10 λόγοι για να είσαι χαρούμενος που τελείωσε το καλοκαίρι

Η ορεινή ποδηλασία κατά την διάρκεια του φθινόπωρου και του χειμώνα μπορεί να είναι απολαυστική. Σας παρουσιάζουμε τους λόγους που το δικαιολογούν.
To καλοκαίρι μας αποχαιρέτησε για τα καλά οπότε φρόντισε να αποθηκεύσεις μαγιό, πετσέτες και σαγιονάρες και να βγάλεις από την ναφθαλίνη σκούφους, ισοθερμικά και αδιάβροχα. Προσοχή όμως, δεν χρειάζεται να βάλεις στην άκρη το mtb σου καθώς στην Ελλάδα επικρατούν πολύ καλές συνθήκες τις μέρες του χειμώνα.
Ομολογουμένως στην Ελλάδα είμαστε πολύ τυχεροί καθώς μπορούμε να καβαλάμε τα mtb καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Το τερέν είναι συνήθως απολαυστικό, η ζέστη δεν πρόκειται να μας ταλαιπωρήσει και το χειμωνιάτικο τοπίο υπόσχεται να μας μαγέψει. Αρκεί να έχουμε την κατάλληλη διάθεση και εξοπλισμό.

1. Το χειμώνα επικρατούν ιδανικές συνθήκες για ride

Μπορεί το καλοκαιράκι να φοράς το κράνος, ένα κοντομάνικο, ένα σορτσάκι και να ξεχύνεσαι στα βουνά, ωστόσο η ζέστη και η σκόνη μπορεί να χαλάσουν την διάθεση σου. Από την άλλη οι απολαυστικές παραλίες και τα υπέροχα beach bar μπορούν να σε κάνουν εύκολα να ξεχάσεις το mtb σου στην αποθήκη.
Αυτά δεν ισχύουν όμως τον χειμώνα, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Οι θερμοκρασίες και το τερέν είναι συνήθως ιδανικά και τα beach bar κλειστά! Απλά πρέπει να φροντίσεις να είσαι πιο σωστά προετοιμασμένος, ζεστά ντυμένος και αποφασισμένος να νικήσεις τις συνθήκες όταν αυτές είναι σκληρές (βροχή και κρύο). Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάς ότι έχεις λιγότερο χρόνο καθώς ο ήλιος μας αποχαιρετά νωρίς, αλλά και απολαυστικές λασπολακκούβες για να περνάς με σούζα και να πετάς νερά!

2. Ευκαιρία να δοκιμάσεις την σχέση με τα φιλαράκια σου

Το κλασικό παρεάκι με το οποίο βγαίνεις στο βουνό, σου έχει εξασφαλίσει ατελείωτες ώρες διασκέδασης καβάλα ή όχι στα ποδήλατα σας. Τώρα που έπιασαν τα κρύα όμως είναι ευκαιρία να τεστάρεις πόσο δυνατές και αληθινές είναι αυτές οι φιλίες και πόσο πάθος έχουν τα φιλαράκια σου με την ορεινή ποδηλασία.
Μάλιστα έχεις την ευκαιρία να μουσκέψεις τους φίλους σου περνώντας με φόρα από μια λασπολακκούβα, αλλά και να σκάσεις στα γέλια όταν κάποιος πέσει με τα μούτρα στις λάσπες! Διαφορετικές εικόνες και καταστάσεις που σίγουρα κάνουν τις φιλίες πιο δυνατές.

