ΠΡΑΣΙΝΟΚΕΦΑΛΗ (Anas platyrynchos)

Τάξη: Anseriformes
Οικογένεια: Anatidae
Γένος: Anas
Είδος: Plathyrhynchos
Διαστάσεις
Μήκος σώματος: 50-65 cm
Άνοιγμα φτερών: 81-98 cm
Βάρος αρσενικού: 850-1572 gr
Βάρος θηλυκού: 750-1320 gr

Άλλα ονόματα: Γερμάνι, Αγριόπαπια, Ρώσσα (θηλ.), Καστανή (θηλ.)
Ζει στους περισσότερους υγρότοπους του Βορείου ημισφαιρίου. Είναι μεταναστευτικό είδος, αλλά υπάρχουν κάποιοι πληθυσμοί που παραμένουν στη χώρα μας όλο το χρόνο. Προτιμάει γλυκά νερά με αναπτυγμένη βλάστηση για κάλυψη. Το θηλυκό φτιάχνει τη φωλιά στο έδαφος, συνήθως κοντά στο νερό. Στρώνει τη φωλιά με φύλλα, ξερά χόρτα και πούπουλα που βγάζει από το σώμα του.

Γεννάει μια φορά το χρόνο 9-13 αβγά, χρώματος ανοιχτού κιτρινοπράσινου, τα οποία επωάζει το θηλυκό για 27-28 ημέρες. Πολλά αβγά στην ίδια φωλιά δείχνουν ότι τη χρησιμοποιούν δύο θηλυκά.

Διαχειμάζει στη Νότια Ευρώπη και Βόρεια Αφρική Τρέφεται με μεγάλη ποικιλία φυτικών ειδών και ασπόνδυλων που αναζητάει στα ρηχά βυθίζοντας το κεφάλι της κάτω από την επιφάνεια του νερού ή ψάχνοντας στην επιφάνεια. Τη νύχτα βγαίνει σε υγρά λιβάδια για αναζήτηση βλάστησης και σπόρων.

Kυνήγι
Το κυνήγι της χρειάζεται υπομονή και καλή κάλυψη. Επειδή μόνο με άσχημο καιρό μπορούμε να τη δούμε να πετάει προς τα καρτέρια τα ζεστά ρούχα είναι απαραίτητα. Το αρσενικό έχει γυαλιστερό πράσινο κεφάλι, κίτρινο ράμφος, σκούρο καστανό στήθος και ανοικτό γκρίζο το κάτω μέρος. Το θηλυκό είναι καστανόξανθο αλλά χωρίς ιδιαίτερα χρώματα.

 

πηγη : Κυνηγετικός Σύλλογος Κιλκίς

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο