Στα Δρακιανά του Δήμου Πλατανιά Κρήτης

Τα Δρακιανά της τέως Κοινότητας Πλατανιά και σήμερα Δήμου Πλατανιά επιλέξαμε για να αποδράσουμε, υπενθυμίζοντας στους παλιούς αναγνώστες, αλλά και ενημερώνοντας τους νέους για τη σημαντική ιστορία του παλιού οικισμού ο οποίος υπήρξε λημέρι ανταρτών και κρησφύγετο αξιωματούχων συμμαχικών δυνάμεων.

Τα Δρακιανά στην δεκαετία του 1960 παρά του ότι η γη όλης της περιοχής ήταν εύφορη εξαιτίας του ποταμού Ιάρδανου και της πεδινής έκτασης που καταλαμβάνει άρχισαν να εγκαταλείπονται μέχρι που έφυγε και η τελευταία οικογένεια. Εδώ, όμως και πολλά χρόνια, τα Δρακιανά έχουν αποκτήσει μια πολύ ωραία οικία και ταβέρνα η οποία διατηρεί την ονομασία του παλιού χωριού. Δίπλα από την ταβέρνα υπάρχει μια μεγάλη έκταση με υπέρ αιωνόβια Πλατάνια και στον όμορφο αυτό χώρο ο Δήμος Πλατανιά συντηρούσε τις παιδικές χαρές που είχε τοποθετήσει παλαιότερα η Κοινότητα, αλλά σήμερα δεν υπάρχουν καθόσον όπως και όλες οι άλλες που υπήρχαν σε όλο το εύρος του Δήμου και ήταν χωρίς πιστοποίηση αποξηλώθηκαν ως επικίνδυνες και αποκαθίστανται σταδιακά.
Αυτό το παλιό όμορφο και εύφορο χωριό μεταξύ δύο δημοτικών περιφερειών απέχει από τον Πλατανιά τρία χιλιόμετρα μ’ έναν δρόμο, ναι μεν στενό, αλλά με καινούργιο ασφαλτοτάπητα έχει όλες τις κατοικίες εκείνης της εποχής μισογκρεμισμένες, ενώ θα έπρεπε, τουλάχιστον οι περισσότερες, να είχαν αναστηλωθεί. Δυστυχώς, όμως, η απαγόρευση του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. δεν επιτρέπει στους σημερινούς απογόνους των ιδιοκτητών να πάρουν άδεια με αποτέλεσμα οι εικόνες αυτές που αντικρίζουν οι περαστικοί και όσοι επισκέπτονται το χωριό, ν’ αποτελούν ντροπή για τον τόπο μας αλλά και προσβολή της τοπικής μας ιστορίας. Κεντρική εκκλησία ήταν ο βυζαντινός Ιερός Ναός του  Αγίου Γεωργίου ο οποίος ως κτίριο έχει αντέξει στον χρόνο με επεμβάσεις της αρχαιολογίας και ενεργειών του Δήμου Πλατανιά κατόπιν εγκρίσεως από την προαναφερόμενη Υπηρεσία.

 

 

www.haniotika-nea.gr

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top