3. Η οδήγηση με φώτα μπορεί να σε μαγέψει

Το γεγονός ότι ο ήλιος δύει νωρίτερα τον χειμώνα και ειδικά μετά την αλλαγή της ώρας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει ουδείς, με αποτέλεσμα να σου μένει ελάχιστος ή καθόλου χρόνος ηλιοφάνειας τις καθημερινές και περιορισμένος χρόνος τα Σαββατοκύριακα. Ευτυχώς εμείς οι σύγχρονοι ποδηλάτες έχουμε την ευκαιρία να τοποθετήσουμε ένα ισχυρό φως στο ποδήλατο μας και να βγούμε στο βουνό.
Αν δεν το έχεις κάνει μέχρι σήμερα φρόντισε να το ζήσεις. Η οδήγηση με καλό φωτιστικό σώμα μέσα στο σκοτάδι αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Μπορεί να καβαλάς σε κάποιο από τα μονοπάτια που έχεις περάσει 100άδες φορές και όμως το βράδυ βλέπεις ένα τελείως διαφορετικό trail με νέες προκλήσεις. Όπως και να το κάνουμε είναι άλλη φάση όταν σου αποκαλύπτεται το μονοπάτι μετά από κάθε στροφή. Προσοχή όμως μην χαθείς γιατί τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ ζόρικα. Καλύτερα λοιπόν επέλεξε γνωστά μονοπάτια για νυχτερινή οδήγηση και άσε τις εξερευνήσεις.

4. Διαφορετικό σκηνικό

Τα φώτα δεν αποτελούν τον μόνο λόγο για τον οποίο τα trails δείχνουν διαφορετικά τον χειμώνα. To καλοκαίρι μπορεί οι συνθήκες να είναι πιο φιλικές για ποδήλατο, αλλά σίγουρα είναι και πιο μονότονες. Αντίθετα το φθινόπωρο και τον χειμώνα σε κάθε εξόρμηση σου μπορείς να βλέπεις κάτι διαφορετικό και αυτό κάνει την βόλτα σου ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.
Θα είσαι εκεί όταν τα φύλλα κιτρινίζουν και καλύπτουν το μονοπάτι, θα καβαλάς το bike σου όταν το χώμα θα γίνεται σκούρο και μαλακό από το νερό της βροχής, αλλά και όταν τα πάντα γίνουν άσπρα από το χιόνι. Άλλες φορές το μονοπάτι θα γίνεται δύσκολο γεμάτο λάσπη και άλλες απολαυστικό με φοβερή πρόσφυση από το νωπό χώμα. Ακόμη και σκόνη μπορεί να συναντήσεις τον χειμώνα, αλλά και πάγους, χαλάζι και καταχνιά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε βόλτα μπορεί να είναι διαφορετική και σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα.

5. Θα γίνεις καλύτερος αναβάτης

Το χειμώνα είναι σίγουρο ότι θα καβαλήσεις το ποδήλατο σου πάνω από βρεμένες ρίζες, παγωμένα βράχια και λασπωμένα berms, και μπορεί να έχεις μερικές πτώσεις παραπάνω, το σίγουρο είναι όμως ότι θα βελτιωθείς σαν οδηγός. Θα μάθεις να κοντρολάρεις το bike σου στα δύσκολα, να διορθώνεις την πορεία σου συνεχώς και να διατηρείς την ροή σου ακόμη και όταν τα λάστιχα σου είναι καλυμμένα με λάσπη. Παράλληλα μπορείς να τονώσεις την αυτοπεποίθηση σου και όταν έρθει και πάλι το καλοκαίρι θα είσαι μακράν καλύτερος αναβάτης.

6. Μπορείς επιτέλους να βελτιώσεις τα τοπικά μονοπάτια

Το χειμώνα τα χώματα είναι μαλακά και μπορείς να σκάψεις σαφώς πιο εύκολα και αποτελεσματικά καθώς το βρεμένο χώμα είναι πιο εύπλαστο ενώ σφίγγει και σταθεροποιείται πιο εύκολα. Ευκαιρία λοιπόν να βγεις για σκάψιμο μια μέρα με τα φιλαράκια σου και να επισκευάσεις εκείνο το διαλυμένο berm, να φτιάξεις ένα νέο άλμα σε κάποιο σημείο του Trail ή να βάλεις κάποια υποστήλωση σε εκείνο το σαθρό offcamper. Σκάβοντας θα έρθεις πιο κοντά στο trail και θα κάνεις βελτιώσεις στα μέτρα σου. Έτσι και το μονοπάτι κι εσύ θα γίνετε καλύτεροι.

