Tenya: Μια τεχνική ψαρέματος από την Ιαπωνία

Τι είναι το ψάρεμα tenya;

Το ψάρεμα tenya σχεδιάστηκε και εφευρέθηκε στην Ιαπωνία. Οι Ιάπωνες ψαράδες ήθελαν να σχεδιάσουν ένα δόλωμα που θα τους επέτρεπε να έχουν άμεση επαφή μεταξύ της πετονιάς και του δολώματος. Από αυτή την ιδέα προέκυψε το tenya, ένα βαρίδι στο οποίο μπορεί να αγκιστρωθεί ένα ζωντανό δόλωμα, συνήθως μια γαρίδα ή λωρίδες καλαμαριού ή σουπιάς.

Η σημερινή έκδοση του tenya είναι η πρώτη που χρησιμοποιήθηκε στην Ιαπωνία.

Στην τρέχουσα εκδοχή του, το tenya εμφανίζεται ως μολύβδινο κεφάλι που σφραγίζεται με ένα σταθερό άγκιστρο το οποίο φιλοξενεί το δόλωμα και ένα βοηθητικό άγκιστρο που “επιπλέει” και έρχεται να φυτευτεί στο κεφάλι της γαρίδας ή άλλου δολώματος. Το δεύτερο είναι αυτό που θα τσιμπήσει το ψάρι.

Ποια είναι η καλύτερη τεχνική για το ψάρεμα tenya;

Η καλύτερη τεχνική για το ψάρεμα tenya είναι να μετακινείτε το δόλωμα σας πάνω από το ανάγλυφο του πυθμένα με τον πιο φυσικό τρόπο. Οι αργές, γραμμικές κινήσεις που διακόπτονται από μερικές στάσεις δίνουν καλύτερα αποτελέσματα.

Η αρχή είναι απλή:

  • Αφήνετε το tenya να ξεκουραστεί για μερικά δευτερόλεπτα στον πυθμένα,
  • Το σηκώνετε αργά (μερικά εκατοστά ή αρκετά μέτρα, είναι δυνατόν να ποικίλλει),
  • Μετά από παύση μερικών δευτερολέπτων, ανοίγετε το καρούλι για να κατεβάσετε το tenya αρκετά απότομα (θα δημιουργηθεί ένα μικρό σύννεφο άμμου που θα προσελκύσει τους θηρευτές) ,
  • Επαναλαµβάνετε τη διαδικασία µέχρι να νιώσετε ένα τσίμπημα.
  • Προσοχή, μην πάτε πολύ γρήγορα αν νιώσετε μικρά αγγίγματα: οι τσιπούρες για παράδειγμα λατρεύουν να παίρνουν το χρόνο τους πριν καταπιούν το δόλωμα tenya.

Ενώ το ψάρεμα tenya ασκείται κυρίως από βάρκα, το ψάρεμα tenya από την ακτή δίνει επίσης καλά αποτελέσματα. Από βραχώδεις σχηματισμούς ή σε περιοχές λιμανιών, απλά κρατήστε την πετονιά σας κάθετα και κινήστε το δόλωμά σας σαν να βρισκόσασταν στην ακτή.

Ποια δολώματα χρησιμοποιούνται για το ψάρεμα με tenya;

Καθώς τα σπαρίδια έλκονται φυσικά από οτιδήποτε γυαλιστερό, τα tenya είναι συχνά χρυσά ή ασημένια. Το φύλλο μολύβδου μπορεί να είναι στρογγυλό, οβάλ ή ακόμη και κωνικό, αλλά το βάρος είναι αυτό που μετράει. Ανάλογα με το βάθος, το ρεύμα και το επιλεγμένο σημείο ψαρέματος, θα πρέπει να προσαρμοστείτε. Λογικά, όσο μεγαλύτερη σταθερότητα αναζητάτε, τόσο πιο βαρύ πρέπει να είναι το καλάμι που θα χρησιμοποιήσετε.
 
Το καλάμι

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα λεπτά και διακριτικά τσιμπήματα των σπαρίδων, συνιστούμε ένα καλάμι με παραβολική δράση και ευαίσθητη μύτη, αλλά με καλό απόθεμα ισχύος. Μερικά γνωστά brands που κατασκευάζουν καλάμια tenya είναι η Alpha Tackle,Daiwa,OGK και Pregio.

Το νήμα

Το ψάρεμα με tenya απαιτεί φινέτσα και δύναμη ταυτόχρονα. Σας συμβουλεύουμε να χρησιμοποιήσετε ένα πολύχρωμο νήμα από 4 έως 8 κλωστές, το οποίο θα παραμείνει αρκετά διακριτικό και θα προσφέρει μικρή αντίσταση στο ρεύμα κατά την παρασύρση.

Ποια ψάρια μπορούν να πιαστούν με tenya ?

Το ψάρεμα με tenya σας επιτρέπει να πιάσετε πρακτικά όλα τα είδη ψαριών που κολυμπούν πολύ κοντά στο βυθό και που είναι μεγάλοι λάτρεις των γαρίδων και των κεφαλόποδων: φαγκριά, σκαθάρια, µεγάλα λυθρίνια, µεγάλες σκορπίνες, σαλούβαρδοι, µαναλάκια, µπαλάδες, τσιπούρες πολλά άλλα…

Αν είστε ψαράς που χρησιμοποιεί τεχνητά δολώματα και σας ενδιαφέρει το ψάρεμα με ζωντανό δόλωμα, αυτή η τεχνική φαίνεται να είναι ένας καλός συμβιβασμός. Έτσι, από σκάφος ή από την ακτή, αφήστε τον εαυτό σας να μπει στον πειρασμό της εμπειρίας του ψαρέματος με tenya!

 

 

www.e-ptolemeos.gr

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο