Το αποκαλύπτει ο κ. Γιάννης Παπανικολάου, πρώην Πρωταθλητής Ελλάδος – Βαλκανιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας και Καθηγητής Φυσικής Αγωγής – Αθλητικής Απόδοσης (MSc Sport Science – Human Performance, Brunel University), ειδικευμένος από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Είναι εφικτή η αστική ποδηλασία σε μια πόλη σαν την Αθήνα;
Η έλλειψη χώρων στάθμευσης και οι στενοί δρόμοι των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως η Αθήνα, μπορεί να αποτελούν μειονεκτήματα για τους οδηγούς αυτοκινήτων, αλλά δημιουργούν πλεονεκτήματα για το ποδήλατο και εκείνους που προτιμούν να μετακινούνται με αυτό. Το ποδήλατο λύνει αυτόματα αυτά τα προβλήματα, χωρίς να δημιουργεί άλλα, όπως τις υψομετρικές διαφορές που οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους ως δυσκολία στη χρήση του ποδηλάτου. Πράγματι, οι ελληνικές πόλεις χαρακτηρίζονται από πολλές ανηφόρες και κατηφόρες, στην πραγματικότητα, όμως, η αστική ποδηλασία αφορά σε αποστάσεις 3-5 χιλιομέτρων. Επομένως, αν πάρουμε π.χ. μια απόσταση από τον Γέρακα στους Αγ. Αναργύρους ή από τη Γλυφάδα στον Πειραιά η υψομετρική διαφορά είναι πολύ μικρή.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να κινούμαστε με ασφάλεια στους δρόμους της πόλης
Η ασφάλεια είναι μεγάλο ζήτημα, ωστόσο πρέπει να βάλουμε κάτι στο μυαλό μας. Το ίδιο το άτομο γίνεται ο κίνδυνος, εφόσον παίρνει το αυτοκίνητό του. Από τη στιγμή που θα υιοθετήσει τη συνήθεια της χρήσης του ποδηλάτου παύει να είναι κίνδυνος, μειώνοντας συνολικά και σημαντικά τον γενικότερο κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η επικινδυνότητα της χρήσης του ποδηλάτου στην πόλη δεν είναι τίποτα άλλο από ένα στερεότυπο που έχει λανθασμένα υιοθετηθεί. Πρακτικά, ο κίνδυνος είμαστε εμείς με το αυτοκίνητό μας. Ο μοναδικός κίνδυνος στην περίπτωση του ποδηλάτου είναι ο χρήστης, όταν δηλαδή το άτομο δεν ξέρει να το χρησιμοποιεί.
Εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη γνώση του ποδηλάτη, να καλύψουμε αυτό το κενό. Όνειρό μας είναι να δούμε περισσότερους ποδηλάτες οι οποίοι θα κάνουν σωστά ποδήλατο, δεν θα έρχονται σε σύγκρουση με τους άλλους οδηγούς, θα συνυπάρχουν αρμονικά και θα εκμεταλλευτούν το μεγάλο όφελος που έχει το ποδήλατο, αυτό της άσκησης. Κάνεις ποδήλατο και μεταφέρεις το σώμα σου όσο πιο αποδοτικά γίνεται αυτή τη στιγμή στον κόσμο από θέμα κόστους, ενέργειας και σωματικής δραστηριότητας.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αστικής Ποδηλασίας, μάλιστα, τονίζει την ανάγκη κατανόησης από πλευράς του κόσμου ότι βγαίνοντας έξω με το ποδήλατο δεν κινδυνεύει. Τα στατιστικά δείχνουν ότι ο κίνδυνος από το ποδήλατο και τα ατυχήματα είναι μικρότερος από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον διαβήτη, την αρτηριακή πίεση, τα οποία σκοτώνουν σιγά σιγά έναν άνθρωπο που φοβάται να βγει έξω. Το επιμύθιο εδώ είναι πως από τη στιγμή που κάποιος παίρνει το αυτοκίνητο γίνεται μέρος του προβλήματος και του κινδύνου.
Διαβάστε περισσότερα στο www.ygeiamou.gr