To Μεσολόγγι μέσα από τα μάτια των κατοίκων του

Το Messsolonghi by Locals αναδεικνύει την παραδοσιακή αλιεία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου με βιωματικές δραστηριότητες

Οι πρακτικές αλιείας του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού αποτελούν παραδοσιακή τέχνη και επαγγελματική δραστηριότητα που ασκείται για αιώνες στην ευρύτερη περιοχή, με πρακτικές καθώς και τυπολογικές και πολιτισμικές καταβολές από τα μεσαιωνικά-βυζαντινά χρόνια (Ενετοκρατία). Έχει κοινά χαρακτηριστικά με τις πρακτικές της λιμνοθάλασσας της Βενετίας που μαρτυρούν τις πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο περιοχές. Διόλου λοιπόν τυχαία και η εγγραφή της παραδοσιακής αλιείας στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού το 2022 στα Ευρετήρια ΑΠΚ – Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η αλιεία σε λιμνοθάλασσες είναι από τις παλαιότερες παραδοσιακές τέχνες συνδεόμενη με ένα ευρύ πεδίο γνώσεων, τεχνικών και εργαλείων. Η διαδικασία του ψαρέματος στα φυσικά ιχθυοτροφεία, ή αλλιώς «ιβάρια», αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας ζωντανής και πλούσιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει διαμορφώσει και την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.

Απαραίτητη για τους ψαράδες ήταν επίσης η εμπειρική αναγνώριση της χλωρίδας και πανίδας της λιμνοθάλασσας, η ερμηνεία των περιβαλλοντικών και καιρικών συνθηκών της περιοχής, καθώς και η παραδοσιακή πρακτική της ερμηνείας των μετεωρολογικών συνθηκών (μερομήνια). Στην κατασκευή των πασσαλόπηκτων κτισμάτων ήταν επίσης απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψη τα θαλάσσια ρεύματα, η κατεύθυνση του αέρα και η φυσική διαμόρφωση του εδάφους.

Η αλιεία σε λιμνοθάλασσες συνδέεται με ένα ευρύ πεδίο γνώσεων και τεχνικών, όπως είναι η κατασκευή των κτισμάτων και των χρηστικών αντικειμένων, η εύρεση της κατάλληλης ξυλείας για τη ναυπήγηση των πλοιαρίων, αλλά και η κατασκευή πελάδων (πασσαλόπηκτων κατασκευών για τη διαμονή και δραστηριότητα των ψαράδων και την αποθήκευση του εξοπλισμού τους) και εργαλείων. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της αστικοποίησης και της φυγής των νέων σε μεγάλες πόλεις, ο αριθμός των ατόμων που ασχολούνται με την αλιεία ολοένα και μειώνεται και η παραδοσιακή αλιεία χάνει την αξία της καθώς και τη βιωσιμότητά της στο σύγχρονο οικονομικό-κοινωνικό περιβάλλον. Παρά τη σημασία των παραδοσιακών τεχνικών αλιείας για την περιοχή, παρατηρείται μια αποστασιοποίηση των νεότερων ηλικιών από την πρακτική του ψαρέματος.

Η ανάγκη για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στις παιδικές ηλικίες σε θέματα που αφορούν την προστασία και διαφύλαξη της παραδοσιακής αλιείας ως βασικό στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και τη σημασία του περιβαλλοντικού πλούτου της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού είναι προϋπόθεση για να επιβιώσει στα μελλοντικά χρόνια.

Δράσεις “Messolonghi by Locals” – «Χαράσσοντας τη ζωή του ψαρά»

Το “Messolonghi by Locals” είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία το 2018. Αποστολή του οργανισμού είναι η καταγραφή της πολιτιστικής ταυτότητας του Μεσολογγίου και η ανάδειξή της μέσα από ένα μοντέλο υπεύθυνου τουρισμού και βιωματικών δράσεων. Όραμα του οργανισμού είναι ένα βιώσιμο μέλλον για τον τόπο του Μεσολογγίου. Ένα μέλλον στο οποίο ο άνθρωπος συνυπάρχει με το φυσικό περιβάλλον. Ένα μέλλον στο οποίο οι νέοι επιστρέφουν στον τόπο τους.

Οι δράσεις του οργανισμού αφορούν στην μελέτη, ανάδειξη και διαφύλαξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και στην δημιουργία προγραμμάτων εναλλακτικού πολιτιστικού τουρισμού και οικοτουρισμού.

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.elculture.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top