Έναρξη στη Βόρειο Ελλάδα με παραδοσιακά κυνηγοτόπια και πολλές εκπλήξεις

Του Ανδρέα Κουϊνέλη

 

Η πρώτη μέρα για τους περισσότερους κυνηγούς είναι σημαντική και συμβολική συνάμα. Αποτελεί την εικόνα της υπόλοιπης κυνηγετικής περιόδου, γι’ αυτό η σχεδίασή της, ο προορισμός της, η προεργασία της, απαιτούν να γίνεται αρκετές ημέρες πριν. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, μόνο με το σωστό σχεδιασμό έρχονται τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

 

Η ώρα έφτασε….

Για τους κυνηγού ο ερχομός του Αυγούστου είναι… 19 και σήμερα. Η αντίστροφη μέτρηση έφτασε στην τελική ευθεία. Τα Σαββατοκύριακα χωρίς κυνήγι θα αποτελούν πλέον αναμνήσεις, η περίοδος της απραξίας και του φραπέ παρελθόν.

Δειλά-δειλά, τα τουφέκια αρχίζουν να νιώθουν, μετά από καιρό, τα αγγίγματα των ιδιοκτητών τους.

Παγούρια, σουγιάδες, γιλέκα, μποτάκια, ζώνες, σφυρίχτρες, κούπες, φλασκιά, κουδούνια, μπίμπερ έχουν πάλι την τιμητική τους.

 Οι κούτες μεταφοράς σκύλων τοποθετούνται και οι μπαγαζιέρες αρχίζουν να κοτσάρονται και να επανεμφανίζονται στους δρόμους. Μετά από αρκετό καιρό, τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά, η κυνηγοπαρέα συγκεντρώνεται.

Τα θηράματα που κυνηγιούνται κατά την έναρξη δεν προσφέρουν πολλές επιλογές και ποικιλία στον κυνηγό και δεν είναι άλλα από το τρυγόνι και το ντόπιο ορτύκι. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν υστερούν σε τίποτα όσον αφορά τις συγκινήσεις που μπορούν να προσφέρουν στο κυνηγό, αν φυσικά υπάρχουν.

 

Η έναρξη… απαιτεί προετοιμασία

Οι ανάγκες σε θέματα εξοπλισμού είναι απόλυτα συνδεμένες με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο που δεν είναι άλλες από υψηλές θερμοκρασίες μια και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Όλα όμως είναι πάνω κάτω γνωστά. Ρουχισμός ελαφρύς, αναπνέον, ανοιχτόχρωμος. Καπέλο οπωσδήποτε, αναπόσπαστο κομμάτι της κεφαλής. Το νερό δροσερό κατά προτίμηση και όχι κρύο, πρέπει να είναι εξασφαλισμένο σε αρκετή ποσότητα για όλη την παρέα και σε διπλάσια ποσότητα για τα σκυλιά μας. Ένα φορητό ψυγείο κρίνεται απαραίτητο για την ασφαλή φύλαξη των θηραμάτων αλλά και για το δροσερό νερό που προανέφερα. Το καρεκλάκι ίσως να θεωρηθεί υπερβολή αλλά εγώ το αναφέρω. Πάρτε το, ειδικά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία κρίνεται απαραίτητο.

 

Η Β. Ελλάδα έχει την τιμητική της

Όλα τα παραπάνω απλώς βοηθούν και συμβάλλουν να γίνει το κυνήγι της πρώτης μέρας άνετο. Για να γίνει επιτυχημένο, όμως, πρέπει να συνδράμουν άλλα πολύ σημαντικότερα πράγματα. Η επιτυχία της πρώτης μέρας εξαρτάται από την τοποθεσία την οποία θα επιλέξουμε για να κυνηγήσουμε και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στην περιοχή, όχι τόσο την ημέρα της έναρξης αλλά τις προηγούμενες. Οι πληροφορίες συνήθως μιλούν για εκατοντάδες τρυγόνια και ορτύκια ανά την Ελλάδα, προτρέποντας τους περισσότερους για ατελείωτα χιλιόμετρα.

