Δικαίωμα χρήσης όπλου για αυτοάμυνα περνά στην Τσεχία

Το δικαίωμα χρήσης όπλου για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ή τους άλλους, υπό όρους που ορίζονται από το νόμο, θα αναφέρεται ρητά στο τσεχικό σύνταγμα καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την πρόταση.

Το νομοσχέδιο, μια τροπολογία που προτείνει η Γερουσία στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ελευθεριών του τσεχικού συντάγματος, αποτελεί αντίδραση στον κανονισμό της ΕΕ για την απόκτηση και κατοχή πυροβόλων όπλων. Για να τεθεί σε ισχύ, πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τη Γερουσία.

Με βάση την τροπολογία, ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ελευθεριών θα περιλαμβάνει ένα νέο άρθρο που αναφέρει ότι «το δικαίωμα υπεράσπισης της ζωής του ή της ζωής ενός άλλου άνδρα ή γυναίκας, ακόμη και με τη χρήση όπλου, διασφαλίζεται υπό τους όρους που καθορίζονται από σχετικούς νόμους.»

Οι συντάκτες της πρότασης δήλωσαν ότι στόχος του είναι να αποτρέψει αυτό το δικαίωμα να περιορίζεται από το κοινό δίκαιο της ΕΕ. Επιπλέον, θα ενισχύσει τη θέση της Τσεχικής Δημοκρατίας στις συνομιλίες για περαιτέρω κανονισμούς της ΕΕ.

“Η υπερβολική ρύθμιση των όπλων με νόμιμη ιδιοκτησία δεν έχει νόημα και οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των παράνομων όπλων,” δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής άμυνας Jana Černochová.

Η τροπολογία υποστηρίχθηκε από 141 από τους 159 παρόντες βουλευτές. 15 βουλευτές, απείχαν από την ψηφοφορία. Τρεις καταψήφισαν την τροπολογία.

Απαιτούνται τουλάχιστον 120 ψήφοι για μια συνταγματική τροποποίηση που θα γίνει μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων των 200 εδρών.

Η τροπολογία προέρχεται από μια αναφορά που υπογράφηκε από 102.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κορυφαίων εκλεγμένων αξιωματούχων. Ξεκίνησε από κυνηγούς και άλλους ιδιοκτήτες όπλων ως αντίδραση στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιορίσει την κατοχή πυροβόλων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων ιδιοκτητών.

Δικαιολογώντας τις προσπάθειές της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι ήταν απαραίτητο να ληφθούν μέτρα κατά της τρομοκρατίας. Οι επικριτές είπαν ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον όπλα που αποκτήθηκαν παράνομα και ότι ο τσεχικός νόμος από την άποψη αυτή ήταν επαρκής.

Πριν από την ψηφοφορία, το προσχέδιο υποστηρίχθηκε ρητά από βουλευτές του κόμματος κατά της ΕΕ για την Ελευθερία και την Άμεση Δημοκρατία, καθώς και από τα κόμματα ODS και ANO, τα οποία ανέφεραν ότι η τροποποίηση εγγυάται το δικαίωμα των ανθρώπων να χρησιμοποιούν νόμιμα όπλα για να αμυνθούν εναντίον τους. επιτιθέμενοι που δεν τηρούν τους νόμους.

Οι υποστηρικτές της τροπολογίας απέρριψαν τον φόβο ότι ενδέχεται να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη αύξηση του αριθμού των κατόχων όπλων.

“Δεν πρόκειται για νόμο για τον εξοπλισμό αλλά για τη χρήση όπλων στην άμυνα”, δήλωσε ο βουλευτής Jiří Mašek.

“Με την τροποποίηση του Χάρτη Δικαιωμάτων, δεν θα προκύψει Άγρια Δύση με όπλα”, πρόσθεσε ο Τσέρνοχοβα.

Αγωγή που κατατέθηκε από την Τσεχική Δημοκρατία κατά της αμφιλεγόμενης οδηγίας της ΕΕ απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ως αποτέλεσμα, το υπουργικό συμβούλιο να προτείνει τροποποίηση του νόμου περί κατοχής όπλων που ενσωματώνει τον κανονισμό της ΕΕ στον ελάχιστο αναγκαίο βαθμό.

Η οδηγία εισήγαγε δύο νέες κατηγορίες πυροβόλων όπλων. Η ισχύς των αδειών όπλου παραμένει δέκα χρόνια. Η αστυνομία πρέπει να ελέγχει εάν ο κάτοχος της άδειας εξακολουθεί να πληροί τις νομικές προϋποθέσεις, κυρίως τα κριτήρια υγείας, μία φορά κάθε πέντε χρόνια.

 

 

www.expats.cz

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top