ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΗΣ ΟΠΛΟΚΑΤΟΧΗΣ

Καθαρά φοροεισπρακτικό μέτρο χαρακτηρίζουν τα μέλη κυνηγετικών συλλόγων της Λέσβου το πρόστιμο που με πρόσφατο νόμο επιβάλλεται σε όλους εκείνους που δεν ανανέωσαν την άδεια του κυνηγετικού τους όπλου εγκαίρως.

Το πρόστιμο είναι αρκετά τσουχτερό και αντιστοιχεί σε 120 ευρώ, δηλαδή το 20πλάσιο ποσό που απαιτείται για την ανανέωση της άδειας, ενώ προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις για τους κατόχους των κυνηγετικών όπλων που καθυστέρησαν να ανανεώσουν την άδεια.

Στη Λέσβο, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, υπάρχουν περίπου 50.000 άδειες κυνηγετικών όπλων, ο αριθμός των οποίων καθημερινά αυξάνεται. Από το σύνολο αυτών, 1.000 περίπου έχουν λήξει και μέρα με τη μέρα προστίθενται και άλλες στη λίστα. Διευκρινίζεται ότι ένα άτομο μπορεί να έχει στην κατοχή του περισσότερα από ένα όπλα, όπως και τις ανάλογες άδειες.

Αμέλεια και όχι μόνο…
Βασική αιτία τής μη ανανέωσης των αδειών θεωρείται η αμέλεια, δεδομένου ότι το κόστος ανανέωσης ανέρχεται στα έξι ευρώ. Αμέλεια που πληρώνουν ακριβά οι κάτοχοι των κυνηγετικών όπλων, ωστόσο. Αναλυτικότερα, από τους κατόχους αδειών που δεν έχουν ανανεωθεί, θα πρέπει να κατασχεθεί το κυνηγετικό όπλο, να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος τους και ό,τι άλλο προβλέπει η νομοθεσία.

Βέβαια, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Β΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους, Γιώργος Ψαρρός, στη Λέσβο το πρόβλημα που παρατηρείται έχει να κάνει κυρίως με τα όπλα που έχουν κληρονομήσει κάποια άτομα από τους γονείς τους ή τους παππούδες τους και δεν το δήλωσαν εγκαίρως.

Όπως επισημαίνει, σε αυτές τις περιπτώσεις η γραφειοκρατία λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για την ανανέωση της άδειας, γεγονός όμως που έχει σοβαρές επιπτώσεις, οικονομικές και ποινικές στους κατόχους τους.

Τόσο εκείνος, όσο και ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Χρύσανθος Αργυρίου, χαρακτήριζαν το συγκεκριμένο μέτρο ως φοροεισπρακτικό, δεδομένου ότι παλαιότερα δεν υπήρχε οικονομική επιβάρυνση σε περίπτωση λήξης της ανανέωσης.

Μάλιστα, ο κ. Ψαρρός τόνισε ότι το πρόστιμο είναι αρκετά υψηλό και εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, είπε ότι θα πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από τη λήξη της άδειας.

Ο κ. Ψαρρός επεσήμανε όλα τα μέλη των συλλόγων εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους μετά τη σχετική είδηση και ότι παρά τις ενστάσεις των κυνηγετικών συλλόγων προς τους αρμόδιους υπουργούς, ανταπόκριση δεν υπήρξε.

Για όσους ξεχάστηκαν και άφησαν να περάσει αρκετός καιρός από την ημέρα που έληξε η άδειά τους, το «πρόστιμο» για την ανανέωσή της είναι 120 ευρώ, αφού τόσο κοστίζει το σχετικό παράβολο. Η κυνηγετική άδεια θα ισχύει για 10 χρόνια. Εκείνοι πάλι που πρόλαβαν να την ανανεώσουν εγκαίρως, θα πληρώσουν μόλις έξι ευρώ, για την άδεια που αντιστοιχεί στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Και τα ευτράπελα…
Κατά καιρούς υπήρξαν και περιπτώσεις ατόμων σε βάρος των οποίων είχε σχηματιστεί δικογραφία παρ’ ότι οι ίδιοι είχαν πέσει θύματα κλοπής! Αναλυτικότερα, υπάρχουν περιστατικά όπου κάτοχοι κυνηγετικών όπλων έχουν πέσει θύματα κλοπής και για τους οποίους, εκτός του ότι σχηματίζεται δικογραφία για πλημμελή φύλαξη όπλου, σε περίπτωση που η άδειά του έχει λήξει συλλαμβάνονται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και οδηγούνται στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών γι’ αυτό το πλημμέλημα.

Οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια ελέγχων εξετάζουν αν το κυνηγετικό όπλο που έχει στην κατοχή του ο ιδιώτης έχει ληγμένη άδεια ή όχι, όπως διενεργούν τον ίδιο έλεγχο και στο ενδεχόμενο καταγγελίας κλοπής κυνηγετικού όπλου. Αν κατά τη διάρκεια της έρευνας προκύψει ότι η άδεια έχει λήξει, το όπλο κατάσχεται και σε περίπτωση που δε βρεθεί, σχηματίζεται δικογραφία.

Τότε, ο κάτοχός του κατηγορείται για πλημμελή φύλαξη όπλου, κατηγορείται δηλαδή για παράβαση όρων ασφαλούς φύλαξης. Όποιος, πάλι, έχει άδεια που δεν έχει λήξει και δε θέλει να την ανανεώσει, τότε μπορεί να πάει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του ή εκεί όπου την έχει εκδώσει, και να παραδώσει το κυνηγετικό του όπλο.

 

πηγη : http://www.emprosnet.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο