Anti-aging: Το περπάτημα μας κρατά νέους

Νέα έρευνα γενετικών δεδομένων σε περισσότερους από 400.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε μια σαφή σχέση ανάμεσα στο περπάτημα και σε ένα γενετικό δείκτη βιολογικής ηλικίας.

Επιβεβαιώνοντας μια αιτιολογική σχέση μεταξύ του ρυθμού βάδισης και του μήκους των τελομερών λευκοκυττάρων (LTL) – δείκτης βιολογικής ηλικίας – η ομάδα των ερευνητών με έδρα το Λέστερ εκτιμά ότι αν στην καθημερινότητά σας συνηθίζετε να περπατάτε με ζωηρό ρυθμό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε 16 χρόνια νεότερη βιολογική ηλικία έως τη μέση ηλικία.

Ερευνητές από το National Institute for Health Research (NIHR) Leicester Biomedical Research Centre μελέτησαν γενετικά δεδομένα από 405.981 μεσήλικες συμμετέχοντες στο UK Biobank και διαπίστωσαν ότι ο ταχύτερος ρυθμός βαδίσματος, ανεξαρτήτως από τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, σχετίζεται με μακρύτερα τελομερή και άρα μικρότερη βιολογική ηλικία.

Τελομερή και νεότητα

Τα τελομερή είναι τα «καπάκια» στο τέλος κάθε χρωμοσώματος και περιέχουν επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες μη κωδικοποιητικού DNA που προστατεύουν το χρωμόσωμα από τυχόν βλάβες, όπως λειτουργεί ένα «καπάκι» στο τέλος ενός κορδονιού που το εμποδίζει από το να ξετυλιχθεί, μας εξηγούν οι ειδικοί.

Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, αυτά τα τελομερή γίνονται μικρότερα, μέχρι ένα σημείο όπου γίνονται τόσο κοντά που το κύτταρο δεν μπορεί πλέον να διαιρεθεί, γνωστό ως «αντιγραφική γήρανση». Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες θεωρούν τα LTL έναν ισχυρό δείκτη για τη «βιολογική ηλικία», ανεξάρτητα από το πότε γεννήθηκε ένα άτομο.

Αν και η σχέση μεταξύ του μήκους των τελομερών και της νόσου δεν είναι πλήρως κατανοητή, η συσσώρευση αυτών των γηρασμένων κυττάρων πιστεύεται ότι συμβάλλει σε μια σειρά συμπτωμάτων που συσχετίζουμε με τη γήρανση, όπως η αδυναμία και οι ασθένειες που σχετίζονται με την γήρανση.

Γρήγορο περπάτημα; Αποδεδειγμένα καλύτερη υγεία

Ενώ τα σωματικά, ψυχικά, κοινωνικά και οφέλη της βάδισης για την υγεία είναι καλά τεκμηριωμένα, αυτή η μελέτη είναι μια από τις πρώτες του είδους της που συγκρίνει γενετικά δεδομένα τόσο με αυτοαναφερόμενες ταχύτητες περπατήματος, όσο και με πραγματικές μετρήσεις της έντασης της κίνησης.

«Ενώ προηγουμένως γνωρίζαμε ότι ο ρυθμός βάδισης είναι ένας πολύ ισχυρός προγνωστικός παράγοντας της κατάστασης της υγείας, δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι η υιοθέτηση ενός γρήγορου βαδίσματος προκαλεί στην πραγματικότητα καλύτερη υγεία. Σε αυτή τη μελέτη χρησιμοποιήσαμε πληροφορίες που περιέχονται στο γενετικό προφίλ των ανθρώπων για να δείξουμε ότι ένας ταχύτερος ρυθμός περπατήματος είναι πράγματι πιθανό να οδηγήσει σε νεότερη βιολογική ηλικία, όπως μετράται από τα τελομερή» καταλήγουν οι ερευνητές.

 

www.el.gr

photo: pexels

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top