COMPAK SPORTING: Η καλύτερη προπόνηση για τον κυνηγό

Με μικρές προσαρμογές στα ελάχιστα μεν αλλά υπάρχοντα σκοπευτήρια πολλοί κυνηγοί θα μπορούσαν να κάνουν προπόνηση στο COMPAK SPORTING όχι μόνο για τη βελτίωση των σκοπευτικών ικανοτήτων τους στο κυνήγι, αλλά και για την ποιοτική ψυχαγωγία τους που σχετίζεται άμεσα με την αγαπημένη τους δραστηριότητα.

 

Γράφει ο Μπάμπης Αιγινήτης

 

Με ρωτούν πολλοί κυνηγοί πως μπορούν να κάνουν την καλύτερη προπόνηση και προετοιμασία τους για τη νέα σεζόν που έρχεται με τις υπάρχουσες σκοπευτικές εγκαταστάσεις της χώρας μας. Δυστυχώς εγκαταστάσεις ανοικτού πεδίου για FITASC/SPORTING στη χώρα μας δεν έχουμε ακόμα και ο λόγος είναι το ότι δεν δίνουν άδειες λειτουργίας σκοπευτηρίου σε ιδιώτες όπως γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε με αυτά που έχουμε, αγωνιστικά θα έλεγα κάτι καλύτερο από το τίποτα, κυνηγετικά θα έλεγα ότι μπορεί να γίνουν περισσότερα. Εννοώ ότι τα σκοπευτήρια του SKEET & TRAP μπορούν να εμπλουτιστούν με ανάλογες μηχανές και να γίνουν καλά κυνηγετικά προπονητήρια.

Ήταν μια έξυπνη ιδέα για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της εξεύρεσης μεγαλύτερου χώρου και με φυσική βλάστηση που απαιτεί το FITASC/SPORTING. Έχω αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο μου λεπτομερώς για το πώς είναι αυτοί οι χώροι και πως διεξάγεται ακριβώς το FITASC με το βαθμό δυσκολίας που το χαρακτηρίζει. Όμως για την πλήρη διαμόρφωση ενός πεδίου SKEET, που ήδη υπάρχουν σε αρκετά σκοπευτήρια της χώρας μας δεν αρκούν μόνο οι πέντε βατήρες αλλά χρειάζονται και πέντε μηχανές.

Αυτές οι πέντε μηχανές, μαζί με τις δύο που υπάρχουν μέσα στα σπιτάκια του SKEET, συνθέτουν ένα σύνολο επτά μηχανών εκτόξευσης πήλινων δίσκων σε τροχιές και ταχύτητες που προσομοιάζουν θηράματα. Το μέγεθος των χρησιμοποιούμενων δίσκων είναι κανονικό (διάμετρος 110 χιλ.) εν αντιθέσει με το FITASC όπου τα μεγέθη των δίσκων διαφέρουν ανάλογα με το ποιο θήραμα προσομοιάζουν.

Αυτό το κανονικό μέγεθος των χρησιμοποιούμενων δίσκων που είναι το ίδιο με εκείνο του TRAP και SKEET προσδίδει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι καθιστά ευκολότερο το έργο στο βατήρα του κυνηγού – σκοπευτή ο οποίος δεν είναι αρκετά έμπειρος στη σκόπευση, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας του. Δεύτερο «βοηθάει» οικονομικά τους συλλόγους που διαθέτουν σκοπευτήριο του SKEET να δημιουργήσουν μια εναλλακτική μορφή σκοπευτικής προπόνησης ευκολότερη για τον μέσο κυνηγό, απ’ ότι το κανονικό SKEET, που είναι ένα δύσκολο ολυμπιακό άθλημα.

Επίσης, τα έξοδα για να προστεθούν πέντε επιπλέον μηχανές στο πεδίο του SKEET είναι πολύ μικρότερα από ότι να προστεθούν 15 μηχανές για να γίνει το ίδιο πεδίο και Ολυμπιακό TRAP. Για να εκθέτουμε τα πράγματα ρεαλιστικά το ολυμπιακό SKEET και το TRAP που σήμερα συναντάμε σε όλα τα Ελληνικά σκοπευτήρια ως βασική εγκατάσταση είναι αποτρεπτικά για το επίπεδο σκοπευτικής δεινότητας και κατάρτισης του μέσου κυνηγού.

Επιβάλλεται λοιπόν να δώσουμε κίνητρα επιτυχίας, να «ζεστάνουμε» θα έλεγα τον νεοεισερχόμενο κυνηγό στο σκοπευτήριο με ένα σχετικά εύκολο πρόγραμμα όπως του COMPAK SPORTING για να μείνει και αν αργότερα θέλει να μπει στα πιο δύσκολα Ολυμπιακά αθλήματα (SKEET – TRAP).

Οι υπεύθυνοι των συλλόγων που διαθέτουν σκοπευτήρια νομίζω ότι θα πρέπει να σκεφθούν πολύ σοβαρά τη λύση του COMPAK SPORTING στο ήδη υπάρχον πεδίο του SKEET των σκοπευτηρίων τους.

Ο σκοπός είναι να προσελκύουμε κυνηγούς στα σκοπευτήρια από τους οποίους να μείνουν οι σοβαρά ενδιαφερόμενοι για τα δύσκολα αθλήματα.

