Ενδυναμώνει τους μυς
Η ποδηλασία είναι μια από τις καλύτερες μορφές άσκησης, σύμφωνα με τη φυσιοθεραπευτρια Bianca Broadbent από το Spire Parkway. Ασκώντας χαμηλό αντίκτυπο, η ποδηλασία σου επιτρέπει να ενισχύσεις τους μυς των ποδιών σου χωρίς να νιώθεις την πίεση να επισκεφτείς το γυμναστήριο ή να επενδύσεις σε κάποιο οικιακό εξοπλισμό γυμναστικής. Σε αντίθεση με τις αερόβιες δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία είναι πολύ «φιλική» για τις αρθρώσεις σου. Επιπλέον το στοιχείο αντίστασης της ποδηλασίας βοηθά στη τόνωση των μυών, βελτιώνοντας τη συνολική σου φυσική κατάσταση.

Βελτιώνει την καρδιοαγγειακή υγεία
Μία βόλτα με το ποδήλατο κρύβει πολλά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Η ποδηλασία βελτιώνει την απόδοση του καρδιαγγειακού συστήματος, ενισχύοντας την καρδιά και συμβάλλοντας στη κυκλοφορία του αίματος. Η σωματική δραστηριότητα με αυτό το τρόπο βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων. Η ποδηλασία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσεις την καρδιαγγειακή σου κατάσταση καθώς αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και βοηθά στην καύση θερμίδων, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στην απώλεια βάρους.

Τονώνει την διάθεση
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι κάνοντας μια βόλτα με το ποδήλατο η διάθεσή μας φτάνει στα ύψη. Όλοι οι τύποι άσκησης μπορούν να ενισχύσουν την ψυχική μας ευεξία, καθώς απελευθερώνονται ενδορφίνες που ενισχύουν τη διάθεση, ωστόσο, η ποδηλασία, η οποία ασκείται στη φύση είναι ακόμα πιο τονωτική για την ψυχολογία μας. Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί ότι το ποδήλατο όχι μόνο ενισχύει τη διάθεσή μας, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει και στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης.

Μειώνει το στρες και τη κατάθλιψη
Έχει αποδειχθεί πως η ποδηλασία μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη. Η Leanne Simoncelli, κλινική ειδική φυσιοθεραπεύτρια στο Ινστιτούτο Αθλητισμού, Άσκησης & Υγείας (ISEH) μας εξηγεί πως ακριβώς γίνεται: «Αυτό συμβαίνει γιατί με την ποδηλασία μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών του στρες, της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης».Μάλιστα, υποστηρίζεται πως και η κοινωνική συναναστροφή με το ποδήλατο-κάτι που τώρα απαγορεύεται-συμβάλει στην τόνωση της ψυχολογίας μας. Οι ποδηλάτες συναντιούνται συχνά με άλλους για να κάνουν μαζί ποδηλασία, δημιουργούν μια ομάδα ή μπορούν να γίνουν μέλη σε μια ποδηλατική λέσχη. Τα θετικά αποτελέσματα του ποδηλάτου στις διαταραχές της ψυχικής υγείας είναι τόσο εντυπωσιακά, που πολλοί γιατροί πλέον συστήνουν την εν λόγω άσκηση.

Συμβάλλει στην μακροζωία
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ποδηλασία μπορεί κυριολεκτικά να προσθέσει χρόνια στη ζωή μας. Τα στατιστικά αποτελέσματα δείχνουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους ποδηλάτες και μη. Σε σύγκριση με αυτούς που δεν κάνουν ποδήλατο, εκείνοι που πραγματοποιούν έναν κύκλο μέτριας άσκησης, έως και 60 λεπτά την ημέρα, έχουν 20% μείωση του κινδύνου θνησιμότητας όλων των αιτιών. Μάλιστα η μείωση αυξάνεται κατά 30% για όσους κάνουν τον κύκλο 100 λεπτά την ημέρα.

Τονώνει το ανοσοποιητικό
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η κατανάλωση υγιεινών τροφών είναι αυτή που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί και με την ποδηλασία, καθώς έτσι θωρακίζεις τον οργανισμό σου και είσαι λιγότερο επιρρεπής στις ασθένειες. Η μέτρια ποδηλασία (έως 60 λεπτά την ημέρα), σύμφωνα με τους ειδικούς φαίνεται να ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και τη μεταβολική μας δραστηριότητα. Έτσι, λοιπόν τα 30 λεπτά ποδηλασίας ημερησίως είναι ιδανικά για την βελτίωση της σωματικής μας υγείας.