Λαγούς και πέρδικες έχει γεμίσει η κρητική ύπαιθρος

Ζωοκλοπές και λαθροθηρία μειώθηκαν δραστικά από την έναρξη της πανδημίας

Μόλις φεύγει η μέρα, έρχεται ο… λαγός. Και αυτό μπορούν εύκολα να το διαπιστώσουν όσοι με τα αυτοκίνητά τους βρεθούν σε κάποιο αγροτικό δρόμο του Ρεθύμνου. Εννοείται βέβαια ότι όποιος προσπαθήσει να πιάσει λαγό τη νύχτα (ανεξάρτητα από την περίοδο απαγόρευσης του κυνηγιού)μ έτσι και εντοπιστεί, πράγμα καθόλου δύσκολο αφού οι περιπολίες της Αστυνομίας και του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου καλά κρατούν, θα εύχεται να μην είχε ποτέ προβεί σε τέτοιες δράσεις, καθώς ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός σε αυτές τις περιπτώσεις.

«Με αφορμή τη συνάντηση που είχαμε στο Ρέθυμνο με τον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Ανδρέα Δασκαλάκη, με την οποία Αστυνομία συνεργαζόμαστε για την πάταξη της λαθροθηρίας και της ζωοκλοπής από το 2013, συζητήσαμε τα ζητήματα αυτά. Και τα νέα ήταν ευχάριστα. Από τον Φεβρουάριο η Αστυνομία, εκμεταλλευόμενη το λοκντάουν και τις απαγορεύσεις των μετακινήσεων, είχε καταστρώσει ένα σχέδιο, το οποίο φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς. Από κοινού ξεκινήσαμε τότε περιπολίες σε όλο τον νομό Ρεθύμνης. Επρόκειτο για μικτά συνεργεία του Δασαρχείου, της Αστυνομίας και με τη δική μας συμμετοχή, που πηγαίναμε με τα δικά μας αυτοκίνητα αλλά διακριτικά. Εάν βλέπαμε κάτι ύποπτο, ειδοποιούσαμε»…

Όπως συνεχίζει ο Γιώργος Κατσανέβας, «στη διάρκεια αυτών των ελέγχων είχαν γίνει πολλές συλλήψεις, τόσο για ζωοκλοπή όσο και λαθροθηρία. Και αυτό ήταν κάτι το αυτονόητο. Άμα υπάρχει η απαγόρευση της κυκλοφορίας και δεις στον δρόμο ένα όχημα στις 2 το ξημερώματα, δε θα το σταματήσουνε και δε θα προβούν σε συλλήψεις;».

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου, «άλλη ζωοκλοπή τους τελευταίους δύο μήνες εγώ δεν έχω ακούσει στον δήμο Ρεθύμνου. Από ’κει και πέρα, δεν έχω πληροφόρηση για τον υπόλοιπο νομό».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατσανέβα, «κάθε βράδυ στη διάρκεια των ελέγχων σταματούσαν τουλάχιστον εκατό άτομα. Και είχαμε πολλές συλλήψεις».

ΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΙ… ΛΑΘΡΟΘΗΡΕΣ & ξαναζωντάνεψε η φύση λόγω της καραντίνας

«Με το να μην υπάρχουν λαθροθηρία και κυνηγοί, έχει γεμίσει ο τόπος λαγούς», όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας. «Και όχι μόνο λαγούς. Είναι πάρα πολλές και οι πέρδικες. Και αυτό οφείλεται στην καραντίνα. Είχαμε την απαγόρευση του κυνηγιού από την 1η Νοεμβρίου και για τους επόμενους μήνες με την καραντίνα δεν έβγαιναν έξω ούτε οι λαθροθήρες. Είναι, πάντως, πολύ χαρακτηριστική η εικόνα της πέρδικας. Είναι πάρα πολλές οι πέρδικες και αυτό είναι και κάτι καλό, γιατί διασφαλίζεται και η ισορροπία της φύσης. Και βέβαια είναι πολύ όμορφο να πας στη φύση και να ακούσεις πέρδικες να κακαρίζουν ή και άλλα πουλιά να σου κελαηδούν. Διότι η Κρήτη δε χαρακτηρίζεται μόνο από πρόβατα και κατσίκες. Έχει και τα όμορφα μέρη της και υπάρχει και ο τουρισμός, αλλά δεν μπορούμε και όλοι να ασχολούμαστε με τον τουρισμό, γιατί μετά δεν έχουμε ντόπια αρνιά και κατσίκια και θα αναγκαστούμε να τα εισάγουμε»…

 

 

www.neakriti.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top