Η αγωνία της πρώτης μέρας στο κυνήγι…

Προσοχή στις πληροφορίες που συνήθως μιλούν για εκατοντάδες τρυγόνια και ορτύκια ανά την Ελλάδα προτρέποντας τους περισσότερους για ατελείωτα χιλιόμετρα. Να διπλοτσεκάρετε και να αναλύετε την κάθε πληροφορία αξιολογώντας το άτομο που σας την δίνει.

 Κάθε ημερολόγιο, επιτραπέζιο, τοίχου, χειρός ακόμα και αυτά των κινητών τηλεφώνων, χρόνια τώρα εκτός των επίσημων αργιών, εορτών καθώς και των ημερών που ακούν στο όνομα Κυριακή είναι κοκκινισμένα. Αναμφισβήτητα όμως το ημερολόγιο του κάθε Έλληνα κυνηγού έχει και μια επιπλέον σημαντική ημερομηνία κυκλωμένη η οποία δεν είναι άλλη από αυτή, της 20ης Αυγούστου. Είναι η ημερομηνία έναρξης της κυνηγετικής περιόδου που κανείς μας δεν θέλει να σκέφτεται ότι μπορεί να τον βρει σε κρεβάτι, γραφείο, αυτοκίνητο ή ακόμη χειρότερα σε κάποια μεγαλούπολη. Συνήθως οι άδειες από τις εργασίες έχουν προγραμματιστεί από καιρό για εκείνη την ημέρα, μάλιστα δεν είναι λίγες οι οικογενειακές δραστηριότητες καθώς και οι επαγγελματικές που έχουν σημείο αναφοράς την έναρξη. Ξέρω περιμέναμε αρκετά αλλά είναι αλήθεια, ανοίγει το κυνήγι!

Οι πρώτες αναμνήσεις 

Οι όχι και τόσο πρόσφατες αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία φέρνουν τον πατέρα μου με τον καλύτερο φίλο του υπό την δροσερή σκιά της κληματαριάς στην αυλή μας να σχεδιάζουν και να ονειρεύονται το επερχόμενο πρωινό. Οι αναγνωρίσεις μπορεί να διαρκούσανε μέρες νωρίτερα ,το τελικό σχέδιο  όμως για την επιλογή τοποθεσίας προέκυπτε πάντα την τελευταία στιγμή. Η χαρά ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους, ακόμη και η σεττερίνα μας την καταλάβαινε και κουνούσε έντονα την ουρά της. Μπορεί όμως η προσμονή τους να ήταν διάχυτη αλλά σε καμιά των περιπτώσεων δεν ήταν μεγαλύτερη από τη δική μου αγωνία. Άραγε θα συμμετέχω και εγώ στην εξόρμηση τους; Ήθελα να ζήσω και εγώ την πρώτη μέρα, να δω τέλος πάντων τι γίνεται. Τι ήταν αυτό που την έκανε τόσο σημαντική και ιδιαίτερη ώστε να μην με παίρνει μαζί του ο πατέρας μου, ενώ όλες τις άλλες ημέρες με κουβαλούσε από τα χαράματα.

 Η σημασία της Πρώτης Μέρας για τον κυνηγό

Ημερολογιακά η 20η Αυγούστου σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη μιας ακόμη νέας κυνηγετικής περιόδου. Συμβολικά όμως στον νου του κάθε κυνηγού υποδηλώνει πολλά περισσότερα από μια απλή ημερομηνία, είναι η Πρώτη Μέρα.  Μετά την τελευταία ημέρα του Φλεβάρη που κρεμάμε το τουφέκι αναμένουμε, 172 ημέρες, 4.128 ώρες, 247.680 λεπτά, οπότε η προσμονή είναι μεγάλη και η λαχτάρα ακόμη μεγαλύτερη. Αναμφισβήτητα ο καθένας μας μετά από μια τόσο μεγάλη χρονική περίοδο απραξίας, μακριά από κυνηγότοπο και κυνηγόσκυλα φαίνεται να οδηγείται σε καταστάσεις και αισθήματα γνώριμα μεν, με διαφορετική ένταση δε.

  Τα λιανοντούφεκα συναρμολογούνται και απελευθερώνονται επιτέλους από το λάδι συντηρήσεως. Τα ρούχα που από καιρό βρίσκονται σε περίοπτη θέση, δηλώνουν ηχηρά την παρουσία τους στα μέλη της οικογένειας, σβήνοντας και την παραμικρή υποψία για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Τα φυσίγγια αναπληρώνονται, διαχωρίζονται και τοποθετούνται ευλαβικά στο γιλέκο. Τα φθαρμένα καπέλα, τα γουρλίδικα, αυτά που κανείς δεν καταλαβαίνει τον λόγο ύπαρξης τους μετά από τόσα χρόνια έρχονται στο προσκήνιο. Η εικόνα συμπληρώνεται με εξοπλισμό όπως  παγούρια, σουγιάδες, μποτάκια, ζώνες, σφυρίχτρες, κούπες, φλασκιά, κουδούνια.

  Το αυτοκίνητο μεταμορφώνεται με την βοήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού σε κυνηγετικό και επανεμφανίζεται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο μετά από αρκετό καιρό. Η πιο όμορφη εικόνα κατά την προσωπική μου γνώμη, συμπληρώνεται από τα κυνηγόσκυλα. Φυλές όλων των ειδών κουβαλούν στην πλάτη τους μύριες προσδοκίες και όνειρα που καλούνται να εκπληρώσουν προς χάρη του αγαπημένου τους συντρόφου. Στις τηλεφωνικές συνομιλίες έχουν πάψει οι συζητήσεις για το μουντιάλ και τα κατορθώματα της εθνικής μας, αυτές πλέον εστιάζονται σε κουβέντες για τοποθεσίες με αριθμούς πουλιών, εκτάσεων ντυμένων από σιτοκαλλιέργειες και ηλιόσπορο, χωρίς να λείπουν οι μετεωρολογικές προγνώσεις που αφορούν εκείνη την εβδομάδα και μόνο πριν την 20η του μήνα.

  Την πρώτη μέρα οι περισσότεροι από εμάς βγαίνουν συμβολικά, για το καλό, υπάρχουν οι συνάδελφοι που όντας προληπτικοί, αποκομίζουν μια πρώτη εικόνα της επερχόμενης κυνηγετικής περιόδου και είναι και αυτοί που πραγματικά την θεωρούν ημέρα γιορτής. Υπάρχουν βέβαια και οι τυχεροί, χαρισματικούς θα τους χαρακτήριζα εγώ, που πραγματικά επισκέπτονται τον κυνηγότοπο με αξιώσεις και με σημαντικά θηρευτικά αποτελέσματα. Σημαντική ημερομηνία λοιπόν για το μεγαλύτερο μέρος της κυνηγετικής οικογένειας και για να την ανταμώσουμε με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις απαιτείται λεπτομερής σχεδιασμός και οργάνωση.

Τα θηράματα που επιτρέπεται να θηρεύσουμε κατά την έναρξη είναι συγκεκριμένα όπως και το μέγιστο όριο κάρπωσης και δεν είναι άλλα από το τρυγόνι και το ορτύκι. Θηράματα αγαπημένα που μπορούν να προσφέρουν στο κυνηγό μοναδικές στιγμές κάτω από ειδικές και γενικές προϋποθέσεις.

 Ο σωστός εξοπλισμός για ένα ασφαλές κυνήγι

 Οι ανάγκες σε  θέματα εξοπλισμού  είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο, που δεν άλλες από υψηλές θερμοκρασίες μιας και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Ελαφρύς ρουχισμός, αναπνέον και όσο ανοιχτόχρωμος επιβάλλεται, με το καπέλο να αποτελεί  αναπόσπαστο κομμάτι της κεφαλής.

  Δροσερό νερό κατά προτίμηση και όχι κρύο, πρέπει να είναι εξασφαλισμένο σε αρκετή ποσότητα  για όλη την παρέα και σε διπλάσια ποσότητα για τα σκυλιά μας. Το φορητό ψυγείο  μπορεί να μας το εξασφαλίσει αλλά και να μας δώσει την δυνατότητα της ασφαλούς φύλαξης των θηραμάτων. Το καρεκλάκι το κορόιδευα και ίσως στους νεότερους να θεωρηθεί υπερβολή αλλά εγώ το έχω σαν σημείο αναφοράς και δεν το κουνάω αν δεν μπει στο αυτοκίνητο. Ειδικά στις ενάρξεις με τη μηδενική παρουσία θηράματος αποτέλεσε λόγο εκτεταμένης παραμονής αιτία απόλαυσης εκπληκτικών πρωινών.

