Έφυγε από τη ζωή ο Hannu Mikkola

Ο Hannu Mikkola, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλυ 1983 και θρύλος του WRC, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 78 ετών.

O Hannu Mikkola γεννήθηκε το 1942 στη μικρή πόλη Joensuu της Φινλανδίας. Τα ράλυ τον προσέλκυσαν από μικρή ηλικία και το 1963, σε ηλικία 21 ετών, έλαβε μέρος σε τοπικό αγώνα με Volvo 444. Η πρώτη νίκη ήρθε το 1966 με Volvo 122 -ως επίσημος οδηγός της Volvo Φινλανδίας- ενώ η αρχή της διεθνούς καριέρας του Mikkola, έγινε το 1968. Την ίδια χρονιά, κατέκτησε με ίδιο αυτοκίνητο, την πρώτη από τις συνολικά 7 νίκες στο Ράλυ 1000 Λιμνών, που τον καθιστούν πολυνίκη του αγώνα μαζί με τον Marcus Gronholm, καθώς και το Πρωτάθλημα Φινλανδίας.

Ακόμη, εκείνη τη χρονιά ο Mikkola αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο Ράλυ Ακρόπολις, το οποίο προσμετρούσε στο ERC, με Datsun 2000, εγκαταλείποντας από πρόβλημα στα φρένα. Έχοντας βρεθεί στην Audi από το 1981, ο Hannu Mikkola υπήρξε ο βασικός εξελιγκτής του Audi Quattro, που θα μπορούσε να θεωρηθεί “παιδί του”. Μετά από δύο χρονιές στην 3η θέση (1981, 1982), το 1983 υπήρξε αποκορύφωμα της καριέρας του. Μοιραζόμενος το Audi Quattro A1 με τον Arne Hertz, έγινε ο πρώτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλυ στην ιστορία με τετρακίνητο αυτοκίνητο, έχοντας κατακτήσει συνολικά 4 νίκες (Σουηδία, Πορτογαλία, Αργεντινή, Φινλανδία). Πέραν της Audi, υπήρξε σημαντικός οδηγός και για τις Ford, Toyota, ενώ σύμφωνα με τους σχολιαστές της εποχής, ήταν ο ταχύτερος οδηγός εκείνης της περιόδου.

Στη μεγάλη του καριέρα, ο Hannu Mikkola δεν κατάφερε, για διαφορετικούς λόγους, να κερδίσει δύο σημαντικούς αγώνες. Ο λόγος για τα Ράλυ Μόντε Κάρλο και Ακρόπολις, στα οποία πάντοτε κάποια ατυχία, του στερούσε τη δυνατότητα διάκρισης, έχοντας ως καλύτερη επίδοση και στις δύο περιπτώσεις, τη 2η θέση. Μέχρι τους τυπικούς τίτλους τέλους, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Mikkola συμμετείχε στην εμπλοκή της Mazda στο WRC, με το 323, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη επιτυχία, Ο Hannu Mikkola έλαβε μέρος σε 123 αγώνες του WRC σημειώνοντας 18 νίκες, 44 τερματισμούς στο βάθρο και 668 ταχύτερους χρόνους σε ειδικές διαδρομές. Έφυγε σήμερα από τη ζωή, μερικούς μήνες πριν γίνει 79 ετών.

 

 

www.4troxoi.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top