Ρεκόρ στα 51 του χρόνια! Στην κορυφή του Έβερεστ για 25η φορά!

Ο Κάμι Ρίτα έσπασε το ρεκόρ αναρριχήσεων στην κορυφή του Έβερεστ, ανεβαίνοντας εκεί για 25η φορά.   

Ένας Νεπαλέζος Σέρπα* αναρριχήθηκε για 25η φορά στην κορυφή του όρους Έβερεστ, κι έτσι κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ που ανήκε στον ίδιο. Το κατάφερε συμμετέχοντας σε την πρώτη ορειβατική αποστολή που έφθασε στην κορυφή του κόσμου εδώ και πάνω από έναν χρόνο.
Το Έβερεστ ήταν κλειστό για τους ορειβάτες από τον Μάρτιο του 2020, λόγω της πανδημίας της Covid-19. Η τελευταία επιτυχημένη αποστολή, μέχρι σήμερα, αναγόταν στο 2019.
Ο Κάμι Ρίτα, 51 ετών, ανέβηκε στην κορυφή, στα 8.848,86 μέτρα, ακολουθώντας την «παραδοσιακή» νοτιοανατολική διαδρομή μαζί με άλλους έντεκα Σέρπα, ανέφερε η Μίρα Ασαρία από τον καταυλισμό βάσης. Η διαδρομή αυτή ήταν εκείνη που ακολούθησαν το 1953 ο Νεοζηλανδρός σερ Έντμτουντ Χίλαρι και ο Νεπαλέζος σέρπα Τενζίνγκ Νοργκάι και παραμένει μέχρι σήμερα πολύ δημοφιλής.
 
Ο Κάμι, που είναι επαγγελματίας οδηγός βουνού από τα 20 του, έσπασε το ρεκόρ των 24 αναβάσεων, που είχε κάνει το 2019. Τότε είχε δηλώσει ότι θα αποσυρθεί μετά την 25η ανάβαση. Σήμερα, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει αυτό το κατόρθωμά του, ωστόσο, είναι προγραμματισμένο να ανέβει τουλάχιστον άλλη μία φορά στην κορυφή, ως οδηγός μιας ομάδας της πριγκιπικής οικογένειας του Μπαχρέιν.

Δύο άλλοι Σέρπα έχουν στο ενεργητικό τους 21 αναβάσεις ο καθένας, σύμφωνα με τον Ανγκ Τσέρινγκ Σέρπα, τον πρώην επικεφαλής της Ορειβατικής Ένωσης του Νεπάλ.

Φέτος, το Νεπάλ έχει εκδώσει αριθμό-ρεκόρ αδειών, συνολικά 408, σε ομάδες που θα επιχειρήσουν να αναρριχηθούν στο Έβερεστ. Οι ορειβάτες θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον νέο κορονοϊό πριν ξεκινήσουν για την κορυφή.

Σήμερα, το Νεπάλ ανακοίνωσε επίσης ένα άλλο, θλιβερό ρεκόρ: κατέγραψε 9.023 νέα κρούσματα της Covid-19 μέσα σε 24 ώρες. Συνολικά, οι θάνατοι ανέρχονται σε 3.579 από την αρχή της πανδημίας.

 

* Οι Σέρπα (Sherpa) είναι ορεινός λαός του Νεπάλ και της Πολιτείας Σικίμ της Ινδίας. Οι Σέρπα έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη ως οδηγοί και αχθοφόροι στα Ιμαλάια. Ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που έφθασαν στην κορυφή του όρους Έβερεστ (1953) και του όρους Κ2 το χειμώνα (2021).

Οι Σέρπα είναι απόγονοι μογγολοειδών εθνοτήτων του Θιβέτ, κι έφθασαν στο Νεπάλ κατά τον 17ο αιώνα. Υπολογίζονται σε 90.000 περίπου, ο πολιτισμός τους είναι θιβετικός και μιλούν μια θιβετική γλώσσα. Δεν αποτελούν μια σαφώς καθορισμένη εθνική ομάδα και παλαιότερα περιλαμβάνονταν στους Μούτια, με τους οποίους σχετίζονται.

Το όνομά τους σημαίνει «ο λαός που ζει στα ανατολικά». Είναι βουδιστές λαμαϊστές, είναι οργανωμένοι σε εξωγαμικά, πατρογραμμικά γένη, και ασκούν την πολυανδρία και την πολυγυνία.

Οι Σέρπα έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην κατάκτηση των υψηλότερων κορυφών των Ιμαλαΐων και οι Ευρωπαίοι αλπινιστές έχουν πολλές φορές αναφερθεί στις αλπινιστικές τους ικανότητες. Ζουν στις κοιλάδες του Νεπάλ, ψηλά επάνω στα Ιμαλάια. Κατά παράδοση καλλιεργούν δημητριακά και τρέφουν βόδια και γιακ.

Κατά τη δεκαετία του 1920, οι πρώτοι Ευρωπαίοι ορειβάτες που ονειρεύτηκαν να κατακτήσουν τις κορυφές των Ιμαλαΐων προσέλαβαν Σέρπα ως αχθοφόρους για τη μεταφορά του εξοπλισμού τους.

Έκτοτε, οι Σέρπα της γύρω από τα Ιμαλάια περιοχής μεταφέρουν ημιξυπόλητοι εκατοντάδες τόνους εφοδίων στις πλάτες τους (30-40 κιλά περίπου αντιστοιχούν σε κάθε ορειβάτη), ενάντια σε ανυπέρβλητα πολλές φορές εμπόδια, στελεχώνοντας τα όνειρα κατάκτησης των δυτικών και ρισκάροντας την ίδια τη ζωή τους για ένα μεροκάματο $10.

Τα χρήματα που θα μαζέψουν σε μια αποστολή θα εξασφαλίσουν τα προς το ζην για τους ίδιους και τις οικογένειές τους για 2-3 χρόνια.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

www.ieidiseis.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top