Αντίστροφη μέτρηση μέχρι την πολυπόθητη έναρξη

Μόλις μπει το καλοκαίρι, είναι αδύνατο για τον καθένα που αγαπά, σέβεται, βιώνει την φύση και απολαμβάνει τους καρπούς να μην αρχίζει την αντίστροφη μέτρηση για την ημερομηνία σταθμό του κυνηγού την 20η Αυγούστου.

Τα τρυγόνια που κόβουν τους δρόμους κοντά στα χωράφια ηλίανθου, τα ερωτικά καλέσματα των ορτυκιών στον Εβρίτικο κάμπο, δεν μας αφήνουν ασυγκίνητους. Οι ορεινές πέρδικες  που βολτάρουν με τα περδικόπουλα μας στα ορεινά μας δίνουν εικόνες, ήχους και αρώματα που μας ταξιδεύουν στην πολυπόθητη έναρξη. Πολλές φορές, οι μεγαλύτερες αλλαγές είναι και οι πιο αθόρυβες. Δεν απέχουμε και πολύ από το 2009, αλλά η εποχή αυτή φαντάζει σήμερα σαν μακρινό παρελθόν. Ίσως κάποιοι να έχουν ξεχάσει πως όλα ξεκίνησαν με την κρίση του χρέους. Καλοκαίρι ήτανε που ακούγαμε από στόματα πολιτικών και ειδικών, ότι πρέπει να ξεχάσουμε ότι γνωρίζαμε μέχρι εκείνη την στιγμή και να επαναπροσδιορίσουμε την ζωή μας, τα θέλω μας τις ανάγκες μας. Δεν ήταν δυνατόν εκείνη την στιγμή να κατανοήσουμε το μέγεθος της ανηφόρας που βάλθηκαν να μας ανεβάσουν όλους μας,  φορτώνοντας μας με βάρη ασήκωτα .  Τα αποτελέσματα τα βίωσαν για τα καλά στο πετσί τους όλες οι ελληνικές οικογένειες και δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το κυνήγι.

Λιγότερες άδειες, πλήθος κυνηγών στο βουνό χωρίς θεωρημένες άδειες, άδεια βουνά, άδεια κυνηγετικά καταστήματα , ελάχιστες μετακινήσεις, αύξηση των οπλοφόρων, μείωση των εμπλουτισμών μείωση των θηραματικών μελετώ.

Καιρός είναι πλέον να ατενίζουμε το πρώτο καλοκαίρι μετά από καιρό με πνεύμα αισιοδοξίας… 

Όπως ακριβώς διδαχθήκαμε τις συνέπειες της αρνητικής ψυχολογίας στη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου αυτοεκπληρούμενων προφητειών, έτσι θα διαπιστώσουμε και το ακριβώς αντίθετο, την ικανότητα δηλαδή της θετικής ψυχολογίας να γεννήσει έναν ενάρετο κύκλο. Αυτός ο ενάρετος κύκλος θα πρέπει να σχεδιαστεί ορθά από όλους μας ώστε να καταφέρουμε να συνεχίσουμε αυτό που βρήκαμε από τους πατεράδες μας στις επόμενες γενιές.  Οι ημέρες έναρξης της νέας περιόδου, δεν είναι κοντά αλλά ούτε και μακριά, είναι ιδεατά  για την προετοιμασία μας σε όλους τους τομείς. Είναι καιρός για προγραμματισμό, σχεδιασμό και όνειρα.

Είναι η περίοδος που πρέπει να αρχίσουμε να φτιάχνουμε κουμπαρά για την κυνηγετική άδεια, πλήρωση του εξοπλισμού μας σε τυχόν ελλείψεις. Αν τα λάστιχα του τετρακίνητου μας το χειμώνα μας ζόρισαν η περίοδος ενδείκνυται για έρευνα αγοράς και αντικατάσταση με δόσεις φυσικά ώστε μέχρι να ανηφορίσουμε στα μέσα Οκτώβρη στις λασπωμένες πλαγιές να είμαστε εξοπλισμένοι.  Εσείς που έχετε ακόμη ξεχασμένο το όπλο στην θήκη, βγάλτε το !! μπορεί να φύτρωσε σκουριά. Αν δεν έχετε ανανεώσει την άδεια οπλοκατοχής, κάντε το  και εσείς τυχερή που κληρονομήσατε το όπλο του παππού αν δεν έχετε άδεια οπλοκατοχής πρέπει να εκδώσετε. Αν έχει εκλογές ο σύλλογος σας ψηφίστε και αν όχι συμμετέχετε στις αναδασώσεις , σπορές,  καθαρισμούς , εθελοντικές αιμοδοσίες και ότι δραστηριότητες έχει προγραμματίσει ο σύλλογος σας.