  Το αυτοκίνητο δεν απαιτεί ακόμη ιδιαίτερο εξοπλισμό, οι καλοκαιρινές  συνθήκες και τα μέρη που το οδηγούμε είναι φυσιολογικές για αυτά. Η σωστή και τακτική συντήρηση είναι η οδός της αποφυγής μελλοντικών ζημιών με οικονομικό και χρονικό κόστος. Προσοχή στους κατόχους σκυλόκουτων και τρέιλερ μεταφοράς σκύλων να πληρούν τις προϋποθέσεις της υπάρχουσας νομοθεσίας για την αποφυγή τσουχτερών προστίμων αλλά και ταλαιπωρίας. Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας ότι πλέον απαιτείται κατά την μεταφορά των κυνηγόσκυλων η παρουσία του ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας και η ηλεκτρονική ταυτοποίηση τους. Άφθονο νερό συνέχεια και παντού, προσοχή στις θερμοπληξίες και την αφυδάτωση.

 Κυνηγότοποι και παραπληροφόρηση   

Αναντίρρητα όλα τα παραπάνω αποτελούν προϋποθέσεις και βοηθήματα μιας έναρξης ικανής να μας βγάλει στην ύπαιθρο. Στο να χριστεί επιτυχημένη, πρέπει να συνδράμουν άλλοι, πολύ σημαντικότεροι παράγοντες.

Από προσωπικές σημειώσεις και την όποια, κάποια εμπειρία, αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να καταθέσω είναι ότι η επιτυχία της πρώτης μέρας εξαρτάται από την τοποθεσία την οποία θα επιλέξουμε να κυνηγήσουμε. Οι καιρικές συνθήκες σίγουρα επηρεάζουν τον τόπο την ημέρα της έναρξης χωρίς να αποκλείονται οι πρόσφατα προηγούμενες, ιδιαίτερα για το τρυγόνι.

Προσοχή στις πληροφορίες που συνήθως μιλούν για εκατοντάδες τρυγόνια και ορτύκια ανά την Ελλάδα προτρέποντας τους περισσότερους για ατελείωτα χιλιόμετρα. Να διπλοτσεκάρετε και να αναλύετε την κάθε πληροφορία αξιολογώντας το άτομο που σας την δίνει.

Μέχρι πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ο νομός μας δέχονταν μεγάλο όγκο κυνηγών. Χρόνο με το χρόνο οι επισκέψεις μειώνονται και αυτοί που ακόμη έχουν την οικονομική δυνατότητα για μετακινήσεις, επιλέγουν τις γειτονικές χώρες. Σε κάθε περίπτωση όμως όλοι κάπου πηγαίνουν, κοντά ή μακριά δεν έχει σημασία.

Το σύνηθες φαινόμενο ειδικά για την Θράκη το οποίο συμβαίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είναι να υπάρχουν πολλά τρυγόνια σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, τα τηλέφωνα να παίρνουν φωτιά, να τρελαίνεται ο κόσμος, να ανεβαίνουν  καραβάνια και τα Αυγουστιάτικα  μπουρινάκια λίγες ημέρες πριν την έναρξη  να διώχνουν τα πουλιά προς μεγάλη απογοήτευση όλων. Καλές είναι οι πληροφορίες αλλά αν δεν συνδράμει και ο καιρός, τότε υπάρχει πρόβλημα!  Καλό θα ήταν λοιπόν όσοι αποφασίσατε να ταξιδέψετε να ρωτάτε για της καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή που έχετε επιλέξει καθ’ όλη την διάρκεια του Αυγούστου. Αν όλα πάνε κατ’ ευχή, δεν βρέξει και μείνουν τα πουλιά στην χώρα μας, ανοίγουμε την παράμετρο επιλογή τοποθεσίας:  με λίγα λόγια πού υπάρχει πέρασμα τρυγονιών και πού θα στηθούμε να τα περιμένουμε . Ηλιόσπορα, ρεματιές, πευκοδάση, είναι μια πολύ καλή επιλογή αρκεί να έχουν γίνει οι σωστές αναγνωρίσεις από πριν ως προς την κατεύθυνση των πουλιών  την ώρα που γίνεται και φυσικά αν γίνεται .Πρέπει να γίνουν αρκετές βόλτες πριν στην τοποθεσία να δούμε πρώτα πού υπάρχουν τρυγόνια και μετά το δρομολόγιο το οποίο ακολουθούν, είτε για ανεύρεση τροφής, είτε για νερό. Αν γίνουν όλα αυτά, επιλέγουμε ένα καλό σημείο το οποίο θεωρούμε πέρασμα  την ημέρα έναρξης, αν είμαστε τυχεροί και δεν μας έπιασαν το μέρος ή δεν έχουμε κάποιον άλλο μπροστά μας να μας τα χαλάει  την αράζουμε στο καρεκλάκι και περιμένουμε να χαράξει  για να αρχίσει το γλέντι. Τώρα αν αρχίσει το πέρασμα μετά από όλα αυτά και αντί να χτυπάμε τρυγόνια τα φοβίζουμε, είμαστε άξιοι της μοίρας μας!

