ΤΑ ΤΡΩΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΥ

Οι δύο  φωτογραφίες παρακάτω μας δείχνουν με απόλυτη σαφήνεια την αξιολόγηση μιας βολής, ανάλογα με το σημείο του σώματος του αγριόχοιρου που θα οδηγηθεί η βολίδα.

Η επιστημονική αυτή έρευνα που αποτυπώνει και σκιαγραφεί το αποτέλεσμα στις δύο παρακάτω εικόνες, εκθέτει αφενός την Ελληνική πολιτεία και αφετέρου πρέπει να προβληματίσει όλους τους κυνηγούς αγριόχοιρων. Ο λόγος απλός και χωρίς ειδικές και επιστημονικές γνώσεις αντιλαμβάνεται κανείς μόνον με μια απλή παρατήρηση των ανωτέρω εικόνων, το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να προξενούν τα ακατάλληλα φυσίγγια που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι του αγριόχοιρου στην πατρίδα μας.

AGRIOGOUROUNO

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των κυνηγών χρησιμοποιούν στο κυνήγι του αγριόχοιρου τα περίφημα δράμια (εξάβολα, οκτάβολα, δωδεκάβολα, δεκαπεντάβολα κ.λπ.). αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της ζημιάς που προξενούμε στους πληθυσμούς των αγριόχοιρων, πάντα με τις ευλογίες της πολιτείας; Αναρωτηθήκαμε πόσα ζώα μετά από κάθε τουφεκιά διαφεύγουν με επιπόλαια τραύματα, που μπορεί να έχουν καταβληθεί από μολύνσεις μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα; Δυστυχώς ο αριθμός είναι μεγάλος και η ζημιά που καταγράφεται ανησυχητική.

Φίλοι συνάδελφοι, ας αφήσουμε τους εγωισμούς και τις ανασφάλειές μας στην άκρη προς το κοινό συμφέρων όλων μας και για μία ακόμη φορά ας πάρουμε οι ίδιοι μας την πρωτοβουλία για την σωστή διαχείριση του κυνηγίου, πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή θα πεισθούν οι υπεύθυνοι της πολιτείας αναθεωρώντας τις λαθεμένες και επικίνδυνες αποφάσεις τους, επιτρέποντας το ραβδωτό κυνηγετικό όπλο για το κυνήγι του αγριόχοιρου. Θεωρώ ότι κανείς από εμάς δεν θα ήθελε η βολή του να έχει αρνητική βαθμολογία, εάν μετά από κάθε θήρευση αγριόχοιρου αξιολογήσουμε με βάση την εικ. 14, τον συνάδελφο με αρνητικό αριθμό ως προς το αποτέλεσμα της βολής του.

Για να γίνω κατανοητός θα χρησιμοποιήσω ένα τυχαίο παράδειγμα αξιολόγησης της βολής.
Έστω ένας συνάδελφος χρησιμοποίησε δωδεκάβολο φυσίγγι σε μία βολή με επιτυχία αφού κατέβαλε τον αγριόχοιρο σε μία απόσταση 30 μέτρων. Γδέρνοντας το ζώο διαπιστώνουμε ότι ένα δράμι πίσω από το αυτί, ένα στο ρύγχος, ένα στο μπροστινό πόδι και ένα στην πίσω κοιλιακή χώρα. Βαθμολογώντας την κάθε βολίδα έχουμε: για την βολίδα στο αυτί +5, στο ρύγχος -3, στο πόδι -2 και στην κοιλιακή χώρα -3.

Εάν προσθέσουμε τις τιμές η τελική βαθμολογία που θα εισπράξει ο συνάδελφος θα είναι -3 παρόλο που καρπώθηκε το συγκεκριμένο θήραμα. Αυτή είναι και η σωστή αξιολόγηση ενός θηρευτή. Προτρέπω τους αρχηγούς των ομάδων, να ξεκινήσουν μια τέτοιου είδους αξιολόγηση και στο τέλος κάθε κυνηγετικής περιόδου να βραβεύουν τον πρώτο που θα έχει την μεγαλύτερη βαθμολογία.

Είναι ένας υγιής τρόπος να οδηγηθούμε όλοι μας στην απόκτηση του κατάλληλου όπλου και την χρησιμοποίηση των ενδεδειγμένων φυσιγγιών για το αγαπημένο μας κυνήγι, χωρίς να δημιουργούμε διαχειριστικό πρόβλημα. Δεν θέλω να χαρακτηριστώ γραφικός, αλλά θα επαναλάβω τις φράσεις πολλών βετεράνων συναδέλφων «να μην συγχέουμε ποτέ την ποιότητα με την ποσότητα» και «δεν είναι απαραίτητα καλός κυνηγός αυτός που θηρεύει περισσότερα».

 

πηγη : www.devmiridis.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top