Αν αποτρέπουμε τους κυνηγούς με το να τους βάζουμε κατ’ ευθείαν στα δύσκολα με το SKEET και το TRAP, όπου θα σπάσουν 5 πιάτα στα 25 στην πρώτη τους επίσκεψη και δεν θα ξαναπατήσουν, τότε δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε εισροή στο χώρο νέων σκοπευτών. Κανένας κυνηγός δεν θα θελήσει να επισκεφθεί ξανά το χώρο που του «τσαλάκωσε» τον εγωισμό και μάλιστα μπροστά στα μάτια φίλων, που προέβαλλε στον εαυτό του ως «πρώτο τουφέκι».

 

Τι είναι και πως γίνεται το COMPAK SPORTING

Τώρα η χρησιμότητα για τον κυνηγό από την προπόνησή του στο COMPAK SPORTING είναι πολύπλευρη. Το βασικότερο όλων είναι ότι στο COMPAK μπορεί να προπονηθεί με το κυνηγετικό του όπλο που αγαπάει και χρησιμοποιεί στα περισσότερα κυνήγια που κάνει ανεξάρτητα αν είναι αυτογεμές (καραμπίνα) ή δίκανο.

Μέσα στην προπόνηση που θα κάνει και θα τον βοηθήσει τα μέγιστα στο κυνήγι του, όταν ανοίξει η περίοδος, είναι η ποικιλία των στόχων, που διαθέτει το COMPAK. Θα προπονηθεί σε βολές πλάγιες (τραβέρσες) από τις μηχανές που βρίσκονται μέσα στα δύο σπιτάκια του SKEET, στη ντουφεκιά του λαγού από μια ειδική μηχανή, που εκτοξεύει ένα ειδικό πιάτο που προσομοιάζει το λαγό. Θα προπονηθεί στη φάσα που είναι ένα πιάτο εκτοξευμένο από υπερυψωμένη μηχανή 10 έως 12 μέτρα από το έδαφος και από μια μηχανή που ο δίσκος εκτοξευμένος προσομοιάζει το παπί. Επίσης, υπάρχει μηχανή που προσομοιάζει το ορτύκι και μια άλλη το τρυγόνι.

Ο κάθε κυνηγός-σκοπευτής που ξεκινάει τα ρίξει μια πούλα, δηλ. μια σειρά 25 δίσκων, θα μπει κατά σειρά και στους πέντε βατήρες παίρνοντας πέντε δίσκους κάθε φορά. Οι αποστάσεις που συνήθως ντουφεκάει κάποιος τους δίσκους στο COMPAK SPORTING κυμαίνονται από τα 18 έως τα 32 μέτρα. Υπάρχουν περιπτώσεις αρκετές, που οι βολές ξεπερνούν τα 32 μέτρα και αυτό εξαρτάται από το πόσο έμπειρος και δεξιοτέχνης είναι ο σκοπευτής που ασχολείται με αυτό.

Αυτό συμβαίνει διότι οι τεχνικά καταρτισμένοι σκοπευτές και έμπειροι στο COMPAK δουλεύουν τα πιάτα σε αποστάσεις που η κατανομή των σκαγίων και το εύρος της δέσμης τους εξασφαλίζει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας. Μην ξεχνάμε ότι τα φυσίγγια που χρησιμοποιούνται είναι με 28 γραμ. βάρος γόμωσης σκαγίων και νούμερα από 7 έως 9. Το ιδανικό μήκος κάννης για ένα αυτογεμές (καραμπίνα) που χρησιμοποιείται στο COMPAK είναι 71 εκ. με τσο βελτιωμένοι κυλίνδρου (****) δηλ. από 0,10 έως 0,30 χιλ.

Για το αλληλεπίθετο δίκαννο (σούπερ ποζέ) το ιδανικό μήκος καννών είναι 76 εκ. με συνδυασμό (****) στην κάτων κάννη και (***) στην πάνω κάννη. Οι διαστάσεις του κοντακίου θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να τοποθετούν το κέντρο της δέσμης των σκαγίων κατά 60% πάνω από το σημείο που σημαδεύουμε και κατά 40% κάτω από αυτό. Άλλωστε οι κλίσεις του κοντακίου που αποδίδουν 60-40 είναι ιδανικές για γενικό κυνήγι.

Θα πρότεινα σε όλους τους κυνηγούς ανεπιφύλακτα την προπόνηση στο COMPAK SPORTING όχι μόνο για τη βελτίωση των σκοπευτικών ικανοτήτων τους στο κυνήγι, αλλά και για την ποιοτική ψυχαγωγία τους που σχετίζεται άμεσα με τη αγαπημένη τους δραστηριότητα. Στην αρχή είναι χρήσιμο να παρακολουθήσει κάποιος προσεκτικά τις τροχιές των δίσκων και να μελετήσει σχολαστικά από ποίο σημείο μέχρι ποιο θα πρέπει να ντουφεκιστεί το κάθε πιάτο για να υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας.

Θα μάθει πως πρέπει να στέκεται στον κάθε βατήρα και τη θέση του σώματος σε σχέση με την κάθε βολή που έχει να κάνει.

Τη θέση του όπλου του και των ματιών του τη στιγμή που εμφανίζεται ο στόχος. Όλα είναι τα θεμελιώδη στοιχεία για τη σωστή και αποδοτική προπόνηση που θα μας χαρίσει όμορφες στιγμές.

 

2 σκέψεις για το “COMPAK SPORTING: Η καλύτερη προπόνηση για τον κυνηγό”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο