«Το τελευταίο κυνήγι»: Μια… ρεαλιστική ταινία μικρού μήκους, γυρισμένη στην Ξάνθη

Ο Ξανθιώτης εμπνευστής και δημιουργός της Γ. Κατσιλίδης, μιλά για την ταινία αλλά και για την συμμετοχή του ως κασκαντέρ σε χολιγουντιανή ταινία με πρωταγωνιστές τους Νίνα Ντόμπρεβ και ο Άαρον Έκχαρτ.

«Το τελευταίο κυνήγι». Μια ταινία μικρού μήκους, του Ξανθιώτη Γιώργου Κατσιλίδη,  ολοκλήρωσε πριν από μερικές ημέρες τα γυρίσματά της στην Ξάνθη. Πρόκειται για μια ταινία που αναφέρεται στην άγρια περιπέτεια ζωής του Λέανδρου και του Φίλιππου που ζουν απομονωμένοι σε μία καλύβα στο δάσος. Σύμφωνα με το σενάριο – το οποίο ήδη διακρίθηκε  στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σεναρίου μικρού μήκους από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος – είναι μια φαινομενικά ρεαλιστική, ανθρώπινη ιστορία, με κάποια στοιχεία θρίλερ και περιπέτειας, που γίνεται κατανοητή από την αρχή, κατά τη διάρκεια, και κλείνει με μια ιδιαίτερα κινηματογραφική σκηνή. Η σύλληψη και η ιδέα είναι πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες καθώς η ιστορία «παίζει» με τους ιδιαίτερους χαρακτήρες, τις δυσκολίες τους, τα δύσκολα βιώματα και τους εγκλωβισμούς που κουβαλούν, τις ανατροπές, την αγριότητα, τα παγωμένα αισθήματα, την στιγμιαία – μοιραία – απόφαση σε κάποιες περιπτώσεις, που μπορεί να ανατρέψει ή όχι, ζωές ανθρώπων, τις εσωτερικές ανησυχίες, τις επιλογές τους…

Για όλα τα παραπάνω μίλησε αποκλειστικά στην thraki.com.gr, ο εμπνευστής και δημιουργός της ταινίας Γιώργος Κατσιλίδης (δημιουργός του ντοκιμαντέρ «100 Χρόνια Ελεύθεροι» που προβλήθηκε πριν λίγα χρόνια, στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Ξάνθης). Ο ίδιος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ταινία είναι αφιερωμένη στον εκλιπόντα Κοράι Ιμπίσογλου, με τον οποίο μάλιστα συνήθισαν να κάνουν εξορμήσεις στα βουνά της Ξάνθης.

Τι πραγματεύεται η ταινία;

Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία δύο κυνηγών, του Φίλιππου και του Λέανδρου, που επιβιώνουν στην ορεινή περιοχή της Ροδόπης κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. Πρόκειται για μία δραματική ιστορία η οποία έχει ως επίκεντρο τους χαρακτήρες και τη σύγκρουσή τους τόσο με τις εξωτερικές δυνάμεις της φύσης όσο και με τις εσωτερικές του εαυτού τους. Είναι μία ιστορία που μπορεί εύκολα να λάβει συμβολικό χαρακτήρα, αντιστοιχώντας στην σημερινή καθημερινότητα και συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε απέναντι στους συνανθρώπους μας και στην φύση με κινητήρια και ανταγωνιστική δύναμη τον εγωισμό και την αλαζονεία.

Πως ήρθε η ιδέα για την δημιουργία της;

Η αρχική ιδέα ήταν να γράψω ένα θρίλερ το οποίο θα είχε ίδιο πλαίσιο δράσης με το σενάριο που έχουμε σήμερα. Παρ’ όλα αυτά κάτι τέτοιο θα περιοριζόταν σε συγκεκριμένο κοινό και έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω κάτι πιο ρεαλιστικό που θα άγγιζε περισσότερους ανθρώπους. Κατέληξα λοιπόν στην ιστορία που έχουμε σήμερα.
 Το σενάριο αυτό δεν βασίστηκε σε ένα συγκεκριμένο γεγονός αλλά σε ένα σύνολο προσωπικών εμπειριών και αληθινών γεγονότων που συνέβησαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν στην περιοχή μας και όχι μόνο. Μιλώντας για προσωπικές εμπειρίες αναφέρομαι στις εξορμήσεις στα βουνά της Ξάνθης που συνήθιζα να κάνω με τον εκλιπών φίλο μου και κτηνίατρο Κοράι Ιμπίσογλου στον οποίο και είναι αφιερωμένη αυτή η ταινία. Ο λόγος που επέλεξα να αφηγηθώ μία ιστορία κυνηγών είναι γιατί έτσι θα μπορούσε να συνδυαστεί άμεσα το φυσικό περιβάλλον με τους ανθρώπους και αυτός ο συνδυασμός να λειτουργήσει ως βάση για την δημιουργία κοινωνικών συμβολισμών. Υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες και γεγονότα που συνέβησαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν στα βουνά με κυνηγούς. Τα βλέπουμε καθημερινά, πρόκειται για ιστορίες με ζώα και θηράματα, όπως επίσης ατυχή γεγονότα και τραυματισμούς μεταξύ των κυνηγών. Όλα αυτά τα ρεαλιστικά στοιχεία λοιπόν, ήρθαν να δέσουν μεταξύ τους για να δημιουργηθεί εν τέλη ένα έργο μυθοπλασίας με άρτια δομή.                                                                                                                       

