podilatodromoi

Ποδήλατο το χειμώνα; Και όμως, ναι!

Ποδήλατο το χειμώνα; Και όμως, ναι! Συνήθως έχουμε συνδυάσει το ποδήλατο με λιακάδα και καλοκαιρία. Τι γίνεται όμως το χειμώνα; Βάζουμε το ποδήλατο στην αποθήκη μέχρι να ξανάρθει η άνοιξη; Φυσικά και όχι. Υπάρχουν πάντα τρόποι για να κάνουμε το ποδήλατό μας «χειμωνιάτικο» όχημα.

 

Αν αναλογιστούμε πού χάνουμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας κατά τη διάρκεια μιας μετακίνησης όταν χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα αντιληφθούμε πως δεν είναι στη διαδρομή αυτή καθαυτή. Συνήθως, χάνουμε χρόνο πηγαίνοντας προς τη στάση ή περιμένοντας την ανταπόκριση για να συνεχίσουμε την πορεία μας. Ιδιαίτερα, όταν αλλάζουμε μέσο μεταφοράς.

Έτσι, μπορεί ο καθαρός χρόνος της μετακίνησής μας να μην ξεπερνά τα είκοσι λεπτά και εμείς να χρειαζόμαστε το διπλάσιο, αν υπολογίσουμε την πορεία μας προς τη στάση, την αναμονή και φυσικά την απόσταση από εκεί που μας αφήνει το μέσο, μέχρι τον τελικό προορισμό μας.

Ένας παράγοντας, που ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, λειτουργεί ανασταλτικά σε πολλούς όσον αφορά στη χρήση του ποδηλάτου είναι το κρύο, ιδιαίτερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες που βιαζόμαστε να επιστρέψουμε στη ζεστασιά του σπιτιού μας, γιατί είμαστε περισσότερο κουρασμένοι και καταπονημένοι από άλλες εποχές του χρόνου. Ακόμα και η μικρή διάρκεια της ημέρας παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία μας.

Αλλά και στον ελεύθερο χρόνο μας αναγκαζόμαστε πολλές φορές να μην πάρουμε το ποδήλατο, αφού είναι δεδομένο πως θα βρεθούμε σε έναν κλειστό χώρο, χωρίς να μπορούμε να ελέγχουμε το αγαπημένο μας όχημα. Ο κίνδυνος της κλοπής του -κι αλίμονο, ποιος από εμάς δεν έχει προσωπική εμπειρία ή δεν έχει ακούσει για κάποιο περιστατικό από ένα γνωστό του- μπορεί να είναι από τους πιο σημαντικούς λόγους που μας κάνουν να παρατήσουμε το ποδήλατο στο σαλόνι μας…

Αναδιπλούμενο ποδήλατο για εύκολη μεταφορά

Όλα τα παραπάνω μπορούν να βελτιωθούν με την αγορά ενός αναδιπλούμενου ποδήλατου. Ένα αναδιπλούμενο (ή αλλιώς σπαστό, ή πτυσσόμενο) ποδήλατο είναι ιδανικό για εύκολη αποθήκευση και μεταφορά. Μας δίνει τη δυνατότητα να το κουβαλάμε ως χειραποσκευή σε όλα τα μέσα μεταφοράς και να το χρησιμοποιούμε μονάχα για το τμήμα της διαδρομής που επιθυμούμε. Μικρές αποστάσεις που απαιτούν αρκετό χρόνο για να καλυφθούν με τα μέσα, καλύπτονται πολύ πιο γρήγορα με το ποδήλατο. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε με τις ώρες στη στάση, μέσα στο κρύο.

Ο μικρός του όγκος αποδεικνύεται ιδιαίτερα βολικός ακόμη και σε περιπτώσεις όπου το κλασικό ποδήλατο επιτρέπεται, αλλά η πολυκοσμία. Ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής- μας κάνει διστακτικούς ως προς τη χρήση του δικαιώματός μας να το χρησιμοποιήσουμε. Και φυσικά, μπορούμε να το έχουμε στο πλάι μας στην καφετέρια, το σπίτι του φίλου, ακόμα και στον κινηματογράφο, χωρίς να ανησυχούμε για την ασφάλειά του.

Παντός καιρού και συνθηκών

Η ελευθερία που μας προσφέρει η χρήση του σπαστού οφείλεται στην προσαρμοστικότητά του. Ακόμα κι αν, λόγω των αντίξοων συνθηκών του καιρού, βρεθούμε στη δυσάρεστη κατάσταση να πρέπει να επιστρέψουμε στο σπίτι αργά το βράδυ, ενώ βρέχει ή κάνει υπερβολικό κρύο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ταξί και να πάρουμε το ποδήλατο μαζί μας.

Κι αν μας το αρνηθεί ένας οδηγός, θα βρεθεί ένας δεύτερος ή ένας τρίτος που δεν θα είναι το ίδιο παράλογος. Και φυσικά, μπορούμε να πιούμε αυτό το ένα ποτηράκι παραπάνω, χωρίς να ανησυχούμε για την ασφάλεια ή τις αντοχές μας στις ανηφόρες της επιστροφής.

Το σπαστό ποδήλατο μπορεί να μας λύσει πολλά προβλήματα μεταφοράς, ιδιαίτερα το χειμώνα. Και φυσικά είναι η καλύτερη απάντηση στις δικαιολογίες που βρίσκουμε κατά καιρούς -και κατά βάση εξάρσεις τεμπελιάς – για να μην ποδηλατούμε το χειμώνα…
Καλές (και ζεστές) πεταλιές!

 

 

του Γιώργου Λιαδή

Πηγή: NaturaNrg #25

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Μετάβαση στο περιεχόμενο