Οι μαγικές δυνάμεις του βαδίσματος και της γιόγκα

Η σύγχρονη νευροεπιστήμη μας αποκαλύπτει πως το περπάτημα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας τρόπος να μετακινηθούμε από το ένα μέρος στο άλλο, ή μια φθηνή μέθοδος να κρατήσουμε την καρδιά μας σε καλή κατάσταση. Ισως να είναι ένα από τα κλειδιά της ευτυχίας μας.

Είμαστε το μόνο πλάσμα που περπατάει όρθιο στα δύο του πόδια. Ξέρουμε ότι αυτή η κίνηση που τη μαθαίνουμε σχεδόν αυτόματα μόλις το σώμα μας είναι σε θέση να στηριχτεί, κάνει καλό όχι μόνο στο σώμα αλλά και στο νου.

Καλοκαίρι και γείωση

Γείωση σημαίνει περπάτημα χωρίς παπούτσια στο χώμα, στο γρασίδι, ή την άμμο. Οι έρευνες αποκαλύπτουν πως αυτή η ενέργεια δημιουργεί μια ξεχωριστή και ευχάριστη αλλαγή στην ψυχολογία. Προάγει την υγεία, την ζωτικότητα, προσφέρει καλύτερο ύπνο, εναρμονίζει και σταθεροποιεί τους βασικούς βιολογικούς ρυθμούς του σώματος και περιορίζει χρόνιες φλεγμονές.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που έχουμε την ευκαιρία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή να βρεθούμε σε κάποια παραλία.

Η αίσθηση ελευθερίας που χαρίζει το ξυπόλυτο περπάτημα στην άμμο είναι μοναδική. Ας αφήσουμε τη θέα της θάλασσας και το άγγιγμα του κύματος να διώξουν το στρες και να ηρεμήσουν τον νου.

 

Γιόγκα: Τα οφέλη που προσφέρει σε σώμα και μυαλό

Αυξάνει την ευλυγισία

Με τη σωστή διδασκαλία η γιόγκα μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να τεντώσετε τους μύες σας και να αυξήσετε το εύρος της κίνησης σας. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είστε ευλύγιστοι για να κάνετε γιόγκα, αλλά εάν κάνετε τακτικά και για αρκετό καιρό, θα παρατηρήσετε μια σταδιακή αύξηση της ευλυγισίας σας. Παράλληλα οι ενοχλήσεις και οι πόνοι που συνδέονται με την πολύωρη καθιστική στάση θα αρχίσουν να μειώνονται και ως αποτέλεσμα αυτού, η στάση του σώματος θα βελτιωθεί σημαντικά.

Βελτιώνει την αντοχή

Λόγω της βαθιάς προσεκτικής αναπνοής που είναι απαραίτητη στη γιόγκα, μπορείτε να ενισχύσετε την ικανότητα τον πνευμόνων σας καθώς και την αντοχή σας. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τους λάτρεις του τρεξίματος και για όσους θέλουν να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις.

Μειώνει το άγχος

Οι στάσεις γιόγκα που συνδυάσουν ασκήσεις τεντώματος ελεγχόμενης αναπνοής και τεχνικές χαλάρωσης, μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος, την πίεση του αίματος και να βελτιώσετε τη λειτουργία της καρδιάς. Παράλληλα η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωσή σας, αφού σας μαθαίνει να εστιάζετε στο εδώ και τώρα, μια πρακτική που μπορεί να σας χρησιμεύσει γενικότερα στη ζωή σας.

Το χώμα γίνεται πάτωμα και οι ήχοι της φύσης η μουσική

Πραγματοποιώντας μαθήματα γιόγκα στη φύση, η ενέργεια της γης εισχωρεί στο σώμα μας μεσα από τις παλάμες των χεριών μας και των πελμάτων.

Όταν έξω έχει ζέστη, είμαστε πιο ευλύγιστοι σε σχέση με τους κρύους μήνες του χειμώνα. Ωστόσο όταν η θερμότητα διεισδύει στον αέρα, βοηθάει στο να χαλαρώσει το σώμα μας και μας δίνει την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε διάφορες στάσεις.

Ακολουθήστε αυτή τη νέα πρακτική γιόγκα στη φύση για να συνδεθείτε με το στοιχείο του αέρα και τα χαρακτηριστικά που αυτός δίνει στο σώμα και το νου, όπως είναι η ανάλαφρη κίνηση , η ελευθερία και η ελαφρότητα

Ένα βήμα παραπέρα

Και για να πάμε ένα βήμα πιο μακριά, ακόμα και η μοναχική εικόνα του περιπλανώμενου ασκητή με το μπαστούνι στο ένα χέρι και το δισάκι στον ώμο δεν είναι τυχαία. Είναι τόσο αρχετυπική ακριβώς γιατί ξυπνά μέσα μας ακριβώς αυτή την ανάγκη να ταυτιστούμε με την κοινή πορεία της ανθρωπότητας για κάτι άλλο, ένα στόχο δίχως υλική υπόσταση. Όταν άλλωστε μιλάμε για πνευματικό «μονοπάτι» το οποίο θέλουμε να βαδίσουμε, ξέρουμε ότι είναι ένα μονοπάτι που χάραξαν τα βήματα άλλων πριν από εμάς, μια πορεία που διανύουμε μόνοι αλλά ποτέ μοναχικοί. Και το τέλος της θα το φτάσουμε όταν καταφέρουμε επιτέλους να συντονίσουμε νου, σώμα και καρδιά, ακριβώς όπως ανακαλύπτει η νευροεπιστήμη σήμερα ότι πρέπει να γίνει αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, υγιείς και με πλήρη επίγνωση του εαυτού μας σαν σύνολο.

 

 

www.larissanet.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο