Τα μυστικά του τέλειου ρακόμελου


Το ρακόμελο, το γιατροσόφι για τον βήχα και τον ταλαιπωρημένο λαιμό, είναι το απόλυτο χειμερινό ποτό σύμφωνα με τον Guardian που το συμπεριέλαβε στα 10 καλύτερα χειμερινά ποτά στον κόσμο.

Μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας αυτό το απαύγασμα της κρητικής σοφίας.

Ωστόσο όπως και τα περισσότερα κρητικά εδέσματα, έτσι και το ρακόμελο κρύβει κάποια μυστικά επιτυχίας.

Τι θα χρειαστείτε (προσαρμόσετε ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες): 

1 φλυτζάνι ρακί, 2 κουταλιές θυμαρίσιο μέλι, 1-2 ξυλάκια κανέλας περίπου 5 εκατοστών και 5-6 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια). Προαιρετικά προσθέτετε λίγο κάρδαμο.

Πώς θα το παρασκευάσετε: από την αρχή παρασκευής του κιόλας, το ρακόμελο χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση.

  1. Kαλό είναι να πάρετε μεγάλη κατσαρόλα γιατί η ρακή είναι αρκετά εύφλεκτη.
  2. Tη ρακή πρέπει να τη βάλετε σε σιγανή φωτιά, επομένως ιδανική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε το μικρότερο μάτι της κουζίνας -ναι, με σχετικά μεγάλο κατσαρολάκι. Αν βιαστείτε υπάρχει κίνδυνος φωτιάς σε πρώτη φάση, και σε δεύτερη κίνδυνος να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  3. Aφού η ρακή ζεσταθεί σε βαθμό που μπορεί το μέλι να λιώσει, προσθέτετε το μέλι.
  4. Aφού το μέλι και η ρακή ομογενοποιηθούν, τότε εσείς θα προσθέσετε τα μπαχαρικά σας.
  5. Eννοείται ότι η κανέλα είναι σε ξυλάκι. Μην συμβιβάζεστε με υποκατάστατα.
  6. Mην ξεχνάτε να ανακατεύετε συνεχώς.
  7. Eμείς θα προτείναμε ενώ φτιάχνετε το ρακόμελο να έχετε σαν μουσική υπόκρουση τα αδέλφια Ξυλούρη.

*Αν είστε λάτρης του πορτοκαλιού μπορείτε να αφαιρέσετε 1-2 γαρύφαλλα από τη συνταγή και να προσθέσετε μία φλούδα πορτοκαλιού.

**Αν σας αρέσουν τα καυτερά, μπορείτε να προσθέσετε λίγο λευκό πιπέρι.

 

 

www.kontologis.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top