7. Θα κάνεις ride ντυμένος στα ζεστά

Οι κρύοι και υγροί μήνες του χειμώνα θα σου δώσουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσεις επιτέλους όλο αυτό τον τεχνικό εξοπλισμό που έχεις αγοράσει και τελικά σπάνια χρησιμοποιείς.
Τα καλής ποιότητας γάντια είναι πλέον πιο απαραίτητα από ποτέ καθώς υπόσχονται να κρατήσουν ζεστά τα χέρια σου και παράλληλα σου εξασφαλίζουν καλύτερο γκριπ. Τα πανάκριβα ισοθερμικά που αγόρασες για το σώμα και τα πόδια γίνονται απόλαυση, ενώ κι εκείνο το μακρύ παντελόνι τύπου motocross που είχες, πλέον θα το φοράς συχνά. Ιδιαίτερα χρήσιμο θα αποβεί εκείνο το αδιάβροχο, αλλά και το ζεστό fleece που το φόραγες μόνο στα χιόνια. Θα εκμεταλλευτείς λοιπόν σωστά όλον τον εξοπλισμό σου!

8. Θα διώξεις την θλίψη

Αρκετοί αναβάτες τους χειμερινούς μήνες αποθηκεύουν τα mtb τους. Μην γίνεις ένας από αυτούς αφήνοντας το ποδήλατο σου στεναχωρημένο στην αποθήκη. Απλά καβάλησε το ακόμη και στο χιόνι!
Αν το κάνεις αυτό το πιθανότερο είναι ότι θα πετάξεις και την χειμερινή θλίψη από πάνω σου. Το να κάνεις ποδήλατο είναι αποδεδειγμένο ότι θα σου φτιάξει την διάθεση, ενώ παράλληλα το σώμα σου θα τονωθεί με την άσκηση. Είναι πολύ εύκολο τις κρύες μέρες να κάτσεις στο καναπέ παρέα με το Netflix και το Playstation, αλλά αν πας κόντρα σε αυτή την τάση το σίγουρο είναι ότι θα περάσεις καλά και δεν θα το μετανιώσεις.

9. Ένα απολαυστικό καυτό ντους μετά την βόλτα

Τα κατάφερες! Άφησες το ζεστό σπιτάκι σου και βγήκες στο βουνό για ποδήλατο. Δεν μάσησες από την σκληρές συνθήκες, αλλά παρόλο που ήσουν καλά ντυμένος η μύτη και τα ακροδάκτυλα πονούν από το κρύο. Και δεν έφτανε αυτό, αλλά είχες να πλύνεις και το λασπωμένο σου ποδήλατο μετά την βόλτα με αποτέλεσμα να βραχείς ακόμη περισσότερο.
Τώρα έρχονται τα καλύτερα όμως. Ένα καλό φαγητό και ένα καυτό ντους μετά θα σε κάνουν άλλο άνθρωπο. Αγνόησε λοιπόν την ή τον συγκάτοικο σου που φωνάζει για τα λασπωμένα ρούχα που πέταξες στο χωλ και απόλαυσε ένα καυτό ντους. Oh yeah, αυτό είναι απόλαυση!

10. Έχεις την αίσθηση ότι έκανες κάτι σημαντικό

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά από μια ποδηλατική εξόρμηση με άγριο χειμωνιάτικο καιρό αισθάνεσαι πιο γεμάτος απ’ ότι όταν καβαλάς με ιδανικές συνθήκες. Αυτό γίνεται εξαιτίας όλων των παραπάνω, αλλά κι επειδή έκανες κάτι διαφορετικό και τόλμησες να ξεπεράσεις τα όρια στα οποία αισθάνεσαι άνετα. Έχεις την αίσθηση ότι επιβίωσες καβάλα στο ποδήλατο σου με ζόρικες συνθήκες και είσαι περήφανος γι’ αυτό. Παράλληλα νιώθεις ότι έγινες καλύτερος αναβάτης καθώς τόλμησες να βγεις για ποδήλατο εκείνη την ημέρα που οι περισσότεροι το απέφυγαν. Εν τέλει πέρασες καλά και είσαι απόλυτα ικανοποιημένος γι’ αυτό.
Τα κατάφερες! Και τώρα μπορείς να χουχουλιάσεις με το ζεστό σου πάπλωμα και μια ζεστή σοκολάτα στο χέρι και να προγραμματίσεις την επόμενη χειμερινή εξόρμηση σου.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top