20 καγιάκερ κωπηλατούν από την Εύβοια έως την Ικαρία


Η ομάδα South Evian Gulf team έχει φθάσει έως την Ιταλία και το Καστελόριζο και με τα καγιάκ του αυτές τις ημέρες διασχίζουν το Αιγαίο και συγκεκριμένα κωπηλατούν από την Εύβοια έως την Ικαρία. 
 
Ο επικεφαλής της ομάδας Άγγελος Χριστοφίδης μιλά για την ομάδα του και τον στόχο της.

Από την Εύβοια στην Ικαρία με καγιάκ…γιατί το κάνετε αυτό;

«Οι μεγάλες κωπηλατικές αποστολές στην ανοιχτή θάλασσα με καγιάκ, οι οποίες ταυτόχρονα υπηρετούν και έναν κοινωνικό σκοπό συνιστούν το αντικείμενο και τον λόγο ύπαρξης της ομάδας μας, του South Evian Gulf team. Από το 2010 που ιδρύθηκε η ομάδα, έχουμε διανύσει χιλιάδες ναυτικά μίλια με κουπί, σε ελληνικά και διεθνή ύδατα, με κορυφαία εγχειρήματα το Ελλάδα 1000 Μίλια, από τους Οθωνούς στο Καστελλόριζο (2014), το Non-Stop 100, 100 ναυτικά μίλια συνεχούς κωπηλασίας στον Ευβοϊκό (2018) και το Ελλάδα-Ιταλία με διάσχιση της Αδριατικής (2020). Το Εύβοια-Ικαρία γεννήθηκε ως ιδέα πέρσι και αποτελεί ένα ταξίδι που ενώνει τις Κυκλάδες με το Ανατολικό Αιγαίο. Περιέχει δε, περάσματα φημισμένα για τη δυσκολία τους, όπως το Κάβο Ντ’Όρο, ο Τσικνιάς και, βεβαίως, το Ικάριο Πέλαγος. Όλα αυτά έχουν τη γοητεία τους και τους συμβολισμούς τους. Ωστόσο, κυρίαρχο στοιχείο του ταξιδιού είναι το ίδιο το νησί του τελικού προορισμού, η Ικαρία. Από μικρό παιδί, μου ασκούσε μια ιδιαίτερη γοητεία αυτό το νησί, από αφηγήσεις και ιστορίες που είχα ακούσει από φίλους θαλασσινούς».

Ποια είναι η ομάδα σας και ποιος είναι ο στόχος αυτού του ταξιδιού;

«Η ομάδα μας είναι το South Evian Gulf team. Είμαστε ήδη 20 καγιάκερ και δραστηριοποιούμαστε στη θάλασσα όλον τον χρόνο. Και η φετινή αποστολή, όπως και οι δυο προηγούμενες, έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση για την προστασία των θαλασσών μας, από τις μεγαλύτερες απειλές, τη ρύπανση και την υπεραλίευση, που έχει οδηγήσει σε επικίνδυνη μείωση των ιχθυαποθεμάτων. Η προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων σε μεγάλο βαθμό επαφίεται και στην ευαισθητοποίηση, την ευθύνη, την εγρήγορση, τη δράση του καθενός από εμάς. Να κάνουμε ο καθένας ο,τι μπορεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και η θάλασσα το οξυγόνο μας. Με κατεστραμμένα τα θαλάσσια οικοσυστήματα, η ζωή στον πλανήτη είναι καταδικασμένη».

Είναι η 11η αποστολή σας ποια ήταν η πιο δύσκολη και η πιο απαιτητική και γιατί;

«Κάθε αποστολή είχε τις δικές της απαιτήσεις και δυσκολίες. Από αθλητική σκοπιά, μακράν η δυσκολότερη ήταν το Non-Stop 100, ο κωπηλατικός υπερμαραθώνιος του 2018, κατά τον οποίο κωπηλάτησα συνεχόμενα για 31 ώρες και 45 λεπτά. Συνολικά, ωστόσο, η πιο απαιτητική αποστολή από όλες τις απόψεις ήταν το Ελλάδα 1000 Μίλια, η διάσχιση ολόκληρης της Ελλάδας από το δυτικότερο σημείο της έως το ανατολικότερο κατοικημένο, ένα ταξίδι 46 ημερών».

Η θάλασσα του Αιγαίου τι το ξεχωριστό έχει;

«Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα που απέκτησε πολλές διαφορετικές μορφές στη διάρκεια της ιστορίας της. Τα πρώτα προϊστορικά κωπηλατικά ταξίδια από νησί σε νησί και προς την ηπειρωτική χώρα και η γέννηση του κυκλαδικού πολιτισμού συνιστούν αναμφίβολα σημαντικά στοιχεία που συνθέτουν την ιστορική του ταυτότητα. Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια με την έξαρση του προσφυγικού, το Αιγαίο, όπως και άλλες θάλασσες της Μεσογείου, υπήρξε και μια θάλασσα τραγική, μια θάλασσα στην οποία έχασαν τη ζωή τους άνθρωποι που πάλεψαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την καταστροφή. Για εμάς είναι η θάλασσά μας. Μια θάλασσα πανέμορφη αλλά και άγρια, μια θάλασσα δύσκολη την οποία πάντα θα προσεγγίζουμε με απόλυτο σεβασμό».

Ο Ελύτης έλεγε πως η θάλασσα και η γυναίκα δεν μαθαίνονται απλώς αγαπιούνται, τη συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

«Θα άγγιζε ίσως τα όρια της ύβρεως να ισχυριστεί κανείς ότι έμαθε και αποκωδικοποίησε απόλυτα τη θάλασσα. Όμως αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις να δομήσεις μια σχέση μαζί της, να αφιερώσεις χρόνο να μάθεις ο,τι μπορείς για αυτήν, να αφεθείς στο άγγιγμά της. Ίσως τότε την ερωτευτείς ακόμα περισσότερο. Αλλά ο έρωτας, πέρα από την απόλυτη εμπειρία, εμπεριέχει και τον κίνδυνο ή όπως ωραία το έθεσε ένας άλλος ποιητής μας, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα: χίλιοι τη χαίρονται, ένας την πληρώνει».

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στον κόσμο ενόψει του καλοκαιριού;

«Να αγαπήσει τη θάλασσα έμπρακτα. Να ενημερωθεί για τους κινδύνους που την απειλούν. Να φροντίσει για το κομμάτι ευθύνης που του αναλογεί. Και, βεβαίως, να λαμβάνει πάντα όλα τα μέτρα ασφαλείας στις εξορμήσεις του στο νερό. Η θάλασσα μας δίνει ζωή. Ας την προστατεύσουμε».

 

 

www.newsmag.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top