Το ΣτΕ βάζει τέλος στην αμφισβήτηση της ρυθμιστικής απόφασης

Η απόφαση του ΣΤΕ είναι μία μεγάλη θεσμική νίκη, κυριολεκτικά ένας θρίαμβος των επιχειρημάτων που επί δεκαετίες διατυπώνει η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΚΣΕ).

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΣΕ, Γιώργο Αραμπατζή, «αυτή η απόφαση του ΣΤΕ είναι ιστορική και ίσως να αποδειχτεί λυτρωτική για τον κυνηγετικό κόσμο», και όχι μόνο συμπληρώνουμε. Υπενθυμίζεται ότι αυτό το γαϊτανάκι των προσφυγών εναντίον της ρυθμιστικής – ουσιαστικά εναντίον του κυνηγίου – έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ΄90. Όποια αντικυνηγετική ή ζωοφιλική οργάνωση ήθελε να γίνει γνωστή ή ήθελε να κερδίσει κάποια δημοσιότητα στα μέσα ενημέρωσης, έκανε και μία προσφυγή στο ΣΤΕ, η οποία επέφερε ολέθριες κοινωνικο-οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όσον αφορά την αειφορική διαχείριση της χλωρίδας και πανίδας.

Βέβαια κανείς δεν ισχυρίζεται πως δεν θα βρεθεί οργάνωση που να ξανακάνει προσφυγή στο ΣΤΕ. Όμως, αυτό γίνεται πλέον πολύ πιο δύσκολο, γιατί αυτή η απόφαση δημιουργεί νομολογία και νομικό προηγούμενο. Στην 37σέλιδη απόφασή του, το ΣτΕ απορρίπτει μία προς μία, όλες τις ενστάσεις της ΠΦΠΟ! Δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο που να της δίνει δίκιο, ή να ζητάει κάποια αλλαγή ή προσαρμογή στη ρυθμιστική. Δεν αποδέχεται ούτε ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η ΠΦΠΟ για να προσβάλει τη ρυθμιστική απόφαση. Τα απορρίπτει όλα ως αβάσιμα.
Συγκεκριμένα. κρίνοντας μία προς μία όλες τις ενστάσεις της ΠΦΠΟ, αποδέχεται ότι το κυνήγι στην Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τα πιο αυστηρά κριτήρια που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με όλα τα παραδεκτά διεθνή επιστημονικά και βιολογικά δεδομένα.

Ο Πρόεδρος της ΚΣΕ, στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, επισήμανε ότι όλες αυτές οι κρίσεις, όλες αυτές οι διαπιστώσεις, προέρχονται από το Ε΄ Τμήμα Περιβάλλοντος του ΣΤΕ, που είναι γνωστό για την αυστηρότητα του σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας, και επέλεξε να τονίσει ιδιαίτερα τα ακόλουθα πέντε σημεία της απόφασης:

1 ον: Το πρώτο που προσπάθησε με το δικόγραφό της η ΠΦΠΟ, ήταν να αμφισβητήσει την επάρκεια της επιστημονικής μελέτης, που κάθε χρόνο καταθέτουν επιστημονικοί συνεργάτες της ΚΣΕ, για την κατάσταση όλων των ειδών της πανίδας, θηρευσίμων και μη. Υποστήριξαν ότι αυτή η μελέτη είναι ελλιπής, ότι δεν είναι έγκυρη και αμφισβήτησαν τους ειδικούς επιστήμονες που την πραγματοποίησαν, λέγοντας πως το έκαναν κατόπιν παραγγελίας από την ΚΣΕ.
Το ΣτΕ έκρινε τη μελέτη και έγκυρη, και επικαιροποιημένη, και απόλυτα ακριβή και επαρκή! Το δικαστήριο υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι ακόμα και εάν οι επιστήμονες έχουν ή είχαν κάποια συνεργασία με την ΚΣΕ, αυτό δεν μειώνει την επιστημονική αξία της μελέτης. Επίσης, στην απόφαση του ΣτΕ υπογραμμίζει ότι όλα τα στοιχεία της μελέτης, δεν αποκλίνουν από τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει άλλοι διεθνείς οργανισμοί. Μάλιστα, κάνει μια ιδιαίτερα επαινετική μνεία, τόσο στα στοιχεία του προγράμματος «ΑΡΤΕΜΙΣ», όσο και στην επιστημονική πληρότητα της ομάδας που συνεργάζεται η ΚΣΕ.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι, το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι οι επιστημονικές μελέτες και οι καταμετρήσεις επί του πεδίου, που με συνέπεια διεξάγουν κάθε χρόνο η ΚΣΕ και οι άλλες Κυνηγετικές Οργανώσεις, υπηρετούν και περιφρουρούν με επάρκεια τον αειφορικό και διαχειριστικό χαρακτήρα της θήρας.