Σεβασμός στους κυνηγούς

Θα ήθελα να τονίσω ότι λόγω της ύπαρξης των ζωνών κατά τη έναρξη, τα μέρη είναι λιγοστά  για τον όγκο των κυνηγών που υπάρχουν και συχνά δημιουργούνται παρεξηγήσεις, πολλές φορές  έντονες οι οποίες φτάνουν ευτυχώς ,ελάχιστες  στα άκρα, φέτος ας ελπίσουμε να μην συμβούν τέτοιες . Πρέπει να σεβόμαστε τον κάθε  κυνηγό άλλωστε όλοι την ίδια αγάπη έχουμε η οποία μας ώθησε να βρεθούμε στο ίδιο σημείο. Ο εκνευρισμός δεν ωφελεί σε τίποτα, αντίθετα είναι σε θέση να καταστρέψει την μαγική ημέρα που περιμέναμε τόσο καιρό.

Κυνηγώντας τα ντοπιάρικα ορτύκια 

Αυτά για το κυνήγι του τρυγονιού, τώρα για το κυνήγι  του ορτυκιού είναι καθαρά θέμα αν έχουν μείνει ορτύκια για αναπαραγωγή στην χώρα μας ή όχι. Τα ντόπια ορτύκια τα συναντάμε στον κάμπο σε καλλιέργειες με βαμβάκι, τριφύλλι, τεύτλα,  μποστάνια. Αν υπάρχουν το κυνήγι τους είναι ονειρεμένο αφού δοκιμαζόμαστε τόσο εμείς όσο και τα σκυλάκια μας τα καλά τα οποία καλούνται μετά από αρκετό καιρό κάτω από αντίξοες συνθήκες ,ζέστη, αφιλόξενα μορφολογικά εδάφη, να ψάξουν να τα βρουν και να τα φερμάρουν. Σε κάθε περίπτωση το κυνήγι αυτό είναι ολιγόωρο καθώς η ζέστη και η διαμόρφωση του εδάφους σε συνδυασμό με την βλάστηση δε επιτρέπουν κάτι διαφορετικό. Νωρίς το πρωί και το απόγευμα λίγο πριν την δύση του ηλίου είναι τα χρονικά περιθώρια στα οποία έχουμε αρκετές πιθανότητες για συναντήσεις με αυτά τα μικρά διαολάκια. Παίζουμε στην έδρα τους καθώς ξέρουν καλά τον τόπο αφού γεννήθηκαν σε αυτόν, νιώθουν άνετα και μετακινούνται αδιάκοπα ταράζοντας τις μουσούδες των κυνηγόσκυλων. Θα πρέπει να τα ζορίσουν αρκετά τα κυνηγόσκυλα για να εγκαταλείψουν την ασφάλεια του εδάφους και να επιλέξουν εναέρια μετακίνηση.

Στο κυνήγι του ορτυκιού, ειδικά στην έναρξη, παρατηρείται κάποια μικρή ένταση που συνήθως αφορά κυνηγούς και αγρότες. Είναι περίοδος που υπάρχει σοδειά και εργασία στους αγρούς και φυσικά στα ίδια σημεία υπάρχει και θήραμα. Ευγένεια, ψυχραιμία, χαμόγελο είναι τα υλικά που πρέπει να έχουμε πάντα φορτωμένα στο σάκο μας για την αποφυγή της όποιας παρεξήγησης.

 

Εύχομαι σε κάθε περίπτωση σε όλους μας μια καλή κυνηγετική περίοδο, μια ευχάριστα καλή πρώτη μέρα και μια ονειρεμένη έναρξη! Ας μας βρει όλους με αδελφικούς φίλους, στενούς συγγενείς, υγιείς. Σε καμιά περίπτωση να μην  ξεχνάτε ότι δεν έγινε και τίποτα αν δεν ρίξουμε ούτε τουφεκιά, να’ναι καλά τα ταβερνάκια και λόγω καιρού οι παγωμένες μπύρες, τα δροσερά ούζα και οι τέλειοι μεζέδες, τραβιούνται μια χαρά.

 

Του Ανδρέα Κουϊνέλη

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο