Αμαζόνες: οι γυναίκες πολεμίστριες και κυνηγοί της αρχαίας Ελλάδας

Οι Αμαζόνες της Σκυθίας ήταν μια ομάδα άγριων γυναικών πολεμιστριών της αρχαίας Ελλάδας. Στη μυθολογία περιγράφονται ως ισάξιες με τους άνδρες σε δύναμη και δεξιότητες. Πολεμούσαν πάνω σε άλογα, ήταν εξαιρετικές με το τόξο και ήταν σπουδαίες κυνηγοί.

Πενθεσίλεια

Οι Αμαζόνες είχαν ως πιο γνωστή βασίλισσα την Πενθεσίλεια.  Πρόκειται για μια επική πολεμίστρια, παιδί-θαύμα της Οτρέρας, της πρώτης βασίλισσας των Αμαζόνων, και του Άρη, του Έλληνα θεού του πολέμου. Οι πολεμικές της ικανότητες ήταν θρυλικές, γεγονός που την οδήγησε στο πλευρό του βασιλιά Πρίαμου στον Τρωικό πόλεμο, αλλά τελικά ήρθε αντιμέτωπη με μια μεγαλύτερη δύναμη. Ο Αχιλλέας την νίκησε μετά από έναν πολύ ισάξιο αγώνα, σύμφωνα με την ομηρική παράδοση.

Είτε η Πενθεσίλεια ήταν πραγματική, ιστορική μορφή είτε όχι, οι αρχαίοι Έλληνες γοητεύονταν από την ιδέα των ισχυρών γυναικών πολεμιστριών. Ήρωες όπως ο Ηρακλής και ο Θησέας πολέμησαν επίσης με Αμαζόνες – ο τελευταίος μάλιστα παντρεύτηκε την Ιππολύτη, μια άλλη βασίλισσα των Αμαζόνων και αδελφή της Πενθεσίλειας, και πήγε μαζί του στην Αθήνα. Οι Αμαζόνες απεικονίζονται συχνά σε αγγεία και άλλα ελληνικά χειροτεχνήματα και έργα τέχνης. Ίσως ήταν ένας τρόπος για τους Έλληνες, οι οποίοι είχαν μια πολύ ανδροκρατούμενη κοινωνία, να φανταστούν πώς θα ήταν μια κοινωνία που θα κυβερνιόταν από γυναίκες

Όμως, δεν έχει διασωθεί καμία γραπτή μαρτυρία από τις ίδιες τις Αμαζόνες, με αποτέλεσμα πολλοί να απορρίπτουν την ύπαρξή τους – ενδεχομένως λόγω της σεξιστικής πεποίθησης ότι οι γυναίκες δεν θα μπορούσαν να πολεμούν και να κυνηγούν όπως οι άνδρες. Με άλλα λόγια, για μεγάλο χρονικό διάστημα οι ιστορικοί πίστευαν ότι οι μύθοι των Αμαζόνων ήταν απλώς καθαρές ιστορίες. Τη δεκαετία του 1970, εντοπίστηκαν στην Κεντρική Ασία ορισμένοι τάφοι γυναικών πολεμιστριών που θα μπορούσαν κάλλιστα να αντιστοιχούν στις θρυλικές Αμαζόνες.

Σκυθία και Αμαζόνες

Οι Έλληνες πίστευαν ότι οι άγριες γυναίκες που αγαπούσαν τα άλογα προέρχονταν από εξωτικά εδάφη στα βορειοανατολικά της Ελλάδας, μια περιοχή που πολλοί ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι αντιστοιχούσε στη Σκυθία – μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται περίπου από τα βόρεια της Μαύρης Θάλασσας στα δυτικά έως τη Μογγολία στα ανατολικά.

Οι Σκύθες δεν ήταν ένας ενιαίος πολιτισμός ως τέτοιος – οι νομαδικές φυλές της στέπας που ζούσαν στη Σκυθία πιθανότατα μιλούσαν μια ποικιλία διαφορετικών γλωσσών από τον 8ο αιώνα π.Χ. περίπου έως το τέλος του 5ου αιώνα μ.Χ.

Πολλοί τάφοι είχαν ανακαλυφθεί από τους αρχαιολόγους που χρονολογούνταν σε αυτή την περίοδο σε αυτή την τεράστια περιοχή, αλλά μόλις τη δεκαετία του 1970 οι αρχαιολόγοι άρχισαν να ανακαλύπτουν ότι ορισμένοι Σκύθες που θάφτηκαν με όπλα και άλογα ήταν γυναίκες, δηλαδή Αμαζόνες. Κάποιες είχαν εμφανή τραύματα από μάχη, ενώ κάποιες γυναίκες είχαν ταφεί ακόμη και μαζί – σε μια περίπτωση στη δυτική Ρωσία φάνηκε μάλιστα να εμφανίζονται τρεις γενιές σε έναν κοινό τάφο. Αξίζει να αναφερθεί πως θάβονταν με τις ίδιες τιμές που θάβονταν και οι άνδρες.

Πολλές από τις πρώτες εικόνες που έφτιαξαν οι Έλληνες για τις Αμαζόνες συχνά τις απεικόνιζαν περισσότερο σαν Ελληνίδες. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, οι εικόνες άρχισαν να απεικονίζουν Αμαζόνες που έμοιαζαν περισσότερο με Σκύθες έφιππες με τόξα, καθώς οι Έλληνες άρχισαν να έρχονται σε επαφή με τους νομαδικούς πολιτισμούς της Σκυθίας.

 

 

www.maxmag.gr

Πηγές:

https://www.discovermagazine.com/planet-earth/the-forgotten-history-of-amazon-warrior-women-of-ancient-scythia?fbclid=IwAR1Jr5HhP81JLob2CEi6NxF-ERLk4L0TagJF_ZZJ9B-r37BNMsCxR8S5U5w

https://arxaia-ellinika.blogspot.com/2017/07/skithes-mystiriodis-laos-parelthontos.html

https://www.historical-quest.com/arxeio/arxaia-istoria/424-amazones-mythos-kai-istoriki-pragmatikotita.html

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top