Ο κύριος όγκος των κυνηγών ανηφορίζει προς τη Β. Ελλάδα. Το σύνηθες φαινόμενο, ειδικά για τη Θράκη, το οποίο γνωρίζω και βιώνω τα τελευταία χρόνια, είναι να υπάρχουν πολλά τρυγόνια σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα τηλέφωνα να παίρνουν φωτιά, να τρελαίνεται ο κόσμος, να ανεβαίνουν τα καραβάνια και τα Αυγουστιάτικα μπουρινάκια, λίγες ημέρες πριν την έναρξη, να διώχνουν τα πουλιά προς μεγάλη απογοήτευση όλων.

 

Χίλιοι καλοί χωράνε….

Το ίδιο συμβαίνει και φέτος. Τα τρυγόνια, από τις αρχές του Ιουνίου, έχουν κάνει την παρουσία τους κάτι παραπάνω από αισθητή. Κοπαδάκια, ζευγαράκια, αλλά και πολλά γιαβριά κόβουν το δρόμο τής Εγνατίας που ανηφορίζει για τη Βόρεια Θράκη. Τα κλασικά μέρη στην περιοχή μου θα δεχτούν και πάλι τον κύριο όγκο των παραδοσιακών πλέον επισκεπτών. Φέτος ειδικά, που οι γεωργοί της περιοχής μας, προς μεγάλη χαρά όλων μας, έχουν σπείρει κάτι παραπάνω από αρκετά στρέμματα γης με ηλιόσπορο, θα υπάρχει χώρος για όλους.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, όσοι αποφασίσατε να ταξιδέψετε, να παρακολουθήσετε της καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην περιοχή που έχετε επιλέξει καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου. Επίσης, μη ξεχνάτε πως τα μέρη με νερό είναι πάντα ιδανικά. Ελπίζω να πάνε όλα κατ’ ευχήν από πλευράς καιρού και να μείνουν τρυγόνια στη χώρα μας.

 

Λιόσπορα, ρέματα & δασάκια

Ηλιόσπορα πρωτίστως, ρεματιές με νεράκι, πευκοδάση, είναι μια πολύ καλή επιλογή αρκεί να έχουν γίνει οι σωστές αναγνωρίσεις από πριν ως προς την κατεύθυνση των πουλιών, την ώρα που γίνεται και φυσικά αν γίνεται. Πρέπει να γίνουν αρκετές βόλτες πριν στην τοποθεσία, να δούμε πρώτα πού υπάρχουν τρυγόνια και μετά το δρομολόγιο το οποίο ακολουθούν, είτε για ανεύρεση τροφής είτε για νερό. Αν γίνουν όλα αυτά, επιλέγουμε ένα καλό σημείο το οποίο θεωρούμε πέρασμα την ημέρα έναρξης και αράζουμε.

Αν είμαστε τυχεροί και δεν μας πιάσουν το μέρος ή δεν ξεφυτρώσει κάποιος άλλος μπροστά μας, να μας χαλάει τη ροή, περιμένουμε να χαράξει.

 

Τα πρώτα ορτύκια θα δοκιμάσουν τις αντοχές μας…

Αυτά για το τρυγόνι. Ευτυχώς όμως έχουμε και τα ορτύκια. Τα λεγόμενα ντόπια, τα συναντάμε στον κάμπο, σε καλλιέργειες με βαμβάκι, τριφύλλι, τεύτλα, μποστάνια, καλαμιές.

Αν υπάρχουν, το κυνήγι τους είναι καταπληκτικό αφού δοκιμαζόμαστε τόσο εμείς όσο και τα κυνηγόσκυλά μας. Μετά από τόσο καιρό απραξίας, καλούνται κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως είναι η ζέστη αλλά και η παρατεταμένη ξηρασία που καίει τα ρουθούνια τους, να τα ψάξουν, να τα βρουν, να τα φερμάρουν και να τα επαναφέρουν. Προσοχή στα φυτοφάρμακα και τα φίδια.

Επιπλέον και στο κυνήγι του ορτυκιού είναι εύκολο να δημιουργηθεί ένταση, όχι όμως τόσο μεταξύ των κυνηγών αλλά μεταξύ κυνηγών και αγροτών. Η ευγένεια και η ψυχραιμία που διακατέχει όλους τους κυνηγούς, θα είναι τα μέσα επίλυσης οποιασδήποτε διαφωνίας και μόνο αυτά. Τα δείγματα πάντως και οι πληροφορίες έως τώρα είναι θετικά, όσο αυτά μπορεί να είναι με τη σκιά της αβεβαιότητας στην αναμονή της πολυπόθητης ρυθμιστικής.

 

 

 

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο