ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΜΟΛΥΒΔΙΝΑ ΣΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΥΔΡΟΒΙΩΝ

Σχεδόν 25 χρόνια μετά την πρώτη συζήτηση για χρήση των ατσάλινων μη τοξικών σκαγιών στο κυνήγι του βάλτου, ξεκίνησε η εφαρμογή της απόφασης από τον Έβρο με ανακοίνωση του Δασάρχη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΦΕΚ: Β/1495-6/9/2010, άρθρο 8, παρ.4, «Μετά τρία (3) έτη από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης αυτής, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση σκαγιών μολύβδου για την θήρα πτηνών σε πάσης φύσεως υγροτοπικά οικοσυστήματα». Η εφαρμογή της απόφασης θα είναι ένα μεγάλο χτύπημα στους ήδη ταλαιπωρημένους Έλληνες κυνηγούς υδροβίων. Δεν φτάνει που οι περισσότεροι υγρότοποι είναι σε καθεστώς απαγόρευσης τώρα οι κυνηγοί θα πρέπει να αγοράσουν και όπλα με τα οποία θα μπορούν να ρίχνουν φυσίγγια με ατσάλινα σκάγια.

Σημειώνουμε ότι λόγω της σκληρότητας των ατσάλινων σκαγιών, του διαφορετικού βάρους και της ενισχυμένης γόμωσης, οι προδιαγραφές που έχουν τα περισσότερα κυνηγετικά όπλα δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις εφόσον στην πλειονότητά τους είναι δοκιμασμένα στις 1.200 πιέσεις και όχι στις 1.600 με 1.700 που απαιτούν τα εν λόγω φυσίγγια.

Στην καλύτερη περίπτωση, λοιπόν, η χρήση των φυσιγγίων με ατσάλινα σκάγια θα δημιουργήσει μεγάλη φθορά στο εσωτερικό της κάννης του όπλου που είναι δοκιμασμένο στις 1.200 πιέσεις και δεν διαθέτει τα κατάλληλα μέταλλα και προδιαγραφές.

Ευτυχώς οι κατασκευαστές είχαν υποχρεωθεί σε αλλαγές στις προδιαγραφές και τις πιέσεις που δοκιμάζονται τα νέα όπλα εξαιτίας της αναμενόμενης εφαρμογής της οδηγίας για την απαγόρευση της χρήσης των μολύβδινων σκαγιών στους υγροβιότοπους και την αντικατάστασή τους με «ατσάλινα».Κομματάκι δύσκολα τα πράγματα με την οικονομική κρίση που περνάει η χώρα.

πηγη : http://outdoorexpo.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο