Το υπέρτατο προσόν του μπεκατσόσκυλου

Ποιες είναι οι ικανότητες και οι αρετές του μπεκατσόσκυλου και ποια είναι η φυλή που συγκεντρώνει τα περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά; Αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε παρακάτω μιας και φαίνεται πως απασχολούν τη μεγάλη πλειονότητα των μπεκατσάδων.

Όλα τα κυνήγια συναρπάζουν τους κυνηγούς και τους προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις, εκείνο όμως που έχει τους περισσότερους και τους πιο παθιασμένους θιασώτες είναι το κυνήγι της μπεκάτσας. Ακριβώς διότι η γενικότερη συμπεριφορά της (μπεκάτσας) είναι πολύ λίγο προβλέψιμη. Μέσα όμως στο μεγάλο αριθμό των μπεκατσοκυνηγών υπάρχει ένας πολύ μικρότερος αριθμός χαρισματικών ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν μόνον το πάθος αλλά και τα φυσικά και άλλα προσόντα ώστε να γίνουν εξπέρ του είδους. Είναι άνθρωποι οι οποίοι ζουν για τη μπεκάτσα, σχεδόν μονίμως σκέφτονται και μιλούν γι αυτήν ή καταλήγουν να αισθάνονται όπως αυτή, προβλέποντας τις κινήσεις της. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τους κυνηγετικούς σκύλους. Όλοι οι σκύλοι κυνηγούν την μπεκάτσα, ο καθένας σύμφωνα με τις δυνατότητές του και ανάλογα με τις ικανότητες του ιδιοκτήτη τους.

Μυαλό, πάθος, αίσθηση θηράματος…

Το μεγαλύτερο προσόν το οποίο πρέπει να έχει ένα μεγάλο μπεκατσόσκυλο είναι το μυαλό. Με αυτό θα κατορθώσει  να συντονίσει τις υπόλοιπες ικανότητές του, να ξεπεράσει τις δυσκολίες, να συνεργαστεί με τον ιδιοκτήτη του και να του δώσει να καταλάβει με τον τρόπο του τι πρόκειται να κάνει το θήραμα που είναι μπροστά του κάθε φορά, ώστε να πάρει την καλύτερη θέση και μαζί να ακολουθήσουν την καλύτερη για την περίσταση τακτική για να έχουν το ποθούμενο αποτέλεσμα. Το μυαλό λοιπόν και η κρίση είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του χαρισματικού μπεκατσόσκυλου. Αμέσως μετά έρχεται το κυνηγετικό πάθος το οποίο πρέπει να είναι ακόρεστο, άπληστο, ασίγαστο και μπορεί να το μεταδώσει στον κυνηγό. Μετά είναι η αίσθηση θηράματος. Τα ζώα τα οποία έχουν το μεγάλο αυτό προσόν, δεν σπαταλούν τις δυνάμεις τους ψάχνοντας γεωμετρικά όλο το δάσος, αλλά αισθάνονται πού μπορεί να είναι η μπεκάτσα ή ψάχνουν ανάμεσα σε πιθανές θέσεις, πολλαπλασιάζοντας κατ’αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες που έχουν να βρουν περισσότερα πουλιά.

… αλλά και μύτη, δύναμη, συνεργατικότητα

Είχα κάποτε τη NIDA, ένα Ιρλανδικό Σέττερ με το οποίο κυνήγησα 12 χρόνια. Η νοητική ικανότητά της, η αίσθηση θηράματος την οποία παρουσίαζε και ο τρόπος που διαφοροποιούσε τη συμπεριφορά της ώστε να μου δώσει να καταλάβω τι γινόταν κάθε στιγμή, ήταν εκπληκτική. Όταν έφτανα σε έναν τόπο τον οποίο είχα αποφασίσει να ψάξω, έβγαζα έξω τη σκύλα από το αυτοκίνητο και την άφηνα να ψάξει 200-300 μέτρα ίσως και παραπάνω, ορισμένες φορές χωρίς να βγάλω το όπλο από το αυτοκίνητο. Εάν μου έδειχνε ότι το μέρος ήταν κατάλληλο, άρχιζα το κυνήγι μου, διαφορετικά την έβαζα πάλι στο αυτοκίνητο και αλλάζαμε τοποθεσία. Είχε αποκτήσει την ικανότητα να γνωρίζει εάν ο τόπος στη συγκεκριμένη στιγμή ήταν κατάλληλος ή όχι για την μπεκάτσα. Η αίσθησή της αυτή επαληθευόταν πάντα. Το γεγονός ότι βάζω σε πρώτη προτεραιότητα το μυαλό του μπεκατσόσκυλου, την κριτική του ικανότητα, την αίσθηση θηράματος την οποία διαθέτει, δεν σημαίνει ότι δέχομαι να έχει μειωμένα τα επόμενα προσόντα του τα οποία είναι η οσφρητική ικανότητα, η δύναμη, η άνεση του ολοήμερου καλπασμού, ο γλυκός χαρακτήρας του και το πνεύμα συνεργασίας με τον ιδιοκτήτη του το οποίο πρέπει να διαθέτει.

Ξεχωρίζουν οι αγγλικές φυλές  

Η οσφρητική ικανότητά του η οποία πρέπει να είναι αναπτυγμένη στο μέγιστο βαθμό, δεν πρέπει μόνο να δηλώνει ότι υπάρχει θήραμα μπροστά, αλλά να μπορεί να πει τι κάνει αυτό το θήραμα και τι πιστεύει ότι θα κάνει στις αμέσως επόμενες στιγμές. Η σωματομετρία του μπεκατσόσκυλού μας πρέπει να είναι τέτοια ώστε να του επιτρέπει να καλπάζει άνετα χωρίς να καταβάλει ιδιαίτερο κόπο για πολλές ώρες την ημέρα και για πολλές συνεχόμενες κυνηγετικές ημέρες. Πρέπει πρακτικά να είναι ανεπηρέαστο από τις καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες του δάσους. Πρέπει δε, ο χαρακτήρας του να είναι γλυκός, συνεργάσιμος, να μας αποδέχεται για αρχηγό του, να μας πιστεύει και να μας αγαπάει μέχρι θανάτου, όπως πρέπει μέχρι θανάτου να το αγαπάμε και να το προσέχουμε κι εμείς. Υπάρχουν χαρισματικά ζώα με τα προσόντα τα οποία ανέφερα σε όλες τις φυλές. Βεβαίως, ο αριθμός των χαρισματικών αυτών ζώων είναι πάντοτε μικρός. Προσωπικά πιστεύω ότι στις αγγλικές φυλές τα χαρισματικά αυτά άτομα είναι λίγο περισσότερα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top