«Στο βουνό δίνεις μια διαρκή μάχη με την ίδια σου την ύπαρξη. Η επιτυχία αυξάνει την αυτοπεποίθηση και αυτή φέρνει νέες επιτυχίες και η επίτευξη του στόχου ανοίγει άμεσα το δρόμο για τον επόμενο. Κι όλα αυτά λειτουργούν σε συνδυασμό με την αδρεναλίνη, και την αγάπη για την ορειβασία», είχε αναφέρει παλαιότερα ο Αντώνης Συκάρης ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ορειβάτες που κατέκτησε έξι από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων στον κόσμο, πριν σκοτωθεί τον Απρίλιο του 2022 στα Ιμαλάια.
Το πρόσφατο δυστύχημα στον Όλυμπο με θύμα τον 41χρονο Αναστάστιο Δημόπουλο, έμπειρο κατά γενική ομολογία άλλων ορειβατών, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι στα βουνά ψέματα δεν χωράνε, όσο έμπειρος και αν είσαι, όσες κορυφές και αν έχεις κατακτήσει. Γιατί όπως εκτιμούν άλλοι ορειβάτες ο θάνατος του 41χρονου ήταν αποτέλεσμα κάποιας στιγμιαίας απροσεξίας. «Εικάζουμε ότι ο άτυχος συνάνθρωπός μας, αν και έμπειρος όπως λένε, πρέπει να πάτησε με τα καρφιά που έχουν τα ειδικά υποδήματα ορειβασίας τα πατζάκια του και εκεί να σκάλωσε και να έπεσε.
Αν στα 4 δευτερόλεπτα δεν προλάβει να σταματήσει τότε φεύγεις με μεγάλη ταχύτητα» ανέφερε στο protothema.gr ο κ. Ζαφείρης Τρόμπακας, διευθυντής εκπαίδευσης στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ο οποίος σε ηλικία 17 ετών είχε συμμετάσχει, παραμονές Χριστουγέννων του 1979 σε μια αποστολη 14 ορειβατών στον Όλυμπο, όπου σκοτώθηκαν 2 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι 12 επέζησαν επί 54 ώρες μέσα σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
Ο κ. Τρόμπακας εξηγεί και το λόγο που τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξητική τάση στα ατυχήματα στον Όλυμπο. Όπως χαρακτηριστικά λέει, η αυξημένη επισκεψιμότητα αλλά και η έλλειψη παιδείας και σεβασμού για το βουνό είναι οι κύριες αιτίες.
«Έχουμε αυξημένη επισκεψιμότητα και άρα περισσότερα ατυχήματα. Όσον αφορά το τελευταίο με τον θάνατο του 41χρονου να πούμε ότι είναι το πρώτο θανατηφόρο τα τελευταία 60 χρόνια στη συγκεκριμένη περιοχή του Ολύμπου, που γίνεται χειμώνα. Και να τονίσουμε ότι ο άνθρωπος αυτός έπεσε με ταχύτητα και εκσφενδονίστηκε πάνω σε βράχια, γιατί έπεσε σε πάγο, ανέπτυξε ταχύτητα και κατέληξε σε βράχια.
Μπορεί κάτω από τον Ολυμπο να κάνεις μπάνιο στη θάλασσα, αλλά πάνω από τα 2.500 μέτρα επικρατούν 100 διαφορετικές και εναλλασσόμενες καιρικές συνθήκες. Μπορεί να έχει ήλιο στα ριζά του βουνού και πάνω να ρίχνει κεραυνούς και χαλάζι, τα οποία μπορούν να σκοτώσουν ανά πάσα στιγμή», σημειώνει ο Αλέξανδρος Στύλλας και θα εξηγήσει για ποιο λόγο εκτιμά ότι συνέβη το τελευταίο δυστύχημα.
«Αυτή τη στιγμή στον Όλυμπο έχει να χιονίσει ένα μήνα σχεδόν. Αυτό σημαίνει ότι το χιόνι έχει γίνει πάγος. Την ημέρα μαλακώνει και το βράδυ γίνεται γυαλί, πολύ σκληρός πάγος. Ό,τι εξοπλισμό και αν έχεις όσο έμπειρος και αν είσαι ένα λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο σε κλίσεις όπως αυτή στην οποία βρισκόταν ο άνθρωπος που έφυγε από τη ζωή. Γιατί αυτός βρισκόταν κάτω από την κορυφή σε τεράστια κλίση του βουνού. Οπότε αν πέσεις στον πάγο παίρνεις μεγάλη ταχύτητα και δεν σταματάς».
Όπως επισημαίνει ο κ. Στύλλας ένα σημαντικό θέμα που θα πρέπει να δει η πολιτεία είναι η διάσωση με ελικόπτερο. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ελικοδιάσωση γιατί τα Super Puma που έχουμε είναι ελικόπτερα βαριά και δεν κάνουν για το τερέν των βουνών μας. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε μικρά ευέλικτα ελικόπτερα, αλλά και προσωπικό εξειδικευμένο στη διάσωση τέτοιου είδους.
Ο Αλέξανδρος Στύλλας ήταν συνοδός του αδερφού του Μιχάλη ο οποίος τον Μάιο του 2004 ήταν ένας από τους εννέα συμμετέχοντες στην αποστολή που ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ. Η ορειβασία για τα δυο αδέρφια είναι τρόπος ζωής, και όχι ένα απλό άθλημα. Και όπως συνηθίζει να λέει ο Αλέξανδρος, «στα βουνά πάμε να πάρουμε ανάσα ζωής, δεν πάμε να την αφήσουμε».