2 ον: Ένα άλλο σημείο που η ΠΦΠΟ στάθηκε για να ρίξει την ρυθμιστική, ήταν η δήθεν έλλειψη ποιοτικής και αποτελεσματικής θηροφύλαξης. Το δικαστήριο απέρριψε καθ’ ολοκληρία ως «αβάσιμο» και αυτόν τον ισχυρισμό, παραθέτοντας όλους τους ελέγχους, τις μηνύσεις και τα στατιστικά παραβατικότητας που προκύπτουν από τη δουλειά της θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων.

3 ον: Ένα τρίτο κρίσιμο σημείο ήταν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, τις οποίες η ΠΦΠΟ προσπάθησε να αξιοποιήσει ώστε να κινδυνολογήσει και να επηρεάσει την απόφαση του δικαστηρίου. Το ΣτΕ έκρινε ως απόλυτα επαρκή και αποδεκτό τον τρόπο που το Υπουργείο, τα κατά τόπους δασαρχεία και οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, αντέδρασαν και διαχειρίστηκαν τα θέματα θήρας, στις περιοχές που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές.
Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, το δικαστήριο κάνει ιδιαίτερα επαινετική αναφορά, στην επιστημονική μελέτη που έσπευσε να εκπονήσει η ΚΣΕ για τη διαχείριση της θηραματοπανίδας στις πληγείσες περιοχές, και για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κάθε πυρκαγιάς στην άγρια πανίδα. Σημειώνεται ότι για την ΠΦΠΟ, αυτό ειδικά το σημείο ήταν ένα ηχηρότατο ράπισμα!
Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, αναγνωρίζει το ενδιαφέρον, τις διαχειριστικές προσπάθειες και την τεχνογνωσία του κόσμου των κυνηγών να περιφρουρούν την άγρια ζωή, ακόμα και σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, ακόμα και
στις πιο δύσκολες συνθήκες!

4 ον: Στην προσφυγή της η ΠΦΠΟ, ισχυριζόταν ότι παράνομα και καθ΄ υπέρβαση κυνηγιούνται το ορτύκι, το αγριοκούνελο, η φάσα, ο κότσυφας, όλα τα είδη τσίχλας, το αγριοπερίστερο, η μπεκάτσα και άλλα είδη. Το δικαστήριο, όμως, αναγνώρισε ότι
«όλα αυτά τα είδη μπορούν με ασφάλεια να θηρεύονται, διότι πρόκειται για είδη κοινά και ευρέως διαδεδομένα, με ασφαλείς πληθυσμούς σε όλη την περιοχή της γεωγραφικής τους εξάπλωσης, ενώ για αρκετά από αυτά διαπιστώνεται αύξηση του πληθυσμού τους.»

5 ον: Ένα σημείο στο οποίο η ΠΦΠΟ είχε επενδύσει πολλά για να προσβάλει την ρυθμιστική, ήταν το ζήτημα της θήρας του τρυγονιού στη χώρα μας. Ακόμα και εδώ, το δικαστήριο αποδέχθηκε και δικαίωσε ως αξιόπιστο και αποτελεσματικό, το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής κυνηγετικής κάρπωσης του είδους, που κατόπιν πρωτοβουλίας και εισήγησης της ΚΣΕ εφαρμόζεται τα δύο τελευταία χρόνια!

Έτσι λοιπόν η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, λέει:
– πως η διατήρηση του τρυγονιού είναι ικανοποιητική στη χώρα μας
– πως μία σειρά από μέτρα που έχουν ληφθεί, έχουν οδηγήσει στην αύξηση του αναπαραγωγικού πληθυσμού του.
– πως το καθεστώς με τις Ζώνες Διάβασης που έχουμε μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη, προστατεύει τον πληθυσμό του είδους.
– πως το μοντέλο προσαρμοσμένης κάρπωσης που εισηγήθηκε η ΚΣΕ, είναι επαρκές, και…
– Αναγνωρίζει ότι το σύστημα καταγραφής της κυνηγετικής κάρπωσης σε πραγματικό χρόνο, μέσω των κινητών τηλεφώνων, είναι αξιόπιστο και ασφαλές για να μπορεί λελογισμένα να συνεχιστεί η θήρα του είδους.

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο