Επιδρομές αγριογούρουνων σε καλλιέργειες στην Ειδομένη

Διαστάσεις «επιδημίας» τείνουν να προσλάβουν οι καταστρεπτικές για τις καλλιέργειες του κάμπου της Ειδομένης επιδρομές κοπαδιών αγριογούρουνων, τα οποία, λόγω ελλείψεως τροφής στα ορεινά του όρους Πάικου, έχουν κατέλθει προς αναζήτησή της στα πεδινά της ελληνοσκοπιανής μεθορίου.

Ο υπερπληθυσμός αγριόχοιρων μπαίνει μέσα στα χωράφια, για να αναζητήσει την τροφή του, καταπατώντας και καταστρέφοντας τις καλλιέργειες. 

Εδώ και περίπου ένα εικοσαήμερο μεγάλες ομάδες εξ αυτών λυμαίνονται τις καλλιέργειες, κυρίως του καλαμποκιού, προκαλώντας τεράστιες ζημιές και απόγνωση στους παραγωγούς της περιοχής.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις στον «Μαχητή» ενός εκ των μεγαλυτέρων παραγωγών στην περιοχή του κάμπου της Ειδομένης του Χρήστου Σουπλή, ο οποίος κάνει λόγο σε αυτές γιά ολοκληρωτικές ζημιές σε περίπου πενήντα στρέμματα καλαμποκιού.

Τα περί της αυξημένης παρουσίας αγριοχοίρων στην εν λόγω περιοχή αλλά και γενικότερα στον νομό μας, όπως και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, επιβεβαιώνει και η υπηρεσία της τοπικής θηροφυλακής, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ως βασικές αιτίες γιά την εμφάνιση του φαινομένου την μείωση του κυνηγιού λόγω της πανδημίας, αλλά και της γενικότερης ύφεσης σε ό,τι αφορά στην προσέλευση νέων κυνηγών στους τοπικούς συλλόγους και στο κυνήγι, η οποία παρουσιάζει σταδιακώς σημαντική μείωση.

Ζημιές από αγριογούρουνα σε καλλιέργειες και στην Πέλλα

Σύμφωνα με τον αγροτοκτηνοτροφικό σύλλογο Πέλλας “ΕΝΟΤΗΤΑ” (ΜΠΛΟΚΟ ΓΥΨΟΧΩΡΙΟΥ) οι μεγάλες ζημιές προκαλούνται σε αρκετές καλλιέργειες που βρίσκονται στις παρυφές του Πάικου, και όχι μόνο, από πολυπληθείς ομάδες αγριόχοιρων.

Αυτή τη περίοδο το πρόβλημα γίνεται ιδιαίτερα έντονο, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας. Τα ζώα κυριολεκτικά οργώνουν φρεσκοποτισμένες καλλιέργειες με καλαμπόκια, καταστρέφουν τα λάστιχα του αρδευτικού δικτύου στις δενδροκαλλιέργειες, τρώνε τον φλοιό των νεαρών δένδρων, αλλά και τους καρπούς. Χρονιά τη χρονιά, τείνει να γίνει μάστιγα.

 

 

www.makthes.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο