ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΥΓΙΗ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΣΚΥΛΟ

Η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή είναι ο πρωταρχικός παράγοντας που μπορεί να εξασφαλίσει σε κάθε κυνηγό έναν υγιή, πάντα σε φόρμα και αποδοτικό σύντροφο στις κυνηγητικές του εξορμήσεις.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη συντήρηση των σκύλων. Σε περιόδους εργασίας, κατά τις οποίες το ζώο καταβάλλει ιδιαίτερα έντονες προσπάθειες, η διατροφή του θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη ανάλογα με τις ανάγκες του. Πριν κάνουν την εμφάνισή τους οι βιομηχανοποιημένες τροφές, ορισμένοι κυνηγοί τάιζαν το σκύλο τους με ψωμί και γάλα και δεν του έδιναν κρέας από το φόβο μήπως η συνήθεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο σκύλος να τρώει το θήραμα αντί να το φέρνει.

Φυσικά το μόνο που πετύχαιναν οι κυνηγοί ήταν να έχουν δίπλα τους εξασθενημένα ζώα τα οποία, λόγω της έλλειψης κατάλληλης τροφής, αδυνατούσαν να επιδείξουν το μέγιστο των ικανοτήτων τους.

Με την πρόοδο της επιστήμης, η διατροφή των κυνηγετικών σκύλων πέρασε στη φάση της «μαγειρεμένης» τροφής, η οποία εξασφάλιζε κατά ένα τρόπο στα ζώα τα απαραίτητα συστατικά για τη σωστή ανάπτυξή τους. Περιελάμβανε κρέας, ρύζι και λαχανικά -ένα γεύμα το οποίο ακόμα και μέχρι τις μέρες μας γεύονται αρκετοί σκύλοι.

Ισορροπημένο γεύμα
Η βιομηχανία παραγωγής νωπών και ξηρών τροφών για κατοικίδια έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια αλματώδη ανάπτυξη και παρέχει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, διευκολύνοντας ταυτόχρονα τους ιδιοκτήτες σκύλων, αφού η χρήση τους είναι πολύ πιο εύκολη από την προετοιμασία του σπιτικού φαγητού. Τα γεύματα είναι απολύτως ισορροπημένα και εφοδιάζουν τον οργανισμό του ζώου με όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται, όπως είναι οι πρωτεΐνες, τα λιπίδια, τα γλυκίδια, το ασβέστιο, άλλα μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Πολύτιμη καθοδήγηση
Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να ετοιμάσει μόνος του το τέλειο και πλήρες γεύμα. Ακόμα και στη χρήση βιομηχανοποιημένων τροφών, τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι τόσα πολλά, που για να εξασφαλίσετε στο σκύλο σας το σωστό και πλήρες γεύμα θα πρέπει απαραιτήτως να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Είναι ο μόνος που μπορεί να σας καθοδηγήσει, προτείνοντάς σας πάντα το σωστό προϊόν και στην κατάλληλη ποσότητα, ανάλογα με την ηλικία του ζώου, τις διατροφικές του ανάγκες τής κάθε περιόδου και τη δραστηριότητά του.

Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι ένα νεαρό κουτάβι που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να τρέφεται με δύο ή τρία γεύματα την ημέρα, ενώ ένας ενήλικος σκύλος είναι καλυμμένος με μία βασική μερίδα την ημέρα -κατά προτίμηση το βράδυ μετά το κυνήγι- και ένα μικρό ελαφρύ γεύμα πριν την άσκηση, το οποίο θα τον εφοδιάσει με την απαιτούμενη ενέργεια.

Άφθονο φρέσκο νερό
Στις κύριες θρεπτικές ανάγκες του σκύλου ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει το νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για όλες τις λειτουργίες, οπουδήποτε στο σώμα. Τα ζώα έχουν πάρα πολύ μεγάλες ανάγκες από υγρά. Ιδιαίτερα σε περιόδους εργασίας με μεγάλες θερμοκρασίες, το λαχάνιασμα έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν μεγάλο μέρος υγρών, το οποίο πρέπει να αναπληρώνεται.
Μην ξεχνάτε, λοιπόν, ποτέ να του παρέχετε πάντα άφθονο και φρέσκο νερό.

Τι να αποφεύγετε
Μην ταΐζετε πολύ το σκύλο πριν το κυνήγι. Η έντονη προσπάθεια που θα καταβάλλει μπορεί να του προκαλέσει δυσπεψία και φούσκωμα.
Αποφύγετε τα μυτερά κόκκαλα από πουλερικά και κυνήγι και προτιμήστε μόνο μεγάλα και λεία κόκαλα με μεδούλι. Η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να τους προκαλέσει διαταραχές των εντέρων και κρίσεις δυσκοιλιότητας.
Τα λίπη που περιέχει το χοιρινό κρέας είναι ιδιαίτερα δύσπεπτα και πρέπει να αποφεύγονται.
Μην του προσφέρετε ποτέ ως περιστασιακούς μεζέδες τα δικά σας αποφάγια. Η θέση τους είναι στα σκουπίδια και όχι στο στομάχι του σκύλου σας.

 

πηγη :www.skilia.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο