Η αναρρίχηση συνδυάζει γυμναστική, ψυχαγωγία κι επαφή με τη φύση

Το άθλημα της αναρρίχησης (αλλά και την ορειβασία) σύστησε στους Κομοτηναίους ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας κι Αναρρίχησης Νίκος Κοντός, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή για το 29ο κύπελλο αγωνιστικής αναρρίχησης.

«Από τη στιγμή που έγινε Ολυμπιακό Άθλημα έχουμε αρχίσει κι ανεβαίνουμε. Έχει ενταχθεί στη συνείδηση πλέον της κοινωνίας, ότι τα παιδιά μπορούν να προοδεύσουν με αυτό το άθλημα», δήλωσε στον «Χ» και χαρακτήρισε «ευτύχημα», το γεγονός πως παιδιά ακόμη και 1ης Δημοτικού πλέον ξεκινούν το άθλημα. Προς το σκοπό περαιτέρω ανάπτυξης της αναρρίχησης, η Ομοσπονδία στοχεύει να κάνει ενημερώσεις στα σχολεία, ενώ πιέζει προκειμένου να δημιουργούνται και μικρές πίστες στα σχολικά κλειστά γυμναστήρια, όπου οι μαθητές θα μπορούν να γνωρίζουν το άθλημα και να εξοικειώνονται με αυτό.

Όσο για το τι προσφέρει η αναρρίχηση, ο πρόεδρος είπε: «γυμνάζουμε μύες που… δεν φανταζόμαστε ότι τους έχουμε. Έχουμε αθλητές άλλων αγωνισμάτων που έρχονται στην αναρρίχηση για να γυμναστούν». Το άθλημα, είπε ο Νίκος Κοντός, συνδυάζει εκγύμναση του σώματος, πνευματικότητα για τη σωστή αναρρίχηση, ψυχαγωγία, ενώ αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για επαφή του ασκούμενου με τη φύση, αφού οι προπονήσεις μπορούν να γίνονται και στην ύπαιθρο. Μιλώντας για τις ομορφιές της Ελλάδας που μπορεί κανείς να ανακαλύψει μέσω της αναρρίχησης, χρησιμοποίησε τη λέξη «ευεξία», ενώ περιέγραψε πως διαφορετικό είναι το συναίσθημα να βλέπεις ένα δάσος ή ένα βουνό από κάτω προς τα πάνω και διαφορετικό… από την κορυφή.

Παράπονα από την πολιτεία
Στην αγωνιστική πραγματικότητα πάντως «δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πολιτεία», είπε ο Νίκος Κοντός, αναφερόμενος στην έλλειψη επαρκών αλλά και σύγχρονων πιστών στη χώρα. Γι’ αυτό ζήτησε από τις κατά τόπους Περιφέρειες να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία και να συνεργαστούν με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ώστε κάθε περιοχή να αποκτήσει μία σύγχρονη πίστα αγωνιστικής αναρρίχησης.

Δεν έκρυψε πάντως ότι από τη στιγμή που το άθλημα έγινε Ολυμπιακό, οι προσπάθειες έχουν ενταθεί, και προς αυτή την κατεύθυνση στη χώρα έχουν ανοίξει και μερικές πίστες σε ιδιωτικά γυμναστήρια. Εξήρε, τέλος, την προσπάθεια τοπικών συλλόγων, όπως ο ΕΟΣ Κομοτηνής/Αναρρίχηση, που δημιούργησαν μικρές πίστες σε πόλεις της επαρχίας, προκειμένου μικροί και μεγάλοι να μπορούν να αθλούνται.

 

 

www.xronos.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top