828U: το σούπερ μοντέρνο σούπερ ποζέ της Benelli

Εδώ και πολλά χρόνια, η Ιταλική βιομηχανία BENELLI ARMI είναι πασίγνωστη στη χώρα μας για τα αυτογεμή(καραμπίνες) με το σύστημα αδρανείας που κατασκευάζει και όλοι την είχαμε ταυτίσει με αυτό. Όμως σήμερα θα γνωρίσουμε το μοναδικό δίκανο όπλο που κατασκευάζει εδώ και ένα χρόνο, ένα πραγματικά υπέρ-μοντέρνο αλληλεπίθετο, (σούπερ ποζέ) μόνο για κυνηγετική χρήση. Η εταιρία δεν έχει κοινοποιήσει ακόμα πρόθεση να κατασκευάσει και σκοπευτική έκδοση για το συγκεκριμένο μοντέλο. Η ονομασία του νέου αυτού μοντέλου προέρχεται από το γεωγραφικό στίγμα στον παγκόσμιο χάρτη (828) της πόλης Urbino (το αρχικό U προστέθηκε δίπλα), που είναι η έδρα του εργοστασίου και έτσι βγήκε η ονομασία 828U.

Αυτό λοιπόν το σούπερ ποζέ είναι ολόκληρο μια καινοτομία και δεν μοιάζει καθόλου με τα αλληλεπίθετα που γνωρίζαμε έως τώρα. Η BENELLI δεν ήθελε να αντιγράψει κάτι που ήδη υπάρχει, ούτε ήθελε σχεδιαστικά να κινηθεί σε συνηθισμένα σχέδια που βλέπουμε σε μικρούς και μεγάλους κατασκευαστές. Το 828U έχει τη δική του σχεδιαστική ταυτότητα που μας παραπέμπει στο προφίλ των αυτογεμών της σειράς Rafaello που τόσο έχουν αγαπηθεί από τους κυνηγούς. Η
βάση του, που έντονα θυμίζει καραμπίνα, είναι κατασκευασμένη από ελαφρύ κράμα αλουμινίου ERGAL σε μαύρο φινίρισμα για το βασικό μοντέλο και σε ασημί με μηχανοποίητο σκάλισμα για την λούσο έκδοση.

  • Όπλιση : Το πρώτο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το όπλο δεν οπλίζει με το άνοιγμα του όπλου γι αυτό και δεν χρειάζεται προσπάθεια στο άνοιγμα, η όπλιση γίνεται με τον μοχλό ανοίγματος, καθώς τον πιέζουμε για να ανοίξει το όπλο. Με αυτόν τον τρόπο, μετά τις δύο ντουφεκιές πιέζοντας τον μοχλό ανοίγματος και με σχεδόν καθόλου προσπάθεια, το όπλο σπάει προς τα κάτω, οπλίζονται οι σφύρες και οι αυτόματοι εξολκείς πετούν τους άδειους κάλυκες. Θυμίζει όλο αυτό το σύστημα κάτι από το “easy opener” των πανάκριβων Αγγλικών πλαγιόκανων, αφού η προσπάθεια όπλισης και απόρριψης των καλύκων είναι μηδαμινή, για να γεμιστεί το όπλο γρήγορα για επαναλαμβανόμενες βολές.
  • “Κλείστρο” : Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ο ελατηριωτός καθρέπτης εσωτερικά της βάσης που λειτουργεί σαν κινούμενο κλείστρο καθώς κλείνουν οι κάνες και δέχεται ουσιαστικά όλες τις πιέσεις τη στιγμή του πυροβολισμού. Η ποιότητα του ατσαλιού και το φινίρισμα σε αυτό το νευραλγικό σημείο είναι κάτι παραπάνω από άψογη. Ο μηχανισμός της μονής σκανδάλης διαθέτει επιλογέα για το ποια κάνη θα ρίξει πρώτη και βρίσκεται πάνω στο κουμπί της ασφάλειας πίσω από τονbenelli_828u_2 μοχλό ανοίγματος.
  • Σκανδάλη : Το τρίτο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο μηχανισμός της σκανδάλης είναι πολύ εύκολα αποσπώμενος από τη βάση, με ένα έξυπνο κλειδάκι που συνοδεύει το όπλο για καθα
    ρισμό και επιθεώρηση καλής λειτουργίας. Η έλξη της σκανδάλης είναι 1.700γρ. και για τις δύο κάνες που θεωρείται πολύ καλή.
  • Κοντάκι : Το τέταρτο σημαντικό στοιχείο είναι η εφαρμογή της βάσης με το κοντάκι όπου δέχεται τις ειδικές φλάντζες αλλαγής κλίσεων, ώστε ο κάτοχος να μπορεί ο ίδιος, χωρίς την επέμβαση οπλουργού, να φέρει το όπλο στα μέτρα του. Συνολικά μπορούν να γίνουν 40 διαφορετικές κλίσεις και συνδυασμοί ώστε να μας έρχεται σωστά το όπλο, κάτι που κανένα δίκανο όπλο με κανονικό κοντάκι δεν το προσφέρει. Μέσα στο βαλιτσάκι του όπλου υπάρχει ειδικό βιβλιαράκι οδηγιών με σχηματική παράσταση για το πώς θα το κάνει μόνος του ο κυνηγός. Το κοντάκι είναι από καρυδιά σε ποιοτική διαβάθμιση (3) και διαθέτει στη ράχη του ένα ειδικό ένθετο ελαστικό ώστε να μην κτυπάει το ζυγωματικό του κυνηγού όταν δεν έχει κουμπώσει σωστά στην επώμιση. Στο πίσω μέρος το πέλμα διαθέτει την καινοτομία της BENELLI για μείωση της ανάκρουσης PROGRESSIVE COMFORT το οποίο βοηθάει πολύ στη μείωση της ανάκρουσης ιδιαίτερα στις βαριές γομώσεις. Το κοντάκι από το εργοστάσιο έχει διαστάσεις για τον μέσο σωματότυπο δηλ. μήκος 375χιλ. μικρή κλίση 35χιλ. και μεγάλη 55χιλ.με παρέκκλιση(cast-off) 6χιλ. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο κυνηγός έχει 40 διαφορετικές κλίσεις για να φέρει το κοντάκι εκεί που του ταιριάζει, αρκεί βέβαια ο ίδιος να επωμίζει σωστά, γιατί αν επωμίζει λάθος καμία διάσταση δεν θα του κάνει.
  • Κάνες : Το πέμπτο σημαντικό στοιχείο του 828U είναι οι κάνες του με καινοτομία POWER BORE που προσφέρει μακρύτερους κώνους συναρμογής μετά τη θαλάμη σε αυλό 18.5χιλ. Αυτό μειώνει την ανάκρουση και τη παραμόρφωση των σκαγίων βελτιώνοντας τη ποιότητα της ντουφεκιάς. Οι κάνες είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους με τη μέθοδο Μονομπλόκ και δεν διαθέτουν μεταξύ τους πλαϊνές ρίγες για μείωση του βάρους, επίσης για μείωση του βάρους η εξαεριζόμενη ρίγα στο πάνω μέρος είναι από ανθρακονήματα και αν κτυπηθεί από πτώση στο κυνήγι, είναι εύκολα ανταλλάξιμη. Τα κλειδιά του όπλου είναι τεράστιας αντοχής καθώς οι κάνες δένουν με τη βάση σε τρία σημεία και βέβαια το όπλο έχει περάσει την ανώτερη δοκιμή των 1370 bars που προβλέπεται από τη C.I.P για όπλα MAGNUM. Η κατεργασία στη κατασκευή των κανών είναι κρυογενής (CRIOBARRELS) και το ίδιο ισχύει και για τα πέντε εσωτερικά τσοκάκια(CRIOCHOKE)που συνοδεύουν το όπλο, έτσι με τις πέντε αυτές διαφορετικές συσφίξεις, ο κυνηγός καλύπτει όλες του τις ανάγκες στα κυνήγια του. Διατίθεται προς το παρόν μόνο σε δύο μήκη κανών 66εκ. και 71εκ.,με θαλάμες μήκους 3 ιντσών(76χιλ.) ώστε να μπορεί ο κυνηγός να ρίξει φυσίγγια κανονικά και (MAGNUM).
  • Εξολκείς : Το έκτο στοιχείο είναι ότι οι αυτόματοι εξολκείς ενεργοποιούνται μόνο όταν το όπλο ρίξει τα φυσίγγια γιατί δέχονται παλμικά την εντολή από την ανάκρουση, δηλ. σύστημα IMPULSE DRIVEN EJECTION, δεν είναι με το γνωστό μηχανικό σύστημα εντολής που ξέρουμε στα σούπερ ποζέ και τα πλαγιόκανα. Το διευκρινίζω αυτό γιατί αν βάλουμε μέσα στις θαλάμες του 828U δύο άδειους κάλυκες και ρίξουμε τις σφύρες, όταν το ανοίξουμε δεν θα τους πετάξει έξω όπως κάνουν όλα τα συνηθισμένα δίκανα διότι δεν δημιουργήθηκε μέσα στη θαλάμη πίεση και ανάκρουση για να τους ενεργοποιήσει. 
  • Πάπια& ζύγισμα: Η πάπια του όπλου είναι λεπτή και νέου σχεδιασμού με το κουμπί απελευθέρωσης, μπροστά και όχι από κάτω όπως συνηθίζεται. Οι ψάθες σε πάπια και κοντάκι έχουν διαμορφωθεί με LASER σε ένα διαφορετικό σχήμα από το συνηθισμένο που ονομάζεται «τα λέπια του δράκου» και το χέρι δεν γλιστράει στο κράτημά του. Το συνολικό βάρος του όπλου που είχα στα χέρια μου με 66εκ. κάνες, ήταν 2.850γρ.που το κάνει ιδανικό για περπατητό κυνήγι με σκυλί. Διαθέτει ένα εξαιρετικό ζύγισμα με το κέντρο βάρους ανάμεσα στα χέρια που το φέρνει εύκολα και αβίαστα στον ώμο.

Ποιότητα ντουφεκιάς

Στις δοκιμές που του έκανα έχει καταπληκτική ποιότητα ντουφεκιάς και δεν νοιώθεις άβολα στο ρίξιμο, ούτε σε κουράζει η ανάκρουση ακόμα και με βαριά φυσίγγια. Ιδιαίτερο είναι το σχήμα της βάσης του, που θυμίζει λίγο καραμπινο-δίκανο. Αν κα εγώ, προτιμώ τα πιο παραδοσιακά σχήματα, αυτό είναι κάτι υποκειμενικό που δεν ισχύει για όλους. Υποκλίνομαι όμως στις έξι καινοτομίες που ανέλυσα παραπάνω και δεν τις βρίσκεις σήμερα όλες μαζί σε ένα συμβατικό σούπερ ποζέ. Το 828U διατίθεται με ένα σκληρό-πλαστικό βαλιτσάκι μεταφοράς που εμπεριέχει μέσα όλα όσα αναφέραμε σωστά τοποθετημένα σε μια βολική κασετινούλα και τις αναλυτικές οδηγίες χρήσης. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην αντιπροσωπεία Ελλάδος Μ.Γ. Κύργιας ΑΒΕΕ.

 

του Μπάμπη Αιγινήτη Προπονητή Κυνηγετικής Σκοποβολής

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο