Τα πρώτα μπασίματα της κυρίας Μπεκάτσας

Tου Ανδρέα Κουινέλη

 

Οι Βροχούλες και τα  βοριαδάκια των προηγούμενων ημερών αλλά και αυτά των επομένων που προβλέπει ο καιρός  είναι σίγουρο ότι θα μας φέρουν τις πολύ αναμενόμενες  βασίλισσες του δάσους.  

Οι  βόρειοι  και βορειοανατολικοί άνεμοι που πνέουν αυτό το διάστημα στην χώρα μας  ευνοούν τις μεταναστεύσεις των αποδημητικών πουλιών κάνουν το ταξίδι τους  ευκολότερο και η βασίλισσα μας, αποφασίζει επιτέλους να μας επισκεφθεί.

Τα υπεδάφη συγκράτησαν καιρό τώρα το νερό των βροχών του Σεπτέμβρη που δεν ήταν και λίγες, η τροφή πλέον βρίσκεται  εύκολα και παντού από την βασίλισσα που δεν θα  δυσκολευτεί  και πολύ για να την εντοπίσει. Ήρθε λοιπόν η στιγμή μιας και  η γη είναι υγρή, τα ρυάκια  γεμάτα με νερό, τα φύλα των δέντρων πεσμένα, τους  ανέμους να πνέουν από βόρειες, βορειοανατολικές κατευθύνσεις  να πάτε στο βουνό.

Οι οιωνοί θεωρούνται ιδανικοί, μακριά από γκρίνια, φτιάξτε ζεστό καφεδάκι, φορτώστε το αγαπημένο σας σκυλάκι και ξεκινήστε για την πρώτη εξόρμηση στο βουνό.

Τα μυστικά ενός μπεκατσότοπου….

Η κυρία με το πανέμορφο φτέρωμα αρέσκεται στο ποσοτικό φαγητό αφού καταναλώνει μεγάλες ποσότητες σκουληκιών σύμφωνα με έρευνες επιστημόνων που έχουν ασχοληθεί με την διατροφή της  και οι ανάγκες της για νερό είναι εξίσου αυξημένες.  Λατρεύει την υγρασία, το μαλακό χώμα πλούσιο σε νύμφες και σκουλήκια , αγαπάει τα σημεία με νερό και τις πλαγιές που είναι κεντημένες με φτέρη. 

Σκιερά μέρη απάνεμα αποτελούν επίσης σημεία που επιλέγει για να περνάει την ημέρα της και φυσικά αν έχουν μέτωπο σε πεδινές εκτάσεις αποτελούν «κοτέτσι». Ρυάκια που κόβουν πλαγιές με αρκετή βλάστηση, όχθες ελών, απλές βρύσες δεν πρέπει να μένουν ποτέ άψαχτες και οι εκπλήξεις να είστε σίγουροι ότι θα διαδέχονται η μία την άλλη.

Συνήθως οι βορινές πλευρές των βουνών προσφέρουν όλα τα παραπάνω και θα πρέπει να αποτελούν την προτεραιότητα μας στην αναζήτηση τις  τελευταίες ημέρες του Οκτώβρη αλλά και τις πρώτες  του Νοέμβρη. Μπορεί να θεωρείται ιδιαίτερο θήραμα και να έχει δυσκολέψει αρκετά το κυνήγι της, οι συνήθειές της όμως παραμένουν οι ίδιες χρόνια τώρα. 

Η ώρα έφτασε…

Με σύμμαχο τον καιρό και όπλο το πολύ μεράκι, την  όρεξη και την αγωνία για την συνάντηση ξεκινούμε για ακόμη μια κυνηγετική περίοδο την αρκετά δύσκολη για μερικούς και άλλους λιγότερο , λόγω της περιοχής που κυνηγούν,  πορεία για την ανεύρεση αυτού του μαγευτικού πραγματικά  θηράματος που τόσο έχει υμνηθεί  από πολλούς που το κάνει ακόμα πιο ποθητό.

Χιλιάδες χιλιόμετρα,  έξοδα, θυσίες, πικρίες, απογοητεύσεις  και όμως στο άκουσμα του σηκώματος της όλα μοιάζουν παρελθόν και η στιγμή που καταφέρνουμε να την αγγίξουμε μαγευτική. Μόνο έτσι γεμίζει ο νους και γαληνεύει.

Οι διαδρομή αυτή είναι δυσκολότερη από ότι φαίνεται και αρκετά εύκολη αν περιγράφετε και δεν έχει βιωθεί. Με τον καιρό και την συνεχή αναζήτηση ίσως καταφέρουμε να αποκτήσουμε την εμπειρία  να διαισθανόμαστε και να αναγνωρίζουμε τα σημεία που μένει. Αυτό αποτελεί για μένα την μέγιστη  ικανοποίηση του μπεκατσοκυνηγού , όταν δηλαδή καταφέρει να αποκτήσει  την εμπειρία γύρω από την αρχοντιά της. Αυτή η ικανοποίηση δεν συγκρίνετε αλλά μοιράζεται με τον τετράποδο σύντροφο μας  που έχουμε βιώσει περάσει μαζί όλοι αυτή την διαδρομή έχοντας απόκτηση κοινές ανεπανάληπτες εμπειρίες και εικόνες . Εικόνες με μοναδικές  φέρμες  σε μαγευτικά τοπία και αντιδράσεις  που λίγοι πιστεύουν.

Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που αγανακτούν, και  απογοητεύονται. Η διαφορά από το να λες μέχρι να κάνεις το κυνήγι της μπεκάτσας απέχει αρκετές χιλιάδες μίλια διαδρομής σε κακοτράχαλες διαδρομές.  Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που κάπου στα μέσα της διαδρομής αυτής δεν είναι λίγοι αυτοί που σταματούν να την αναζητούν  στο δάσος παλικαρίσια και την περιμένουν στο καρτέρι.

Δεν εξετάζω το γεγονός ότι είναι παράνομοι και λαθροθήρες, που είναι, αλλά  θα πρέπει να αναρωτηθούν όλοι αυτοί  αν το εύκολο και το άνανδρο αποτέλεσμα είναι ο σκοπός του κυνηγιού. 

Ετοιμάστε το σύντροφο σας…

Μπεκάτσα χωρίς κυνηγόσκυλο δεν γίνετε αυτή την περίοδο οπότε αν δεν έχετε προετοιμάσει τα κυνηγόσκυλα σας είναι η εποχή που πρέπει να βγουν στο βουνό εγκαταλείποντας την συχνότητα συνάντησης  με θήραμα το οποίο είχαν συνηθίσει  από τα πολλά και συχνά φέτος περάσματα ορτυκιών.  

Είναι η περίοδος που κυνηγός και κυνηγόσκυλο δοκιμάζονται σε αντοχή υπομονή και ικανότητα. Υπάρχουν πολλά κυνηγόσκυλα αλλά μπεκατσόσκυλα λίγα. Αυτό είναι σίγουρο και είναι εύκολο να το διαπιστώσουμε μόνοι μας αν έχουμε την οξυδέρκεια και τις εικόνες ή μάλλον την τύχη να συναντήσουμε στην κυνηγετική μας καριέρα ένα ή περισσότερα και πόσο μάλλον να τα έχουμε δημιουργήσει οι ίδιοι.

Απλά να υπενθυμίσω σε μερικούς που καμαρώνουν με τα κυνηγόσκυλα τους σε διάφορες φωτογραφίες , ότι η επαναφορά της από αυτά όταν θηρεύεται στο καρτέρι δεν τα χρήζει μπεκατσόσκυλα. 

Μπορεί να είναι ακόμη νωρίς αλλά τα βουνά πλέον γέμισαν από πορτοκαλί γιλέκα και δεν είναι μόνο αυτά των καρτεριών και των παγανιέρηδων.  

Ήχοι από μπίμπερ και κουδουνάκια σκίζουν το απόλυτο κενό και η αλήθεια είναι ότι πλήθαιναν από την περασμένη χρονιά που ήταν απογοητευτική η κατάσταση καθώς δεν πατούσε ψυχή στα βουνά μας.

Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα και φυσικά οι μπεκατσοκυνηγοί θα έχουν τον πρώτο λόγο στα βουνά του τόπου μου.  

Αυτές είναι οι μέρες που την αναμένουμε την αναζητούμε και αρκετά συχνά την ανακαλύπτουμε. Οι τόποι μας  έχουν διαμορφωθεί εδώ και καιρό όπως προανέφερα σε κατάσταση τέτοια που αποτελούν ξενοδοχείο πολλών αστέρων για την βελουδομάτα που ελπίζουμε ότι θα προτιμήσει την χώρα μας, όπως και οι περισσότεροι τουρίστες το απερχόμενο καλοκαίρι μήπως και έρθει και η προσωπική μας ανάπτυξη γιατί της χώρας μας χάθηκε κάπου στα μέσα της διαδρομής. 

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το πέπλο μυστηρίου της Βασίλισσας και ο εξοπλισμός που χρειάζεται για το κυνήγι της είναι το αλατοπίπερο σε  αυτό το καθ όλα συναρπαστικό κυνήγι. Αναζήτηση λοιπόν για την απόκτηση της τόσο πολυπόθητης εμπειρίας, αυτό είναι το μυστικό κατά την γνώμη μου το γλυκό σπάνιο μυστικό ώστε να απολαμβάνουμε την κάθε έξοδό μας προς την αναζήτηση της βελουδομάτας.

Μην ξεχνάτε να απομονώνετε αυτούς τους άνανδρους που την περιμένουν στο καρτέρι και μην διστάζετε να  προσβάλετε και να τους καταδεικνύεται στα αρμόδια όργανα όλους αυτούς που δεν σέβονται και τιμούν αυτό το εκπληκτικό σε όλα μοναδικό πουλί.

 Έχουμε χρέος στην φύση στο περιβάλλον στα παιδιά μας να απομακρύνουμε όλους αυτούς που μόνο κακό κάνουν σε αυτό που αγαπάμε τόσο, το κυνήγι της μπεκάτσας.

 

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top