Κόνιτσα: η «Μητρόπολη» των extreme sports

Στο γραφείο του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη βρίσκεται το σχέδιο του μνημονίου συνεργασίας με τον δήμο Κόνιτσας και την περιφέρεια Ηπείρου για τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Extreme Sports και Υπαίθριων Αθλητικών Δραστηριοτήτων στο Αναγνωστοπούλειο Ίδρυμα στην Κόνιτσα, σε μια περίοδο μάλιστα, που η ακριτική κωμόπολη έδειξε τη δυναμική της στον τομέα των υπαίθριων δραστηριοτήτων και του εναλλακτικού τουρισμού.

Το τελευταίο τετραήμερο εκατοντάδες επισκέπτες βρέθηκαν στην Κόνιτσα για το Φεστιβάλ Αναρρίχησης, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, μετά και τη δημιουργία των αναρριχητικών διαδρομών, που προστέθηκαν στις δυνατότητες της περιοχής ως προς τις υπαίθριες δραστηριότητες.

Και το Φεστιβάλ αλλά και η αποκατάσταση του κτιρίου της Αναγνωστοπούλειου Σχολής, με στόχο την φιλοξενία Σχολών Προπονητών και Εκπαιδευτών για αθλήματα όπως το καγιάκ, η αναρρίχηση, το ράφτινγκ, το αλεξίπτωτο πλαγιάς (Paragliding), το ορειβατικό σκι, η ποδηλασία βουνού (mountain bike) και το εντούρο μότοκρος, είναι αποτελέσματα του διασυνοριακού έργου με τίτλο «Ανάπτυξη και προώθηση του extreme tourism στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδα- Αλβανία» με ακρωνύμιο «ΕΧ.TOUR».

Οι Σχολές προπονητών και εκπαιδευτών, με την απαιτούμενη ευρωπαϊκή πιστοποίηση των αποφοίτων στα extreme sports και στις υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες, αναμένεται να συνδράμουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη των αθλημάτων και στην ενδυνάμωση των συγκεκριμένων μορφών αθλητικού τουρισμού σε όλη τη χώρα.

Την ικανοποίηση του δήμου για τα αποτελέσματα, εξέφρασε ο δήμαρχος Νίκος Εξάρχου, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με στόχο την παρουσίαση του έργου, τονίζοντας πως η περιοχή έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί σε έναν κορυφαίο προορισμό του εναλλακτικού τουρισμού και των υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg IPA CBC Programme «Greece – Albania 2014 – 2020», με σκοπό την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της διασυνοριακής περιοχής Κόνιτσας και Πρεμετής μέσω του τουρισμού περιπέτειας/extreme sports, την ανάδειξη του μοναδικού φυσικού κάλλους της ευρύτερης περιοχής και τη γνωριμία και εξοικείωση όλων των ηλικιακών ομάδων με το σπορ της αναρρίχησης. Στο ίδιο έργο εντάχθηκε και η παρουσία της Κόνιτσας στην έκθεση Tour Natour στην Γερμανία, πριν από έναν μήνα περίπου, όπως ανέφερε εκ μέρους της περιφέρειας Ηπείρου, η υπεύθυνη του προγράμματος Καλλιόπη Τέσια.

Τις δυνατότητες που έχει η Ήπειρος συνολικά στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της προσβασιμότητας και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών διαμονής και γαστρονομίας, τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος και στέλεχος του τμήματος Τουρισμού Ηλίας Γκαρτζονίκας. «Χρόνο με τον χρόνο όλο και πιο δυνατά θα προβάλλεται το όνομα της Ηπείρου στον κόσμο και όλο και πιο πολλοί επισκέπτες θα επισκέπτονται τον τόπο μας», σημείωσε.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ηπείρου συνολικά, αλλά και των Ιωαννίνων, να ενισχύσουν τον προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιώργος Λώλης, ο οποίος με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, σημείωσε πως η εικόνα είναι αρκετά ικανοποιητική για την επισκεψιμότητας στην πόλη.

«Ως δήμος συνεχίζουμε τις όποιες δράσεις και παρουσιάζουμε τον προορισμό Ιωάννινα στη Λευκωσία και την Αθήνα», σημείωσε, προσθέτοντας πως έχουν προσκληθεί οι επαγγελματίες του κλάδου και φαίνεται πως θα υπάρξει σημαντική συμμετοχή.

«Συγκροτημένα και με πολύ αργά αλλά σταθερά βήματα προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο γιατί στόχος μας είναι η ανάπτυξη της περιοχής και του τόπου», τόνισε.

Μεταξύ των στόχων του δήμου, αλλά και της περιφέρειας βρίσκεται φυσικά η αεροπορική σύνδεση τόσο με την Κύπρο και το Τελ Αβιβ, όσο και με τη Γερμανία. Πάντως, τα στοιχεία της φετινής θερινής περιόδους είναι εξαιρετικά θετικά, με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να αγγίζουν τα επίπεδα του 2019, όπως εκτιμούν οι ξενοδόχοι αλλά και αποτυπώνονται και στα στοιχεία του Σπηλαίου Περάματος, σύμφωνα με τον κ. Λώλη.

«Και ο Σεπτέμβριος δεν είναι κακός και ας ελπίσουμε ότι και την επόμενη περίοδο θα έχουμε συνέδρια. Και ευελπιστούμε, μετά την περίοδο των Χριστουγέννων, την άνοιξη, να δουλέψει ξανά και ο μαθητικός τουρισμός», κατέληξε.

 

 

www.agon.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top