Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας: «Η φιλοσοφία μας έχει να κάνει με την αγάπη μας προς την φύση»


Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας εδρεύει στην Χαλκίδα. Υπόσχεται ατελείωτες ώρες περιπέτειας για όσους αγαπούν τις εξορμήσεις στην φύση. Η φιλοσοφία του σωματείου έχει να κάνει με την αγάπη για την φύση και την επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Στόχος είναι η εκπαίδευση και προσαρμογή αυτών που πραγματικά ενδιαφέρονται να εξελιχθούν στο κομμάτι της ορειβασίας.

1. Πότε έγινε η ίδρυση του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας;

Ο σύλλογος μας είναι από τους παλαιότερους στη χώρα με επίσημο έτος ίδρυσης το 1937.

2. Ποια η φιλοσοφία του;

Η φιλοσοφία των ορειβατικών συλλόγων σχετίζεται με τη θεμελιώδη αγάπη προς τη φύση και την επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Η διάδοση της φυσιολατρίας και το ήθος που διέπει αυτή την επαφή, η αναγκαία συνεργασία των ορειβατών για την επίτευξη ενός ορειβατικού στόχου. Η αίσθηση ελευθερίας στη φύση και η τεράστια ευθύνη επίσης καθώς όσο ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας απαιτεί και μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία η ορειβασία.

3. Πρέπει να γίνεται κάποιου είδους εκπαίδευση σε όσους επιθυμούν να γίνουν μέλος του Συλλόγου;

Είμαι πρόεδρος του ΕΟΣ Χαλκίδας ήδη 3 χρόνια σε λίγο λήγει η θητεία μου, οι ευθύνες πολλές, ανάπτυξη της ορειβασίας και του ορειβατικού επιπέδου των μελών μέσα από σχολές με συνεχείς εκπαιδεύσεις, κανόνες και ασφάλεια στο βουνό, μαθήματα πρώτων βοηθειών, προσωπική βελτίωση για να είμαι παράδειγμα ως οδηγός ομάδων, συνεχής βελτίωση του προγράμματος του συλλόγου μας για να καλύπτει πολλές διαφορετικές ομάδες ανθρώπων με διαφορετικές δυνατότητες.

Κοινωνικό έργο με καθαρισμό μονοπατιών στην περιοχή και ανάδειξη τουριστικά των χωριών γύρω από τη Δίρφη που έχουμε το καταφύγιο μας από το 1965 ως έδρα.

Δημιουργία αναρριχητικών διαδρομών στην περιοχή της Δίρφης της Χαλκίδας επίσης στον Δήμο Κύμης/Αλιβερίου.

Εκδηλώσεις στην περιοχή σε συνεργασία με τα χωριά και τους τοπικούς συλλόγους για την ανάδειξη της περιοχής μας.

Εκδηλώσεις στο καταφύγιο, παιδικές γιορτές ώστε να φέρουμε σε επαφή με τη φύση μικρά παιδιά.

4. Πόσα τμήματα υπάρχουν;

Δεν υπάρχει περιορισμός στη συμμετοχή, οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει στο σύλλογο μας να συμμετέχει, υπάρχουν εξορμήσεις και εκδηλώσεις που είναι για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας εκπαίδευσης και φυσικής κατάστασης μέχρι εξειδικευμένες εξορμήσεις με μεγάλο βαθμό δυσκολίας που εκεί βέβαια υπάρχει αυστηρός έλεγχός. Η συμμετοχή αρχικά από έναν εύκολο περίπατο στη φύση με υπεύθυνους ανθρώπους θα βοηθήσει όποιον θέλει να μπει στην οικογένεια του συλλόγου και στην πορεία να ακολουθήσει τον δρόμο που θέλει αν το επιθυμεί για δυσκολότερες αναβάσεις.

5. Ποιες οι δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος στον ορειβατικό σύλλογο;

Τμήμα πεζοπορίας, αναρρίχησης, ορειβασίας, παιδική ομάδα, αγωνιστική αναρρίχηση με αθλητές μας που διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τμήμα πολιτικής προστασίας με εξειδικευμένη βοήθεια στο βουνό.

6. Πότε δημιουργήθηκε το ορειβατικό καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου»;

Πεζοπορία ημερήσια λίγων ωρών (2-3 ώρες) με μικρό βαθμό δυσκολίας, πεζοπορία ημερήσια αρκετές ώρες(5-6 είτε περισσότερες) πολυήμερη διαμονή σε περιοχές σε όλη τη χώρα είτε στο εξωτερικό με 2 διακριτές ομάδες εύκολη και δύσκολη. Η διαμονή για την εύκολη ομάδα συνήθως σε καταλύματα της περιοχής με πεζοπορίες μικρές για τις ημέρες παραμονής. Η δύσκολη ομάδα θα μείνει σε σκηνές είτε σε καταφύγια και θα ακολουθήσει διαφορετικό πρόγραμμα, τελικά οι ομάδες συναντιούνται ξανά για την επιστροφή που έχει φροντιστεί και αυτή από το σύλλογο μας όπως και η μετάβαση στην κάθε περιοχή με λεωφορείο. Σε κάθε περίπτωση η κάθε εξόρμηση έχει πάντα και πολιτιστικά στοιχεία, επισκέψεις σε μουσεία είτε σε περιοχές με ιστορικό ενδιαφέρον είτε σημαντικές θέσεις σπάνιας φυσικού κάλους. Αλπινισμός ανάβαση σε χειμερινό πεδίο, ορειβατικό σκι, Διασχίσεις με πλήρη αυτονομία και αυτάρκεια. Αναρρίχηση πεδίου είτε παραδοσιακή αναρρίχηση.