Ποιοι συμμετέχουν στην ομάδα και πως μπορούν να συνεισφέρουν όσοι επιθυμούν στο εγχείρημα; Μπορεί να συνεισφέρει ακόμη και τώρα κάποιος που το επιθυμεί;

Ένα κινηματογραφικό έργο είναι κατά κανόνα ένα ομαδικό εγχείρημα και οφείλω να παραδεχτώ ότι δημιουργήσαμε μία ομάδα παραγωγής η οποία στάθηκε αντάξια μεγάλων παραγωγών όσο κι αν αυτό είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Όλα τα μέλη ανέλαβαν με πάθος και πειθαρχία ό,τι τους είχε ανατεθεί δίνοντας το κάτι παραπάνω κι έτσι βγήκε ένα αποτέλεσμα που πραγματικά δεν περιμέναμε. Φυσικά αυτό φάνηκε και από το ηθικό που κράτησε η ομάδα, παρ’ όλες τις δυσκολίες που οδήγησαν στην τροποποίηση του αρχικού σεναρίου στα μέσα των γυρισμάτων. Ευχαριστώ λοιπόν όλους αυτούς που πίστεψαν στο έργο μου, συντελεστές, τεχνικούς, υποστηρικτές και ηθοποιούς των οποίων τα ονόματα θα διαβάσετε σε επόμενες ανακοινώσεις στην επίσημη ιστοσελίδα της ταινίας που θα δημοσιευτεί σύντομα.

Μεταξύ των ονομάτων των συντελεστών είναι ο πρόσφατα Παγκόσμιος Πρωταθλητής του Παρκουρ και πολύ καλός μου φίλος και συναθλητής Δημήτρης Κυρσανίδης από την Θεσσαλονίκη, ο οποίος πίστεψε στην ιδέα μου από την αρχή και με στήριξε.

Η οπτικοακουστική αφήγηση μίας ιστορίας είναι κάτι δύσκολο που απαιτεί κόπο, χρήμα και μια αμείλικτη προσπάθεια μέχρι την στιγμή που θα γίνει κτήμα του κοινού. Πολλές φορές αυτή η προσπάθεια έχει ως κινητήρια δύναμη το πάθος για το έργο και ως δημιουργός αυτής της ταινίας έχω πίστη σε αυτό. Το σενάριο, το κάστινγκ, οι τοποθεσίες, η σκηνογραφία, οι συντελεστές και ό,τι άλλο αποτελεί κομμάτι της παραγωγής οδήγησαν σε ένα αξιόλογο αποτέλεσμα το οποίο έχω σκοπό να προβάλλω σε μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου. Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί η βοήθεια εθελοντών, υποστηρικτών και συμπαραγωγών (Executive Producers). Οι τελευταίοι θα αποτελέσουν μέρος των βασικών συντελεστών της ταινίας.

Η πρόταση συμμετοχής δεν έχει κλείσει παρ’ όλο που ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας με επιτυχία. Αυτό γιατί τα έξοδα της μετα-παραγωγής και του πλάνου διανομής στα μεγάλα Φεστιβάλ συνεχίζουν. Οπότε όποιος θέλει μπορεί να συμμετάσχει ακόμα και τώρα!

Τρόποι συμμετοχής στο έργο:

  • Χρηματική στήριξη ως Υποστηρικτής της ταινίας.
  • Χρηματική στήριξη ως Συμπαραγωγός (Executive Producer).
    * Οι συμπαραγωγοί, θα λάβουν επιπλέον τον τίτλο του Executive Producer στην ταινία μας. Ο τίτλος σας θα συμπεριληφθεί στην αφίσα και τους τίτλους τέλους της ταινίας.
  • Κοινοποίηση της καμπάνιας

Μπορείτε να δείτε την καμπάνια της ταινίας στο παρακάτω λινκ:
https://gogetfunding.com/%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b1%ce%af%ce%bf-%ce%ba%cf%85%ce%bd%ce%ae%ce%b3%ce%b9-%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d-%ce%bc%ce%ae/

Αναφορικά με τα γυρίσματα, έγιναν όλα εξ΄ολοκλήρου στην Ξάνθη; Επιλέχθηκε από εσένα, λόγω της καταγωγής σου;

Όλα τα γυρίσματα έγιναν στην Ξάνθη σε μία περίοδο όπου το φυσικό περιβάλλον της περιοχής αναδεικνύει τα πιο μαγευτικά τοπία και χρώματα. Ο λόγος που επέλεξα την περιοχή της Ξάνθης οφείλεται αφενός στην καταγωγή μου η οποία προφανώς έχει δημιουργήσει έναν δεσμό με τον τόπο και αφετέρου γιατί θεωρώ ότι λόγω της ιστορίας, του κοινωνικού πλαισίου, της αρχιτεκτονικής, της γεωγραφικής θέσης και του φυσικού πλούτου, προσφέρει μία ιδιαίτερα κινηματογραφική ατμόσφαιρα που δεν έχουν ακόμα εκμεταλλευτεί οι κινηματογραφιστές.
 

Πόσο σημαντικό – κατά την γνώμη σου – είναι να αναδεικνύεται με κάθε μέσο και ειδικά με ταινίες που θα παίξουν στην μεγάλη οθόνη, ο τόπος μας και οι ομορφιές του;

Θεωρώ ότι ο τόπος μας προσφέρει ένα σύνολο ανεκμετάλλευτου φυσικού κάλλους και μιας πολιτιστικής ιδιαιτερότητας που λόγω της έλλειψης των μέσων ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει. Εκεί είναι που θα πρέπει να εστιάσουμε. Μία ταινία ή ένα ντοκιμαντέρ, όπως το «100 Χρόνια Ελεύθεροι» που προβλήθηκε πριν λίγα χρόνια, είναι σημαντικά μέσα ανάδειξης της περιοχής, όχι μόνο για τουριστικό ενδιαφέρον αλλά και για μεγάλες παραγωγές. Σκεφτείτε το επίπεδο ανάπτυξης αν η περιοχή μας προσέλκυε μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές της χώρας και του εξωτερικού. Είναι γεγονός λοιπόν και γνωρίζω εκ των έσω, λόγω της εργασιακής εμπειρίας μου στις κινηματογραφικές παραγωγές του Χόλυγουντ, ότι υπάρχει ανάγκη για δραστηριοποίηση των «μεγάλων» στην Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μία τέτοια κίνηση ωφελεί ολόκληρη την τοπική κοινωνία και αυτό είναι που πρέπει να καταλάβει όχι μόνο ο πολίτης αλλά και οι τοπικοί φορείς. Ήδη η Δράμα και συγκεκριμένα η περιοχή του Παρανεστίου, που προσφέρει παρόμοια τοπία με τον Νομό Ξάνθης, έχει ήδη στρέψει πάνω της τα βλέμματα χολιγουντιανών παραγωγών.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα  του Γιώργου Κατσιλίδη;

Ο στόχος μου αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρώσω και να προωθήσω την ταινία σε μεγάλα φεστιβάλ. Το πρώτο επίτευγμα ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες όταν ενημερώθηκα ότι το σενάριο της ταινίας «Το τελευταίο κυνήγι» διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σεναρίου μικρού μήκους από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος. Τον Δεκέμβριο θα γίνει η απονομή του μεταλλίου. Από κει και πέρα έχω σκοπό να συνεχίσω τις παραγωγές μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, ευελπιστώντας να φτάσω κάποια στιγμή και σε μεγάλου μήκους. Παράλληλα δεν αφήνω την αθλητική μου δραστηριότητα η οποία μου προσφέρει ανάμεσα στα άλλα και μία θέση ανάμεσα σε μεγάλους κασκαντερ του Χόλυγουντ.

Έχω συμμετάσχει σε μία χολιγουντιανή ταινία που πρωταγωνιστούν η Νίνα Ντόμπρεβ και ο Άαρον Έκχαρτ, μαζί με άλλους 6 Έλληνες και 8 Ρώσους βασικούς κασκαντέρ. Την αρχή την έκανε ο φίλος και συναθλητής μου Δημήτρης Κυρσανίδης, ο οποίος προτάθηκε από τον ίδιο τον παραγωγό των κινηματογραφικών στούντιο του Χόλυγουντ για να συμμετάσχει στις ταινίες με άλλους 5 Έλληνες αθλητές με συγκεκριμένα κριτήρια. Δουλέψαμε ολόκληρο τον χειμώνα και κάναμε αρκετά γι’ αυτή την ταινία καθώς λόγω του είδους, είχε αρκετή δράση και οι περισσότερες σκηνές είχαν ανάγκη από έμπειρους κασκαντερ. Η θέση αυτή μου προσφέρθηκε έπειτα από πολλά χρόνια ενασχόλησης με το παρκουρ και τις πολεμικές τέχνες. Μπορώ να πω ότι είμαστε η πρώτη ομάδα κασκαντέρ στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο. Μέχρι τώρα οι ελληνικές παραγωγές συνεργαζόντουσαν με επαγγελματίες από το εξωτερικό ή κομπάρσους. Φυσικά δεν μπορεί ο καθένας από την μία μέρα στην άλλη να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο καθώς απαιτούνται χρόνια προπόνησης με καθοδήγηση και σεμινάρια. Υπάρχουν αρκετά σχέδια για τα επόμενα χρόνια και ετοιμάζουμε κάτι το οποίο θα είναι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα.

 

Δείτε περισσότερα στο www.thraki.com.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Μετάβαση στο περιεχόμενο