Βουτιά στην ιστορία της όρθιας σανιδοκωπηλασίας!


Το λένε SUP και το όνομά του προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων Stand Up Paddling. Αν και προ δεκαετίας οι περισσότεροι κοιτούσαν τους τολμηρούς με λίγη δυσπιστία και δισταγμό πλέον στα παράλια της Λάρισας δεκάδες σανίδες κάνουν βόλτες έχοντας πάνω τους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Από τη στιγμή μάλιστα που οι σανίδες έγιναν… φουσκωτές και πιο οικονομικές πολλά άλλαξαν. Οι ενδιαφερόμενοι αγοράζουν με μερικές εκατοντάδες ευρώ τη σανίδα τους και τη χρησιμοποιούν τόσο ως μέρος διασκέδασης αλλά και εκγύμνασης.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές και το άθλημα θεωρείται μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ψυχαγωγικές δραστηριότητες στον κόσμο.

Ένα από τα στοιχεία του SUP είναι η ευελιξία του. Ενώ πολλοί αθλητές χρησιμοποιούν το SUP σε επίπεδα νερά, υπάρχουν πολλοί που κάνουν σερφ στον ωκεανό ακόμη και σε άγρια νερά.

Το SUP πιστεύεται ότι προήλθε από την Αφρική, έγινε πολύ δημοφιλές στη Χαβάη τη δεκαετία του 1940 και τώρα σε χώρες και σε πλωτές οδούς σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα

Το SUP ξεκινά να εμφανίζεται στην Ελλάδα και να κατακτά συνεχώς έδαφος την τελευταία δεκαετία προσελκύοντας όλο και περισσότερους φίλους. Το 2015 η Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε-Καγιάκ βλέποντας την ομοιότητα του αθλήματος με τα κωπήλατα αθλήματα του κάνοε-καγιάκ ζητά και λαμβάνει από την πολιτεία την ανάπτυξη του αθλήματος.

Όπως εξήγησαν άνθρωποι που κάνουν SUP τα οφέλη κατά την άποψή τους είναι πάρα πολλά. Αρχικά βελτιώνει την ισορροπία ενώ αποτελεί άσκηση για όλο το σώμα. Θεωρούν πως είναι φυσικό αγχολυτικό ενώ παράλληλα αυξάνει τη δύναμη και την ελαστικότητα των μυών. Οι πιο έμπειροι εκτιμούν πως είναι αερόβια άσκηση που αυξάνει την αντοχή ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως επειδή πρόκειται για ισομετρική άσκηση, υποστηρίζει ασκησιολόγιο για αποκατάσταση τραυματισμών. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως σε φέρνει σε επαφή με τη φύση: ήλιος, θάλασσα, θαλασσινός αέρας και όμορφα τοπία.

Για το θέμα της σανίδας υπάρχουν δύο επιλογές σύμφωνα με το Sups.gr. Οι σκληρές και οι φουσκωτές. Τα σκληρά SUP σκάφη, συνήθως είναι κατασκευασμένα από ύφασμα πολυεστέρα και εποξική ρητίνη εξωτερικά και αφρό πολυουρεθάνης εσωτερικά. Στο περίβλημα της κατασκευής, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ακόμη και υλικά όπως πλαστικό, ξύλο, Kevlar, carbon και bamboo.

Τα φουσκωτά SUP σκάφη, είναι κατασκευασμένα από μονά ή πολλαπλά στρώματα ενισχυμένου PVC, ενώ εσωτερικά έχουν ένα πυκνό στρώμα από πολυεστερικά νήματα που συγκρατούν την πάνω με την κάτω επιφάνεια. Αυτά είναι που κρατάνε το σχήμα του, σε μεγάλη πίεση, που μπορεί να φτάσει ακόμη και  τα 20psi. Ο συγκεκριμένος τρόπος κατασκευής, είναι, μάλιστα αυτό που τα διαφοροποιεί από τα φουσκωτά παιχνίδια πισίνας και από άλλες φουσκωτές κατασκευές χαμηλού κόστους. Όσο υψηλότερη είναι η πίεση τόσο πιο σκληρό και σταθερό γίνεται το σκάφος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς και τα δύο έχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους. Η σωστή απόφαση είναι αυτή που ταιριάζει στον κάθε αναβάτη και εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο χρήσης.

 

www.larissanet.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top