7. Με ποιον σκοπό δημιουργήθηκε το ορειβατικό καταφύγιο;

Οι υποχρεώσεις των μελών αυξάνονται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας της κάθε εξόρμησης, λίγες υποχρεώσεις αν η διαδρομή είναι εύκολη πολύ περισσότερες με πλήρη έλεγχο από τον υπεύθυνο για τα υλικά ή της απαιτήσεις σε εμπειρία σε μια δύσκολη τεχνική ανάβαση. Η καλή διάθεση για συμμετοχή και ο σεβασμός προς τους συντονιστές της εξόρμησης που αναλαμβάνουν μια μεγάλη ευθύνη, να οδηγήσουν την ομάδα με ασφάλεια, είναι απαραίτητες συνθήκες.

8. Ποιες είναι οι ανάγκες του συλλόγου;

Το καταφύγιο ξεκίνησε να χτίζεται αρχές της δεκαετίας του 1960, ολοκληρώθηκε το 1965 και έγινε μια προέκταση το 1990.

9. Πότε γίνατε πρόεδρος;

Ο σκοπός όλων των καταφυγίων είναι να παρέχει πρόσβαση στις αναβάσεις στα βουνά, μια ανάβαση δεν μπορεί να γίνει αυθημερόν σε όλα τα βουνά ειδικά σε χειμερινό πεδίο πρέπει να ξεκινήσεις πολύ νωρίς το πρωί. Ο σκοπός της δημιουργίας τους ήταν ένα πρόγραμμα από το υπουργείο τουρισμού τότε για να αναπτυχθεί αυτού του είδους ο τουρισμός. Πολύ σημαντικό και πρωτοπόρο βήμα για την εποχή, έχουμε τη χαρά σήμερα να διαθέτουμε ένα από τα ομορφότερα καταφύγια στη χώρα που φιλοξενεί ορειβάτες από όλο το κόσμο, προσκόπους, σχολεία και φίλους της φύσης.

10. Ποιες είναι οι ανάγκες του συλλόγου;

 Οι ανάγκες του συλλόγου είναι πολλές, η συντήρηση του καταφυγίου μας είναι μια δύσκολη διαδικασία, όπως και η τροφοδοσία του ώστε να είναι έτοιμο πάντα όλο το χρόνο, ειδικά το χειμώνα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, Υλικά για τα μονοπάτια και τη συντήρηση όπως αντίστοιχα και υλικά για τα αναρριχητικά πεδία, πολλές ώρες προσωπικής εργασίας μελών μας και χρηματοδότηση 100% από το σύλλογο, ένα κοινωνικό έργο προς τις τοπικά χωριά. Η αγωνιστική μας ομάδα αναρρίχησης απαιτεί πόρους και προγραμματισμό ώστε οι αθλητές μας να μπορούν να συμμετέχουν στους αγώνες είτε στη χώρα μας είτε στο εξωτερικό. Οι προπονητές μας στην αναρρίχηση ώστε να ετοιμάσουμε τους επόμενους αθλητές. Υλικά και εκπαίδευση για χρήση ανάγκης όταν ζητηθεί η βοήθεια μας ως μέλη στην πολιτική προστασία.

11. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το μέλλον του ορειβατικού συλλόγου; 

Οι σκέψεις μας είναι πάντα στη διάσωση της φύσης, αυτή τη στιγμή η περιοχή μας δέχεται μια επίθεση από μεγάλα συμφέρονται εργολάβων, συγκεκριμένα η κεντρική Εύβοια και όλα τα βουνά και τα δάση κινδυνεύουν με αφανισμό από την επέλαση της βιομηχανίας των αιολικών. Η περιοχή είναι προστατευόμενη στο σύνολο της και χαρακτηρισμένη ως περιοχή natura 2000 Δίρφη, Ξηροβούνι, Σκοτεινή, τα οροπέδια, Καταβόθρας και Βρομονέρας περιοχές εξαιρετικές και σημαντικές για την επιβίωση όλου του ντόπιου πληθυσμού είναι σε κίνδυνο. Ο σύλλογος μας πρωτοστατεί απέναντι σε αυτή την άδικη επίθεση που δέχεται η περιοχή μας με όλους τους τρόπους. Χωρίς την ελεύθερη καθαρή φύση δε θα υπάρχει λόγος ύπαρξης του συλλόγου μας.

Εφόσον καταφέρουμε και σταματήσουμε αυτό το παραλογισμό, οι στόχοι είναι ξεκάθαροι αναστήλωση του παλιού δικτύου μονοπατιών όλων των χωριών και προώθηση του φυσικού τρόπου ζωής για όλους τους πολίτες, συνέχεια του κοινωνικού μας έργου με ανάδειξη μονοπατιών και σημαντικών ιστορικών μνημείων στην περιοχή μας. Οι ορειβατικοί στόχοι η συνέχεια των ορειβατικών αποστολών στο εξωτερικό και η κατάκτηση κορυφών ως 7.000 μέτρα από αμιγώς δική μας ομάδα χωρίς βοήθεια οδηγών.

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας

Αγγελή Γοβιού 22 τηλ. 2221025230

http://www.eoschalkidas.gr

info@eoschalkidas.gr

 

 

Πηγή: www.maxmag.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top