 Όσοι διαθέτουμε την πολυτέλεια πλέον να έχουμε  στην κατοχή μας κυνηγόσκυλα, είναι σίγουρο ότι θα έχουμε  την απαίτηση τον Αύγουστου να ξετρυπώνουν τα δύσκολα ντοπιάρικα ορτύκια, αργότερα να σκαρφαλώνουν σαν τα αγριοκάτσικα για να βρουν πέρδικες και μπεκάτσες  για αυτό βγάλτε τα  καμιά βολτίτσα.  Και οι ιχνηλάτες θέλουν βόλτες και άσκηση. Ελπίζω να μην υπάρχει κανείς που δεν έχει ταυτοποιήσει το κυνηγόσκυλο του ακόμη, τοποθέτηση τσιπ. Εμβολιασμός και αποπαρασίτωση οπωσδήποτε, το καλαζάρ, η λύσσα  και άλλα πολλά καραδοκούν.  Το κυριότερο και βασικότερο το άφησα για το τέλος, απαιτείται η  απομάκρυνση των στοιχείων αυτών που αμαυρώνουν την αγάπη μας το κυνήγι.

Μην διστάσετε λοιπόν  να καταγγείλετε αυτούς που κυκλοφορούν το βράδια στους επαρχιακούς δρόμους αναζητώντας λαγούς. Μην διστάζετε να καταγγείλετε αυτούς που προμηθεύονται ηχομιμητικές συσκευές,  τα αποτελέσματα αυτής της πράξης τα βιώνουμε αρκετές κυνηγετικές περιόδους με αποκορύφωμα την περσινή που τα ορτύκια ήταν δυσεύρετα σαν τις μπεκάτσες. Μην ξεχνάτε ότι και όλοι μας ταΐζουμε κυνηγόσκυλα  και αγαπάμε τον ήχο του ξεπετάγματος του ορτυκιού και εννοείτε πως θέλουμε να απολαύσουμε και γιατί όχι να θαυμάσουμε  τα κυνηγόσκυλα σας έμπειρα και μη σε απολαυστικές  φέρμες.  Είμαστε οι ίδιοι που θέλουμε να ακούμε τις πέρδικες να κελαϊδούν την ανατολή στα βουνά μας και ας μην τις ανακαλύπτουμε ποτέ .

Τους παράνομους αυτούς τους λίγους που βγαίνουν στο βουνό να κάνουν κακό και να ληστέψουν τους καρπούς της φύσης μπορούμε να τους απομονώσουμε, να τους απομακρύνουμε και φυσικά να τους στείλουμε στο ειδώλιο να απολογηθούν, το κάναμε με τους πολιτικούς μας , νομίζω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε μια χαρά και με αυτούς.  Αν λοιπόν δεν ξέρετε πόσες ημέρες απέμειναν, σας λέω είναι λίγες ούτε καν 60, αρχίστε την αντίστροφή μέτρηση .

Καταλήγοντας, θέλω να επιμείνω σε δυο βασικά σημεία. Το πρώτο αφορά στη λιτότητα. Είτε το θέλουμε είτε όχι, πιστεύω ότι η πολιτική αυτή ήταν απαραίτητη, αλλά όχι ως δημοσιονομική πολιτική. Λειτούργησε πρωταρχικά ως «αξιόπιστο σήμα» για τις προθέσεις της χώρας να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της. Επιπλέον επαναπροσδιορίστηκε μέσα σε αυτό το κλίμα και ο ρόλος πολλών ΜΚΟ που σπαταλούσαν τα χρήματα μας αλόγιστα και χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Η κυνηγετική οικογένεια ανασυντάχθηκε και θέλω να πιστεύω ανασυγκροτήθηκε αφού διαπίστωσε τα παιχνίδια που διαδραματίζονταν χρόνια τώρα στο σβέρκο της. Δύσκολα πλέον θα ανεχτούμε αδιαφάνεια στα οικονομικά οποιουδήποτε συλλόγου, δύσκολα θα δεχτούμε να μην γνωρίζουμε που πηγαίνουν τα χρήματα που στερούμε από τις οικογένειες μας για να πάρουμε την κρατική έγκριση να ασκούμε ελεύθερα αυτό που τόσο αγαπάμε.

 Το δεύτερο αφορά στην ελληνική κοινωνία και κατ’ επέκταση τον σύγχρονο έλληνα κυνηγό. Αν παραμείνει κανείς στην επιφάνεια, το μόνο που θα συγκρατήσει από τα τρία προηγούμενα χρόνια είναι τα σκουπίδια της κρίσης: ακατάσχετος λαϊκισμός, αδυναμία αυτογνωσίας, ακραίες συμπεριφορές. Προφανώς αυτά είναι υπαρκτά. Υπάρχει όμως και ένα βαθύτερο χαρακτηριστικό που ίσως να  μας διαφεύγει. Η ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας, που αν και υπέστη  ένα απίστευτο σοκ, τελικά δεν λύγισε, όπως όλοι σχεδόν ανέμεναν η ίσως και εύχονταν. Η ωριμότητα που προκύπτει ύστερα από μεγάλα σφάλματα, αποτελεί ένα τακτικά επαναλαμβανόμενο στοιχείο της ελληνικής ιστορίας και ένα κεντρικό χαρακτηριστικό του σύγχρονου ελληνισμού.

Εύχομαι σε όλους καλές διακοπές και ότι αυτές σημαίνουν για τους κατοίκους αυτής της χώρας που ξέρει καλύτερα από πολλούς περισσότερους πώς να τις απολαμβάνει.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο