Η αναρρίχηση μέσα από τα μάτια των γυναικών!

Στις πίστες αναρρίχησης και στα βράχια θα συναντήσεις όλο και περισσότερες κοπέλες να σκαρφαλώνουν. Δες ποιες είναι οι κορυφαίες γυναίκες που αψηφούν τη βαρύτητα στη χώρα μας.

H αναρρίχηση παγκοσμίως γνωρίζει τεράστια άνθηση και η χώρα μας ακολουθεί με εντυπωσιακούς ρυθμούς, αυτό όμως που κάνει τεράστια εντύπωση είναι η φοβερή εξέλιξη των γυναικών σε ένα άθλημα που μέχρι πρόσφατα ήταν “ανδροκρατούμενο”.
Όπως χαρακτηριστικά είχε πει -μεταξύ αστείου και σοβαρού- ο ορειβάτης-αναρριχητής, Γιώργος Βουτυρόπουλος πριν 20 χρόνια: “Δεν υπάρχουν γυναίκες αναρριχήτριες στην Ελλάδα, αλλά κοπελιές αναρριχητών…” ωστόσο η δήλωση αυτή δεν έχει υπόσταση πλέον καθώς στην χώρα μας υπάρχουν δεκάδες αναρριχήτριες με υψηλό επίπεδο, ενώ κάποιες από αυτές έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν.
Το παράδοξο είναι ότι όπως και στους κορυφαίους άντρες έτσι και στις γυναίκες οι καλύτερες στην Ελλάδα είναι πάνω από τριάντα ετών -με εξαίρεση μια- αλλά διατηρούν το μεγάλο πάθος τους για τα βράχια και συνεχίζουν να projectάρουν με δύναμη.

Αργυρώ Παπαθανασίου

Η Αργυρώ είναι πασίγνωστη σε όλη την ελληνική, αλλά και την παγκόσμια αναρριχητική κοινότητα έχοντας εντυπωσιακές επιδόσεις στην δεκαετή ενασχόληση της με το άθλημα. Παρότι ξεκίνησε σε μεγάλη σχετικά ηλικία (23 ετών), στην Αθήνα, κατάφερε να ανεβάζει αδιάκοπα τα ελληνικά στάνταρτ. Ήταν η πρώτη γυναίκα που έβγαλε διαδρομή 7c και φυσικά η πρώτη που ανέβηκε διαδρομές 8a και 8b. Πλέον έχει σκαρφαλώσει πάνω από 33 διαδρομές πάνω από 8a -μάλιστα δύο από αυτές on sight- ενώ η μεγαλύτερη της επιτυχία της επιτεύχθηκε τον Γενάρη του 2015 -στην σπηλιά Νταβέλη στην Πεντέλη- όπου αναρριχήθηκε ελεύθερα στην διαδρομή Au Revoir με βαθμό δυσκολίας 8b+ (ο κορυφαίος αναρριχητής Alex Megos που την έχει επαναλάβει την βρήκε πολύ δύσκολη για 8b+ και ίσως να είναι 8c). Όπως μας είπε λάτρεψε τις ντελικάτες κινήσεις και την φοβερή ενέργεια του μάρμαρου όπου ελίσσεται η διαδρομή.
Η κορυφαία Ελληνίδα αναρριχήτρια σε ένα τρομακτικό ρελε στο Yosemite
Η Αργυρώ Παπαθανασίου δεν έφτασε εύκολα τόσο ψηλά και χρειάστηκε να δουλέψει σκληρά και να κάνει χιλιάδες κάθετα χιλιόμετρα στα βράχια, παρόλα αυτά όμως δεν έχει κανέναν τραυματισμό μέχρι σήμερα. Όπως δηλώνει η ίδια: “όλα είναι θέμα προσπάθειας, προπόνησης και συγκέντρωσης”. Σε αυτά τα “πολεμικά” χρόνια έχει ταξιδέψει πολύ ανά τον κόσμο με χαμηλό budget και έχει σκαρφαλώσει εντυπωσιακές γραμμές με σημαντικότερα τα ταξίδια της στο Yosemite στις ΗΠΑ όπου σκαρφάλωσε την Salathe Wall 8a+ με τον Nocolas Favresse και στην Μαδαγασκάρη όπου πραγματοποίησε 10 διαδρομές 800 μέτρων με βαθμό δυσκολίας από 7a έως 8a. Πολύ σημαντική θεωρείται μια διαδρομή δυσκολίας 7c+ στην Αργεντινή η οποία βρίσκονταν σε υψόμετρο 4.200 μέτρων.
Εκτός από την αναρρίχηση ασχολείται με το surf, την τοξοβολία και το snowboard, ενώ λατρεύει την yoga, τον χορό και το πιάνο. Στο surf μάλιστα έχει εξελιχθεί πολύ το τελευταίο διάστημα. Γενικά με τον αθλητισμό ξεκίνησε στα 17 της χρόνια και πιο συγκεκριμένα με το Tae Kwon Do όπου είχε επιλεγεί στην Εθνική ομάδα. Πλέον το μόνο που την στεναχωρεί είναι ότι άφησε πίσω την σχολή της -Καλών Τεχνών- ενώ όπως δηλώνει: “αν υπάρχει καλή παρέα είμαι έτοιμη να πιέσω τα όρια μου” γιατί ότι κάνει το κάνει με φουλ πώρωση.

Φανή Κουσιπέτκου

Η Φανή Κουσιπέτκου γεννήθηκε στην Φλώρινα πριν από 39 χρόνια και ασχολείται με την σπορ αναρρίχηση και την ορειβασία μια 20ετία. Σπούδασε στην γυμναστική ακαδημία με ειδικότητα στις υπαίθριες δραστηριότητες και είναι η μοναδική Ελληνίδα που είναι επίσημη εκπαιδεύτρια ορειβασίας και αναρρίχησης. Παράλληλα εργάζεται σαν προπονήτρια ρυθμικής γυμναστικής σε δικό της σύλλογο που αριθμεί πάνω από 200 παιδιά στην Φλώρινα.
Η Φανή Κουσιπέτκου στο δρόμο για την ολοκλήρωση του πρώτου της 8a
Είναι μια ολοκληρωμένη αναρριχήτρια καθώς έχει δράση σε βουνίσιες trad διαδρομές, σε σπορ πεδία, στο bouldering, ενώ έχει ανοίξει και η ίδια πολλές διαδρομές. Έχει πραγματικό πάθος με τα βουνά και χαρακτηρίζεται από τον ατρόμητο χαρακτήρα της. Έτσι εκτός από διαδρομές υψηλής δυσκολίας έχει κάνει πολλές επαναλήψεις σε διαδρομές “χάρους” στα Μετέωρα και σε trad διαδρομές πολλαπλών σχοινιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Άλπεις, στους Δολομίτες και στο Arco.
Μια περίοδο της ζωής της που την χαρακτήρισε ήταν στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου έμεινε από το 2008 έως το 2015. Εκεί, έκανε την μεγαλύτερη της αποχή από την αναρρίχηση -όταν γέννησε την κόρη της Νεφέλη- αλλά και τις υψηλότερης δυσκολίας διαδρομές που έχει σκαρφαλώσει μέχρι σήμερα. Εκμεταλλευόμενη τις ιδανικές καιρικές συνθήκες της Κρήτης κι έπειτα από σκληρή προπόνηση κατάφερε το 2012 να επαναλάβει ελεύθερα τις διαδρομές Oxitocin και La Familia βαθμού δυσκολίας 8a (δες παρακάτω το video) στο πεδίο Βουλισμένο Αλώνι. Στόχος της για την επόμενη διετία είναι να ανοίξει νέες διαδρομές στην Δυτική Μακεδονία και παράλληλα να μπορέσει να σκαρφαλώσει κάποιες ορθοπλαγιές υψομέτρου στο εξωτερικό που έχει βάλει στο μάτι.

Μυρτώ Πεταλίδου

Η Μυρτώ Πεταλίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αριδαία, είναι 23 ετών και πλέον μόνιμη κάτοικος Θεσσαλονίκης. Για καλή της τύχη στην Αριδαία υπήρχε και υπάρχει τεχνιτή πίστα αναρρίχησης οπότε από ηλικία 10 ετών και με την υποστήριξη των γονιών της ξεκίνησε την ενασχόληση της με το σκαρφάλωμα. Καθώς αγάπησε με πάθος το άθλημα άρχισε να ξοδεύει πολλές ώρες για προπόνηση την οποία πάντα έβλεπε σαν διασκέδαση. Έτσι, μετά από έναν χρόνο ξεκίνησε τους αγώνες στην Ελλάδα και λίγο αργότερα άρχισε να εκπροσωπεί την χώρα μας και σε αγώνες στο εξωτερικό.
Η Μυρτώ Πεταλίδου στην Κάλυμνο, στη διαδρομή Δόλωνας με βαθμό δυσκολίας 7c
Όταν ήταν 15 ετών έγινε η πρώτη Ελληνίδα που έβγαλε διαδρομή 7c σε αυτή την ηλικία, την “Dizzy Doll” στην Πύλη Τρικάλων, ενώ η μεγαλύτερη επιτυχία της ήρθε στα 17 της όταν και κατάφερε να σκαρφαλώσει την διαδρομή “Τοίχος των Παραισθήσεων” στη Νέα Ηρακλείτσα στην Καβάλα με βαθμό δυσκολίας 8a! Δυστυχώς οι σχολικές και φοιτητικές υποχρεώσεις της έκοψαν λίγο τη φόρα, αλλά πλέον έχει επιστρέψει δυναμικά. Προπονείται πέντε φορές την εβδομάδα στον τοίχο αναρρίχησης ΡΧΡ στην Θεσσαλονίκη και όποτε μπορεί πηγαίνει στα βράχια. Το πιο σημαντικό είναι ότι βλέπει την αναρρίχηση σαν τρόπο ζωής και μετά από εννέα Πανελλήνια Πρωταθλήματα συνεχίζει τους αγώνες.
Πλέον projectάρει κάποιες διαδρομές με βαθμό δυσκολίας στο 7c και φιλοδοξεί μέσα στο 2019 να δουλέψει διαδρομές στο 8a-8a+. Σκεφτείτε ότι στην ηλικία της ξεκίνησε την αναρρίχηση η κορυφαία στην Ελλάδα, η Αργυρώ Παπαθανασίου, και η Μυρτώ έχει ήδη μεγάλη εμπειρία και επιβεβαιωμένη αγάπη για το σπορ. Οπότε το μέλλον της ανήκει.

Ιωάννα Μαυροφόρου

Μια από τις πιο φορμαρισμένες αναρριχήτριες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η 36χρονη Κρητικιά, Ιωάννα Μαυροφόρου. Ξεκίνησε την αναρρίχηση το 2005 κι ενώ βρίσκονταν στην πόλη της Θεσσαλονίκης για μεταπτυχιακό. Αρχικά γράφτηκε σε σχολή αναρρίχησης αρχαρίων, όπου πήρε και το βάπτισμα, και στη συνέχεια άρχισε να σκαρφαλώνει σε τεχνιτή πίστα αναρρίχησης (ΟΑΛΘ). Όταν επέστρεψε στην Κρήτη άρχισε να σκαρφαλώνει πιο έντονα και ειδικά σε βράχια.
Η Ιωάννα είναι ίσως η πιο φορμαρισμένη Ελληνίδα αναρριχήτρια αυτή την εποχή
Οι πρώτες μεγάλες επιτυχίες ήρθαν τον Ιούνιο του 2017 όπου ολοκλήρωσε δύο πολύ απαιτητικές διαδρομές στο πεδίο Βουλισμένο Αλώνι, την “Oscar” 8a+ και την “La Familia” 8a (2η γυναικεία επανάληψη).
Εξίσου δυνατή εμφανίστηκε φέτος το καλοκαίρι όπου για μια ακόμη φορά επέλεξε να κάνει αναρριχητικές διακοπές. Σκαρφάλωσε κυρίως στην Πελοπόννησο όπου υπάρχουν πραγματικά εκατοντάδες υψηλής δυσκολίας και αισθητικής διαδρομές, αλλά έκανε και μια στάση στην Αθήνα. Εκεί επισκέφθηκε το πεδίο Σπηλιά Νταβέλη στην Πεντέλη όπου και κατάφερε να βγάλει με την τρίτη προσπάθεια την εντυπωσιακή διαδρομή “Εν Λευκώ” με βαθμό δυσκολίας στο 7c. Μάλιστα την σκαρφάλωσε σαν διαδρομή μιας σχοινιάς και επιβεβαίωσε ότι είναι σε πολύ καλή φόρμα.

Μέλπω Γεργεριτάκη

Η Μέλπω Γεργεριτάκη κατάγεται κι αυτή από την Κρήτη, αλλά εδώ και 15 χρόνια είναι μόνιμη κάτοικος Ιωαννίνων. Στα 35 της χρόνια πλέον και παρότι έχει δύο παιδιά (6 και 2 ετών) δεν έχει σβήσει διόλου το πάθος της για το βουνό και την αναρρίχηση.
H Μέλπω συνεχίζει να πιέζει τα όρια της σε υψηλής δυσκολίας διαδρομές
Αν και λάτρης της ορειβασίας έχει ασχοληθεί πολύ και με την σπορ αναρρίχηση και ειδικά σε πεδία πλησίον των Ιωαννίνων. Στο αναρριχητικό πεδίο Εμήν Αγά μάλιστα έχει σκαρφαλώσει ελεύθερα την διαδρομή “White Snake” βαθμού δυσκολίας 7c και την δυσκολότερη της διαδρομή, την “Planet Caravan” με δυσκολία στο 7c+. Φέτος δουλεύει μια ακόμη διαδρομή δυσκολίας 7c+ και ελπίζει να την ολοκληρώσει με την υποστήριξη των παιδιών της.

Τάνια Ματσούκα

Έχει γεννηθεί στην Κύπρο το 1982, ωστόσο η Τάνια Ματσούκα εδώ και τρία χρόνια περνάει τον περισσότερο της χρόνο στην Κάλυμνο. Έκανε τα πρώτα της αναρριχητικά βήματα στην Πάτρα και στη συνέχεια έζησε στην Γαλλία όπου και ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως εκπαιδεύτρια αναρρίχησης. Σήμερα εργάζεται -ως διεθνώς πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια- στη σχολή Climb-Mediterranean η οποία δραστηριοποιείται στον αναρριχητικό παράδεισο της Καλύμνου και στην Γαλλία.
Η Τάνια Ματσούκα στην διαδρομή “Ifestus vs Blanca” 7c/7c+ στο Λεωνίδιο
Η πιο δύσκολη διαδρομή που έχει σκαρφαλώσει μέχρι σήμερα βρίσκεται στην φημισμένη Grande Grotta στην Κάλυμνο και έχει βαθμό δυσκολίας 7c+. Δεν σκοπεύει να σταματήσει εδώ όμως καθώς φέτος δουλεύει με πάθος μια διαδρομή με βαθμό δυσκολίας 8a. Όπως μας είπε, γι’ αυτήν η αναρρίχηση είναι πάνω απ’ όλα διασκέδαση και τρόπος ζωής.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top