Το χειμερινό μπάνιο στη θάλασσα μόνο οφέλη έχει να προσφέρει

Φαίνεται ότι το κολύμπι σε λίμνη ή θάλασσα κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Υπάρχει κάτι σε αυτό που προσφέρει ένα φυσικό ύψος, και το όμορφο τοπίο θυμίζει θετικές αναμνήσεις από τα περασμένα καλοκαίρια ή την παιδική ηλικία. Ωστόσο, από προσεκτικότερη εξέταση, φαίνεται ότι η χειμερινή κολύμβηση έχει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία.

Πόσα οφέλη έχει το μπάνιο στη θάλασσα τον χειμώνα;

Το κολύμπι κατά τη διάρκεια του χειμώνα σημαίνει ότι η θερμοκρασία του νερού είναι πιο δροσερή. Αυτή η ξαφνική αλλαγή μόλις μπεις σε αναγκάζει να είσαι παρών εκείνη τη στιγμή και ο εγκέφαλός σου εστιάζει αυτόματα στην αίσθηση του κρύου. Επιπλέον, η έλλειψη βαρύτητας του σώματός σας στο νερό είναι επίσης κάτι που αγκυρώνει το μυαλό και το σώμα σε μια κατάσταση χαλάρωσης και ηρεμίας.

Καλό για την κυκλοφορία του αίματος

Η κρύα θερμοκρασία του νερού κάνει την καρδιά να αντλεί το αίμα πιο γρήγορα και αναγκάζει το αίμα στην επιφάνεια, γεγονός που αυξάνει την κυκλοφορία στο σώμα και στα άκρα του. Βοηθά επίσης στην αποβολή των τοξινών από τις φλέβες, τις αρτηρίες και τα τριχοειδή αγγεία.

Προσφέρει ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τη φλεγμονή

Ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων ενισχύεται όταν το σώμα βρίσκεται σε κρύο νερό, επειδή πρέπει να αντιδράσει στην αλλαγή της θερμοκρασίας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό κάνει το σώμα να ενεργοποιήσει μια άμυνα πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Η φλεγμονώδης απόκριση του σώματος μειώνεται στο κρύο νερό, πράγμα που σημαίνει ότι οι μύες μπορούν να ανακάμψουν πιο γρήγορα. Με το τακτικό κολύμπι, αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα να προσαρμοστεί στο κρύο. Επιπλέον, περισσότερες θερμίδες καίγονται στο κολύμπι σε κρύο νερό, επειδή η καρδιά χρειάζεται να αντλεί αίμα πιο γρήγορα για να κρατήσει το σώμα ζεστό.

Καλό για ψυχική δύναμη

Μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικό στην αρχή να πηδήξεις πρόθυμα στο νερό, αλλά μόλις το κάνεις και βάλεις το σώμα σου σε κίνηση, θα προσαρμοστεί στο κρύο. Μπορεί να είναι μια μικρή πράξη, αλλά μπορεί να είναι απίστευτα ικανοποιητική και να σας δίνει μια αίσθηση επιτυχίας.

Θεραπευτική πηγή για τραύματα

Για πολλούς, το κολύμπι σε κρύο νερό μπορεί να είναι θεραπευτικό, είτε έχετε συναισθηματικό είτε σωματικό τραύμα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του στρες επειδή το κρύο διεγείρει το παρασυμπαθητικό σύστημα, βοηθώντας το σώμα να επανορθώσει και να ξεκουραστεί.

Απελευθερώνονται οι ενδορφίνες

Οι ενδορφίνες απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης για να μας βοηθήσουν να νιώθουμε καλά κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων. Οι κρύες θερμοκρασίες φέρνουν το σώμα κοντά στον πόνο και οι ενδορφίνες απελευθερώνονται επίσης όταν πονάμε για να μας βοηθήσουν να αντεπεξέλθουμε. Το κολύμπι στο κρύο νερό είναι η τέλεια δραστηριότητα για μερικές επιπλέον ενδορφίνες και για τους δύο αυτούς λόγους!

Βεβαιωθείτε ότι έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό!

Σας συνιστούμε να έχετε μαζί σας πράγματα όπως μια ζεστή φιάλη με ένα ρόφημα, μια ζεστή πετσέτα και μια αλλαγή ρούχα, ώστε να μπορείτε να ζεσταθείτε γρήγορα αφού βγείτε από το νερό. Μπορείτε επίσης να φορέσετε ένα καπέλο κολύμβησης και μια στολή όταν βρίσκεστε στο νερό, όποιο προτιμάτε. Θυμηθείτε να γνωρίζετε τα όριά σας, να ακούτε το σώμα σας εάν κρυώνετε πολύ ή εάν σας προκαλεί σοκ.

 

 

www.healthweb.gr

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Μετάβαση στο περιεχόμενο