω του 70%- συνήθως με ‘κλειστά’ τσοκ MODIFY, IMP MODIFY και για τους καλούς σκοπευτές σε ανοιχτό πεδίο, γιατί όχι FULL τσοκ.

ΖΕΣΤΕΣ ΚΑΝΝΕΣ!!!

 

Του Σπύρου Ασπρογέρακα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top