Βελτίωσε τη ποιότητα της ζωής σου με το τζόκινγκ

Ξεκίνα το τζόκινγκ (jogging)  ή το περπάτημα σε πιο γρήγορο ρυθμό και βελτίωσε τη ποιότητα της ζωής σου και το όριο της ηλικίας σου.

Το ήξερες;                                                                                                                                                                                                                                                        

Σε μια πολύ σημαντική έρευνα που δημοσιεύτηκε στη Sage Journals που έγινε σε παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, το οποίο συνδέεται με κακή ποιότητα ύπνου και χαμηλή λειτουργική συμπεριφορά και τα οποία ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στο jogging, έδειξε σημαντικές βελτιώσεις στον ύπνο σε επίπεδο μελατονίνης και στη συμπεριφορική λειτουργία.

Τι είναι το jogging;   

Το jogging είναι μια μορφή αερόβιας άσκησης που μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή μέσα στη μέρα, χωρίς ακριβό εξοπλισμό, με παρέα ή ατομικά. Ως αερόβια, ορίζεται η ενέργεια που παράγεται από την σωματική άσκηση συνδυάζοντας το οξυγόνο με τη γλυκόζη και το σωματικό λίπος. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “The Guardian”, σύμφωνα με το World Health Organization, διαπιστώθηκε ότι 3,2 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο, συνδέονται με ανθρώπους που δεν είχαν αρκετή σωματική δραστηριότητα. Ενώ αντίθετα εκείνοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται, βρέθηκε ότι έχουν 27% λιγότερο ρίσκο πρόωρου θανάτου από οποιονδήποτε λόγο.

Jogging, γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο;

Αν η άσκηση δεν υπήρχε μέχρι τώρα στη ζωή σου, ξεκίνα με 15′-30′ την ημέρα για 4-5 ημέρες της εβδομάδας και θα δεις τη σωματική σου κατάσταση και τη διάθεσή σου να βελτιώνονται. Το jogging μπορεί έπειτα να αντικαταστήσει το έντονο περπάτημα. Το τρέξιμο είναι πιο γρήγορο, απαιτεί περισσότερη προσπάθεια από τη καρδιά, τους πνεύμονες και τους μύες και συνεπώς καλύτερη φυσική κατάσταση.

Προεργασία:                                                                                                                                                                                                                                 

 – Συνίσταται να συμβουλευτείς τον γιατρό σου, κυρίως αν αποφάσισες να ξεκινήσεις τώρα την άσκηση και κυρίως αν είσαι άνω των 40 ετών. Η παρέμβαση του γιατρού σε άτομα υπέρβαρα ή με χρόνιες παθήσεις είναι απαραίτητη.

– Για αρχή ξεκίνα με 4-5  μέρες την εβδομάδα, όπως αναφέραμε και παραπάνω, με ένα πιο αργό περπάτημα που μέρα με τη μέρα θα γίνεται λίγο πιο γρήγορο.

 

– Ακόμα και αν το jogging είναι στη καθημερινότητά σου και έχεις μια καλή φυσική κατάσταση, η προθέρμανση είναι απαραίτητη για να ζεσταθούν οι μύες.

– Η κατανάλωση φαγητού μέχρι και 1,5 ώρα πριν αντενδείκνυται για τη καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.

– Σε κάθε σου εξόρμηση για jogging και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, χρειάζεται να καταναλώνεις πολλά υγρά πριν αλλά και μετά και κυρίως ηλεκτρολύτες (μπανάνα, καρπούζι, νερό με αλάτι) για να αντικαταστήσουν αυτούς που χάνουμε με τον ιδρώτα.

Ποια είναι τα οφέλη;                                                                                                                                                                                                                                           

– Το jogging είναι μια φυσική άσκηση που γίνεται με το βάρος του σώματος και βοηθάει στο χτίσιμο γερών οστών.

– Ενισχύει τους μύες, βελτιώνει τη καρδιαγγειακή ικανότητα αφού μειώνει κατά 58% το ρίσκο για καρδιακή νόσο. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PubMed.gov σε γυναίκες που έκαναν προηγουμένως καθιστική ζωή και ξεκίνησαν 12 εβδομάδες τακτικού γρήγορου περπατήματος, έδειξε βελτίωση της φυσικής κατάστασης αντοχής, μείωση καρδιακού ρυθμού και συγκέντρωσης γαλατικού οξέος στο αίμα.

– Βοηθά στη διατήρηση υγιούς βάρους, ως αποτέλεσμα της καύσης των θερμίδων.

– Μειώνονται τα επίπεδα χοληστερίνης και πίεσης.

– Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

– Ανακουφίζει από το άγχος καθώς εκκρίνει ορμόνες  που νιώθουμε πιο όμορφα και βοηθούν στη μείωση των πονοκεφάλων. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Research Publications που έγινε σε 300 άτομα με 30′- 60′ την ημέρα jogging, παρατηρήθηκε ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα βοηθάει τη ψυχική υγεία και μειώνει τη ψυχολογική ανταπόκριση του πόνου της ψυχικής υγείας.

– Η ενδορφίνη που εκκρίνεται, επιδρά θετικά στη διάθεση καθώς είναι ένα φυσικό ναρκωτικό που παράγει ο οργανισμός.

 

Ξεκίνα από σήμερα με ένα χαλαρό jogging στη γειτονιά σου και όσο το επιτρέπει η αντοχή σου και θα δεις πως μέρα με τη μέρα θα βελτιώνεται η διάθεση σου και η όρεξή σου για μεγαλύτερες αποστάσεις!

 

 

 

www.newsfilter.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Μετάβαση στο περιεχόμενο